Πέμπτη 12 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Τακτικισμοί για τον εγκλωβισμό του λαού

Χωρίς να διαφοροποιείται επί της ουσίας, ο Ευ. Βενιζέλος προσπαθεί να δείξει ότι έχει άλλη προσέγγιση στην «αναδιαπραγμάτευση»

Σε δοκιμασία βάζουν τις «αντοχές» της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ τα αδιέξοδα και τα ζόρια στη διαχείριση της παρατεταμένης και βαθιάς κρίσης, που οδηγούν διαρκώς σε νέα αντιλαϊκά μέτρα. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι διακριτικές αποστάσεις από τη λεγόμενη «διαπραγματευτική στρατηγική» που επιχειρεί να πάρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας αναταράξεις στο κυβερνητικό συνασπισμό.

Αν και δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση επί της ουσίας, δηλαδή στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, ωστόσο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ γίνεται προσπάθεια να καταγραφεί μια δήθεν διαφοροποίηση σε πλευρές της τακτικής, με προφανή στόχο το μετριασμό του πολιτικού κόστους.

Με χτεσινή του δήλωση, ο Ευ. Βενιζέλος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας ότι «οι προτάσεις μας είναι αυτές που διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και την πολιτική, κοινωνική και οικονομική σταθερότητα της χώρας». Ωστόσο, δείχνει την αγωνία του να περάσει την εικόνα της διακριτικής διαφοροποίησης από την εφαρμοζόμενη τακτική απέναντι στην ΕΕ και την τρόικα, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να τεθεί άμεσα τουλάχιστον το αίτημα της παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής τουλάχιστον κατά δύο χρόνια.

«Η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, αρχής γενομένης από την παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε οι δημοσιονομικοί στόχοι πράγματι να επιτευχθούν, χωρίς να υπονομεύονται από τη διαρκή διόγκωση της ύφεσης και το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα που αυτή προκαλεί, είναι κεντρική προεκλογική και μετεκλογική θέση του ΠΑΣΟΚ και το ρητό θεμέλιο της συμφωνίας προεκλογικής σύγκλισης των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση», τονίζει σε δήλωση, με την οποία επιχειρεί να αποκρούσει τις κατηγορίες περί «υπονόμευσης» του υπουργού Οικονομικών και της κυβέρνησης που εκφράστηκαν κυρίως από την «Καθημερινή» και τον «Σκάι».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι «αυτή πρέπει να είναι η γραμμή της χώρας, όχι μόνον ή κυρίως στο επίπεδο της τρόικας ή του Eurogroup, αλλά στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο».

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στην Ιπποκράτους ενόψει της χτεσινοβραδινής συνάντησης των αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, διαμορφώθηκαν οι τελικές θέσεις που θα κατέθετε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ