Τετάρτη 4 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Επίδειξη καλών προθέσεων απέναντι στο κεφάλαιο

Για «καθαρές κουβέντες» απέναντι στους δανειστές και άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας μίλησε χτες ο Αλ. Τσίπρας

Αυταπάτες ευρωπαϊκών διαστάσεων σέρβιρε χτες ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Αιγάλεω, με τη συμμετοχή στελεχών από κόμματα της ευρωυποταγής, με τα οποία συνεργάζεται στο ΚΕΑ, όπως το Γαλλικό ΚΚ, το Die Linke της Γερμανίας και το Αριστερό Μπλοκ της Πορτογαλίας.

Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ήταν η αριστερά που από την πρώτη στιγμή μίλησε για τις πραγματικές αιτίες της κρίσης», κρύβοντας ότι ακόμα και σήμερα, όλη τους ρητορική συγκλίνει στην απόκρυψη της κρίσης σαν κρίση του καπιταλισμού και στην παρουσίασή της άλλοτε σαν «κρίση χρέους», άλλοτε σαν «χρηματοπιστωτική» και άλλοτε του καζινοκαπιταλισμού.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «το μοντέλο της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης έχει εξαντλήσει τα όριά του και δεν μπορεί να έχει κανένα μέλλον», πιστός στον οπορτουνισμό του ΚΕΑ, που στοχοποιεί τις μορφές διαχείρισης για να αφήσει στο απυρόβλητο αυτόν καθ' αυτό τον καπιταλισμό και τις διακρατικές του ενώσεις. Αποκαλυπτικός ήταν και για τον τρόπο με τον οποίο οι ευρωοπουρτουνιστές προσπάθησαν να «αντιμετωπίσουν» την κρίση, λέγοντας: «Από την πρώτη στιγμή (...) προτείναμε να συγκροτηθεί μια κοινοβουλευτική επιτροπή για το λογιστικό έλεγχο του χρέους. Ζητήσαμε να υπάρξει επιθετική αναδιαπραγμάτευση».

Επιχαίρει δηλαδή για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΕΑ αναγνωρίζουν σαν υποχρέωση του λαού να ξεπληρώσει μέρος του χρέους της πλουτοκρατίας και μάλιστα σε συνεννόηση με τους δανειστές, αφού ζητάει διαπραγμάτευση μαζί τους. Ο ίδιος παρουσιάζει λίγο έως πολύ την κρίση σαν τεχνητή και επιλογή των κυβερνήσεων της ΕΕ, αφού λέει ότι «η ύφεση για αυτούς δεν είναι ατύχημα. Είναι επιλογή. Θέλουν να στραγγαλίσουν την κοινωνία για να διαλύσουν τις εργασιακές σχέσεις και τη μεσαία τάξη».

Σε άλλο σημείο και για να πείσει με ψέματα το ακροατήριό του, διαστρέβλωσε συνειδητά τις θέσεις του ΚΚΕ λέγοντας ότι «η κ. Παπαρήγα (...) δήλωσε ότι η έξοδος από το ευρώ είναι καταστροφή». Στο διά ταύτα, λεονταρίζει στους εταίρους της ΕΕ ότι «δε θα δώσουμε ούτε ένα ευρώ για το χρέος, για όσο χρειαστεί ώστε να ανασυγκροτηθεί η οικονομία» και διαβεβαιώνει ότι «δώσαμε καθαρές εξηγήσεις στους εταίρους και τους πιστωτές» (!) κοροϊδεύοντας το λαό ότι μια «κυβέρνηση της αριστεράς» θα κάνει με τους άλλους πολιτικούς εκπροσώπου των μονοπωλίων καλύτερες τάχα διαπραγματεύσεις απ' ό,τι τα δικά τους κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Ανοίγοντας, τέλος, διάλογο με το κεφάλαιο, προφανώς για να το διαβεβαιώσει ότι αναγνωρίζει την κυριαρχία του στην οικονομία, είπε: «Εμείς δίνουμε καθαρές εξηγήσεις στους τραπεζίτες, στους καναλάρχες, στους κατόχους οφ σορ εταιρειών, στους καταθέτες των τραπεζών της Ελβετίας, στους μεγαλοεφοπλιστές που δε πληρώνουν φόρους (...) Το πάρτι τελείωσε. Ηρθε η ώρα να πληρώσετε το λογαριασμό». Κουβέντα βέβαια δεν είπε για το πώς θα τους φορολογήσει, από τη στιγμή που θέλει τη χώρα στην ΕΕ και αναγνωρίζει το ρόλο των καπιταλιστών σαν «κλειδιά» για την ανάπτυξη την οποία ευαγγελίζεται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ