Τετάρτη 4 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Συμφωνούν στα αντιλαϊκά μέτρα του Ιούνη

Πίσω από τις προεκλογικές κοκορομαχίες, κρύβεται η επί της ουσίας σύμπλευση σε νέες ανατροπές που τσακίζουν το λαό

Η δύναμη του λαού βρίσκεται στην οργάνωση και τη συμμαχία, για να βάλει εμπόδια στα βάρβαρα μέτρα, για να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική
Η δύναμη του λαού βρίσκεται στην οργάνωση και τη συμμαχία, για να βάλει εμπόδια στα βάρβαρα μέτρα, για να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική
Καταιγισμό βάρβαρων μέτρων, αμέσως μετά τις εκλογές, δρομολογεί το μαύρο μέτωπο συγκυβέρνησης - πλουτοκρατίας - τρόικας, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων, την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, την εφαρμογή νέων ανατροπών στην κοινωνική ασφάλιση και τη διάλυση των κοινωνικών επιδομάτων και υπηρεσιών. Οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ έχουν δρομολογήσει για τον Ιούνιο την ψήφιση των μέτρων του μνημονίου για την περίοδο 2013 - 2014, ενώ από κοινού ετοιμάζουν και πρόσθετα μέτρα για το 2012. Το συνολικό ύψος των μέτρων αγγίζει τα 15 δισ. ευρώ.

«Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι αναγκαία - αλλά όχι και ικανή από μόνη της - συνθήκη για να εγγυηθεί την ανάπτυξη και να συμβάλει στην ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας της χώρας», είπε χτες ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος μιλώντας σε ημερίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η ανάπτυξη θα έρθει μόνο αν προχωρήσουν οι «μεταρρυθμίσεις», προαναγγέλλοντας τη συνέχιση της σκληρής λιτότητας και την προώθηση νέου γύρου καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Μεταξύ άλλων:

  • Προωθούν νέες μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και πλήρη κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων.
  • Με στόχο την «εξοικονόμηση δαπανών», στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα έχουν αποφασίσει οριζόντιες περικοπές μισθών, απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων, δραστικές περικοπές στην υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη.
  • Στο στόχαστρο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μπαίνει συνολικά το Ασφαλιστικό με νέες μειώσεις στις συντάξεις. Στην αντιλαϊκή ατζέντα έχουν και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
  • Δραματικές περικοπές έχουν ήδη ψηφίσει βάσει του μνημονίου και σε όλα τα κοινωνικά επιδόματα (ανεργίας, πολυτεκνικά, προνοιακά, φοιτητικά κ.ά.).
  • Τα οικονομικά επιτελεία των εταίρων του δικομματισμού προετοιμάζουν το φορολογικό σύστημα, με καταιγισμό νέων φόρων στα χαμηλά εισοδήματα.

Τις πολιτικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην εφαρμογή των μέτρων του Ιουνίου, απόρροια της στρατηγικής τους ταύτισης στην πολιτική υπεράσπισης των συμφερόντων του κεφαλαίου, πρόταξε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης.

«Τα μέτρα του Ιουνίου έχουν ψηφιστεί και έχουν ψηφιστεί μέσα από τη δανειακή σύμβαση και τα έχει ψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στη συμφωνία (σ.σ. μνημόνιο δανειακής σύμβασης) διότι θα είμαστε αναξιόπιστοι ως χώρα. Δηλαδή, κοροϊδεύουμε τους ανθρώπους; Βάζουμε την υπογραφή μας, όπως λέει ο κ. Σαμαράς και μετά θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία;».

Κοκορομαχούν για να κοροϊδέψουν

Με δρομολογημένα τα μέτρα εξόντωσης του λαού, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνεχίζουν το θέατρο με τις κοκορομαχίες σε μια προσπάθεια να ξεγελάσουν τον λαό. Μετά την τροπολογία για τα βυτιοφόρα, υπήρξε χτες εμπλοκή σε μία ακόμη ρύθμιση του Υπουργού Μεταφορών, αυτή τη φορά για την απελευθέρωση του κλάδου των ταξί. Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε η έδρα των ταξί να κατανέμεται με βάση τους Καλλικρατικούς δήμους και όχι τα τοπικά διαμερίσματα, όπως όριζε η επίμαχη διάταξη. Μάλιστα απείλησε να καταψηφίσει όλο το νομοσχέδιο. Με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ συμφώνησε και η ΝΔ και έτσι ο υπουργός Μεταφορών Μ. Βορίδης τροποποίησε την ρύθμιση.

Ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Ραγκούσης έκανε λόγο για «ρουσφετολογικές τροπολογίες» σε μια προσπάθεια να οξύνει το κλίμα της πλαστής δικομματικής αντιπαράθεσης και να συγκαλύψει ότι μέχρι και την παραμονή της προκήρυξης των εκλογών οι εταίροι της συγκυβέρνησης ψηφίζουν μαζί πλήθος αντιλαϊκών νομοσχεδίων.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org