Τετάρτη 4 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ
Μόνο τα πιο φθηνά φάρμακα θα δικαιολογούν τα Ταμεία

Οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από 9 Απρίλη τη διαφορά σε περίπτωση που το κατάλληλο γι' αυτούς φάρμακο δεν είναι το φθηνότερο της αγοράς

Στο πιο φθηνό φάρμακο θα «υποκύψουν» οι χιλιάδες άνεργοι, ανασφάλιστοι, χαμηλόμισθοι

Eurokinissi

Στο πιο φθηνό φάρμακο θα «υποκύψουν» οι χιλιάδες άνεργοι, ανασφάλιστοι, χαμηλόμισθοι
Μόνο με τη χαμηλότερη τιμή της αγοράς για φάρμακα με την ίδια δραστική ουσία θα αποζημιώνουν από 9 Απρίλη τα ασφαλιστικά ταμεία και τα υπόλοιπα χρήματα θα αναγκάζεται ο ασφαλισμένος να τα βάζει από την τσέπη του. Αυτό προβλέπει το μέτρο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία του φαρμάκου, ένα ακόμη κυβερνητικό μέτρο για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης που καλύπτουν κράτος και ασφαλιστικά ταμεία, που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλα τέτοια, όπως η διεύρυνση της αρνητικής λίστας (που δεν καλύπτονται από τα Ταμεία) και η αύξηση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).

Τα ασφαλιστικά ταμεία, που «αρμέγονται» από το κράτος, τους εργοδότες και τους επιχειρηματίες της Υγείας και του Φαρμάκου, προχωρούν διαρκώς σε περικοπές με αποτέλεσμα να την πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, παρότι οι τελευταίοι πλήρωναν τις εισφορές τους. Στις ιστοσελίδες του ΕΟΠΥΥ και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου θα αναρτηθούν τις επόμενες μέρες οι επίσημες νέες τιμές των φαρμάκων, που αντιστοιχούν σε 10 δραστικές ουσίες. «Οι γιατροί θα μπορούν να συνταγογραφούν το φθηνότερο σκεύασμα ή το φάρμακο της επιλογής του ασθενούς», διευκρινίζει ο ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή, ο γιατρός θα γράφει στο συνταγολόγιο τη δραστική ουσία, και μετά το ασφαλιστικό ταμείο θα τσεκάρει ποιο είναι το φθηνότερο φάρμακο με αυτή τη δραστική ουσία και θα αποζημιώνει τον ασφαλισμένο σύμφωνα με αυτή την τιμή. Ο ασθενής θα μπορεί να επιλέξει ακριβότερο φάρμακο της ίδιας κατηγορίας και της ίδιας δραστικής ουσίας, αρκεί βέβαια να πληρώσει τη διαφορά από την τιμή αναφοράς.

Μόλις ο ασθενής πάρει τη συνταγή του γιατρού, στο «παιχνίδι» μπαίνουν οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι, όπως προβλέπεται στον εφαρμοστικό νόμο, θα πρέπει «να χορηγούν το φθηνότερο φάρμακο για κάθε δραστική ουσία. Σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας του συγκεκριμένου φαρμάκου, ο φαρμακοποιός υποχρεούται να ενημερώσει τον ασφαλισμένο για το ποιο είναι το φθηνότερο φάρμακο διαθέσιμο στην ελληνική αγορά».

Για παράδειγμα: Ο φαρμακοποιός θα ενημερώνει τον ασθενή ότι το ασφαλιστικό του ταμείο τον αποζημιώνει για το φάρμακο που κοστίζει 1 ευρώ. Αν ο ασθενής επιλέξει - επειδή αυτό παίρνει χρόνια και είναι αποτελεσματικό - το φάρμακο που του συνέστησε ο γιατρός και κοστίζει 3 ευρώ, θα πρέπει να πληρώσει 2 ευρώ επιπλέον συν το 25% του 1 ευρώ που είναι η συμμετοχή στα περισσότερα φάρμακα. Ο άνεργος, ο ανασφάλιστος, ο μισθωτός των 500 ευρώ, η πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού, θα υποκύψουν στον «πειρασμό» να επιλέξουν το πιο φθηνό φάρμακο. Θα είναι όμως οπωσδήποτε και το πιο αποτελεσματικό;

Επικίνδυνο το φάρμακο - εμπόρευμα

Η δραστική ουσία είναι η βασική ουσία ενός φαρμάκου, η οποία μπορεί να εμπεριέχεται σε διαφορετικές εμπορικές ονομασίες φαρμάκων. Ομως, ένα φάρμακο πέρα από τη δραστική ουσία εμπεριέχει και άλλα συστατικά (σ.σ. μη δραστικά συστατικά ή έκδοχα) και ενδέχεται να μην είναι το κατάλληλο για κάθε περίπτωση ασθενούς. Είναι πιθανό, αν ένας ασθενής πάρει άλλο φάρμακο από αυτό που του συνέστησε ο γιατρός, να μην μπορεί ο γιατρός να παρακολουθήσει την πορεία της υγείας του, καθώς το ίδιο φάρμακο για την ίδια πάθηση, σε διαφορετικούς οργανισμούς, ενδέχεται να έχει διαφορετική συμπεριφορά.

Το κριτήριο, όμως, που θέτει η κυβέρνηση, είναι η τιμή του φαρμάκου, αδιαφορώντας για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά του. Φυσικά, αυτό δε θα διασφαλιζόταν 100% ούτε με τη συνταγογράφηση σύμφωνα με την εμπορική ονομασία του φαρμάκου, καθώς η ενημέρωση για τις επιστημονικές εξελίξεις και η προώθηση του φαρμάκου γίνεται στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των φαρμακευτικών εταιρειών, και όχι σχεδιασμένα, από έναν κρατικό φορέα παραγωγής, διακίνησης, εισαγωγής και έρευνας φαρμάκων.

Από τη στιγμή που το φάρμακο είναι εμπόρευμα, οι φαρμακοβιομηχανίες όχι μόνο «βουλιάζουν» τα Ταμεία και τον κάθε ασθενή - ασφαλισμένο ή μη -, όχι μόνο έχουν όλο τον έλεγχο στην έρευνα, στην παραγωγή και διακίνηση του φαρμάκου, αλλά και σε συνθήκες ανελέητου ανταγωνισμού στην αγορά, αυξάνονται και οι πιθανότητες διακίνησης ακόμα και επικίνδυνων φαρμάκων.

Σταματούν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων

Την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σταματούν οι φαρμακοποιοί τις Αττικής μετά από απόφαση του Φαρμακευτικού τους Συλλόγου και διαμαρτυρόμενοι για τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία. Η Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών δεν ψήφισε την άρση της πίστωσης στους ασφαλισμένους προτείνοντας απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη και συγκέντρωση στις 9 το πρωί έξω από τον ΕΟΠΥΥ. Η πρόταση για απεργία υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία του ΦΣΑ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org