Τετάρτη 4 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Το «τσίρκο» των ντιμπέιτ

Πριν ακόμα προκηρυχθούν οι εκλογές, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επαναφέρουν το ζήτημα του ντιμπέιτ, ανάγοντας μάλιστα τη διεξαγωγή του σε κεντρικό στοιχείο της προεκλογικής περιόδου. Το μεν ΠΑΣΟΚ διαρρέει ότι θα προτείνει τη διεξαγωγή δύο ντιμπέιτ με τη ΝΔ και δύο με όλα τα κόμματα, ενώ η ΝΔ απαντά ότι θέλει να επαναληφθεί ό,τι και το 2009, δηλαδή, ένα ντιμπέιτ με όλα τα κόμματα και ένα μόνο με τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Στην πραγματικότητα, τα δύο κόμματα, με τη συνδρομή των αστικών ΜΜΕ, ετοιμάζουν από τώρα το κλίμα για ένα ακόμα σόου αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης του λαού. Αυτό άλλωστε έχει αποδείξει η πείρα από το «τσίρκο» των προηγούμενων ντιμπέιτ, όπου κυριάρχησαν οι παράλληλοι μονόλογοι και κάθε άλλο παρά βοήθησαν το λαό να σχηματίσει άποψη για τις θέσεις των κομμάτων στα διάφορα ζητήματα, για τη στρατηγική που αυτά υπηρετούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν σε αυτά, παραδέχονταν κάθε φορά ότι καμιά ουσιαστική χρησιμότητα δεν έχουν τα ντιμπέιτ, ενώ την επόμενη μέρα ο Τύπος και οι τηλεοράσεις με το μόνο που δεν ασχολούνταν ήταν οι θέσεις των κομμάτων. Αντίθετα, πρόβαλλαν το τι φορούσε ο κάθε αρχηγός κόμματος, πώς ήταν το ύφος του, αν είχε άνεση στην κάμερα, αν αστειεύτηκε με τους δημοσιογράφους, και άλλες τέτοιες φαιδρότητες, μακριά και ενάντια σε κάθε ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση.

***

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν του ντιμπέιτ για τις εθνικές εκλογές του 2009, που έγινε στις 21/9. Τότε, με παρέμβαση του ΚΚΕ είχε ανοίξει μια ολόκληρη συζήτηση για τους όρους διεξαγωγής του ντιμπέιτ και την ίδια τη χρησιμότητά του. Οι έξι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν (Ευαγγελάτος, Τσίμας, Σρόιτερ, Λιάτσος, Κοσιώνη, Κωνσταντάτος, Χούκλη) είχαν στείλει και επιστολή στα κόμματα, ομολογώντας ότι «οι όροι διεξαγωγής είναι χειρότεροι από εκείνους που ίσχυσαν στην τηλεμαχία του περασμένου Μαΐου (σ.σ. ευρωεκλογές 2009) και είχαμε καταγγείλει όλοι» και ότι «τα ίδια τα κόμματα έχουν καταγγείλει τη διαδικασία με βαρείς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς». Ζητώντας επιμέρους αλλαγές, έλεγαν ακόμα ότι «η διαδικασία, έτσι όπως έχει συμφωνηθεί, καθιστά περιττή την παρουσία των δημοσιογράφων». Τα ίδια έλεγαν και μετά τη συνάντηση που είχαν για την προετοιμασία του ντιμπέιτ και η οποία, στο πλαίσιο της επιχείρησης αποπροσανατολισμού του λαού, πήρε διαστάσεις τηλεοπτικής υπερπαραγωγής, με κάμερες στημένες έξω από το ξενοδοχείο που έγινε η συνάντηση, απευθείας συνδέσεις από τα κανάλια και πάει λέγοντας. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετώπισαν τα κανάλια και το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών που ακολούθησε.

***

Το πόσο στημένο είναι το σκηνικό των «ντιμπέιτ» φαίνεται και από την παρουσίαση της τηλεμαχίας των Καραμανλή - Παπανδρέου, που έγινε στις 22/9, μια μέρα μετά από το ντιμπέιτ όλων των πολιτικών αρχηγών. Μετατρέποντας την προεκλογική διαμάχη σε πόλεμο εντυπώσεων ανάμεσα στους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με στόχο να κρυφτεί η στρατηγική τους ταύτιση, τα αστικά κανάλια και ο Τύπος, ανεξάρτητα από την προβολή του ενός ή του άλλου, προσπάθησαν να αξιοποιήσουν την τηλεμαχία για να τονωθεί εκλογικά ο δικομματισμός. Οι τίτλοι της επόμενης μέρας επιβεβαιώνουν ότι η κάθε εφημερίδα είχε αποφασίσει από τα πριν ποιος είχε «κερδίσει»! Η «Απογευματινή» στον πρωτοσέλιδο έγραφε: «Ο πρωθυπουργός κυριάρχησε πλήρως και στο χθεσινό ντιμπέιτ. Εριξε το γάντι στον Γιώργο για 2η τηλεμαχία». Στις εσωτερικές σελίδες το ρεπορτάζ με τίτλο «Κέρδισε σε ουσία και εντυπώσεις ο Καραμανλής». Ο «Αδέσμευτος Τύπος» στην πρώτη σελίδα θριαμβολογούσε: «Ο πρωθυπουργός κατεδάφισε τον λαϊκιστή. Καθαρή υπεροχή του Κ. Καραμανλή στη χθεσινή τηλεμαχία. Με διαστρεβλώσεις στοιχείων και αοριστίες ο Γ. Παπανδρέου ηττήθηκε».

***

Αντίστροφα, τα «Νέα» στον πρωτοσέλιδο τίτλο έγραφαν: «Καθαρή νίκη Γιώργου στο τετ α τετ. Εκαψε το τελευταίο του χαρτί ο Καραμανλής». Στο ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες επισήμαινε: «Νεύρα και ψέματα από Καραμανλή. Πρόβα αντιπολίτευσης από τον πρωθυπουργό στη χθεσινή μονομαχία με Γιώργο» και ξεχώριζε η διαπίστωση ότι ο Γ. Παπανδρέου «ήταν πολύ καλά προετοιμασμένος και για τις πέντε ενότητες του διαλόγου, ενώ είχε την άνεση του εν αναμονή πρωθυπουργού». Το «Εθνος» με πολεμική κραυγή περιέγραφε το ντιμπέιτ στον πρωτοσέλιδο: «Χαριστική βολή για Καραμανλή. Με την ίδια κασέτα ο κουρασμένος πρωθυπουργός». Και συνέχιζε: «Απέτυχε να "γυρίσει" το παιχνίδι ο αρχηγός της ΝΔ» και «Παράσταση νίκης για τον Γιώργο και το ντιμπέιτ». Στις εσωτερικές σελίδες φιλοξενούνταν δισέλιδο ρεπορτάζ με παρασκήνιο από την «αναμέτρηση». Το «Βήμα» είχε τίτλο «Ο διάλογος έδειξε τον νικητή των εκλογών. Με τον αέρα πρωθυπουργού ο κ. Γ. Παπανδρέου κέρδισε τις εντυπώσεις στο ντιμπέιτ». Η «Ελευθεροτυπία» πανηγύριζε: «Παράσταση ήττας από τον Καραμανλή. Δεν κατάφερε να επικρατήσει στο γήπεδό του (ντιμπέιτ) και ζήτησε κι άλλο», ενώ στο ρεπορτάζ επισήμαινε: «Μη αναστρέψιμη η πορεία ήττας. Δεν έπεσε κανείς στο καναβάτσο, αλλά ο Καραμανλής έδειξε ανήμπορος ν' αλλάξει το κλίμα». Αυτά είναι τα ντιμπέιτ και οι υπηρεσίες που προσφέρουν στον αποπροσανατολισμό του λαού. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στις τηλεμαχίες που πάνε να στήσουν όσοι θέλουν το λαό χειραγωγημένο από την ελεγχόμενη προπαγάνδα των ΜΜΕ και των εφημερίδων τους.


Ζ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ