Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανάρπαστος ο «Ρ» στα αεροδρόμια

Μαζικά οι εργαζόμενοι στην «Ολυμπιακή» και στο Ανατολικό Αεροδρόμιο αγόρασαν τον Κυριακάτικο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», μαζί με το ένθετο με τις θέσεις του ΚΚΕ για την κοινωνική ασφάλιση

Μέρα «μάχης» η προχτεσινή Κυριακή για τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ όλης της χώρας. Αιτία η προγραμματισμένη πανεξόρμηση του Κυριακάτικου «Ριζοσπάστη» που περιείχε τις θέσεις του Κόμματος για την Κοινωνική Ασφάλιση και με στόχο να φτάσουν αυτές στα χέρια κάθε εργαζόμενου, σε όλο το λαό.

Ο «Ρ» βρέθηκε στην «Ολυμπιακή» αλλά και στο Ανατολικό Αεροδρόμιο, όπου η εφημερίδα έγινε πραγματικά ανάρπαστη. Νωρίς το πρωί της Κυριακής τα μέλη των αντίστοιχων Κομματικών Οργανώσεων «σάρωσαν» τους χώρους, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τα αντιασφαλιστικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από συνδικαλιστικές ηγεσίες και καλώντας τους να συμπτύξουν ένα μέτωπο αντίστασης για την περιφρούρηση και διεύρυνση της κατάκτησης της κοινωνικής ασφάλισης.

Το ζήτημα «φλέγον», η ανησυχία των εργαζομένων έκδηλη και το ερώτημα «τι να κάνουμε;», συνοδευόταν από την πρόθυμη αγορά του «Ριζοσπάστη». Οι κομματικές οργανώσεις του χώρου σχεδιάζουν πανεξόρμηση διαρκείας, σκοπεύοντας τις επόμενες μέρες να απευθυνθούν προσωπικά σε όλους τους εργαζόμενους και η επιτυχημένη αρχή της Κυριακής μαρτυρά πως ο φιλόδοξος στόχος τους θα επιτευχθεί.

Οι εργαζόμενοι «πρώτης γραμμής» της «Ολυμπιακής», αυτοί δηλαδή που έρχονται σε άμεση επαφή με τους επιβάτες, φαίνεται να μοιράζονται ακριβώς τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες σκέψεις. Πανομοιότυπα έβγαιναν από τα χείλη τους τα λόγια. «Δεν είμαστε βέβαια ικανοποιημένοι απόλυτα από τις παροχές, όμως είμαστε σίγουροι πως προετοιμάζονται ακόμα χειρότερα. Οδηγούν τον κόσμο στους ιδιώτες, αφού πρώτα υποβάθμισαν τη δημόσια υγεία και οδήγησαν την κοινωνική ασφάλιση εκεί που την οδήγησαν. Οπως ακριβώς έγινε και με την «Ολυμπιακή», την υποβάθμισαν, εξαγρίωσαν τον κόσμο, τον έφτασαν να βρίζει εμάς τους εργαζόμενους αντί να δει τους πραγματικούς υπεύθυνους» θα μας πει η Νίκη.

Λίγο αργότερα, η Ελένη Φιλτικάκη αγοράζοντας την εφημερίδα θα μας ζητήσει να «γράψουμε κάτι» και για ένα άλλο πρόβλημα που απασχολεί τους εργαζόμενους της «Ολυμπιακής», η μεταφορά τους στα Σπάτα. Μας λέει πως ένα μήνα πριν μεταφερθούν κανείς δεν τους έχει ενημερώσει για τίποτε και συμπληρώνει: «Είμαι σ' αυτή τη δουλιά πολλά χρόνια, την ξέρω καλά και η υπηρεσία με χρειάζεται. Μου αρέσει η δουλιά μου, όμως αναγκάζομαι να ζητήσω μετάθεση, σε θέση με λιγότερες αποδοχές και σε βάρος της σύνταξής μου, που βγαίνω σε τρία χρόνια. Δεν έχω άλλη επιλογή, αφού δεν ξέρω πώς θα μεταφερόμαστε στα Σπάτα. Κανείς δεν έχει ενημερώσει κανένα. Φανταστείτε τώρα που μένω δέκα λεπτά μακριά από το αεροδρόμιο και θέλω μισή ώρα να φτάσω, για να φτάνω στα Σπάτα θα χρειάζομαι δύο και τρεις ώρες».

Σ' αυτό περίπου το κλίμα ανησυχίας, αφ' ενός, για το τι μέλλει γενέσθαι με την κοινωνική ασφάλιση και, αφ' ετέρου, για το μέλλον της «Ολυμπιακής» και τη μεταφορά στα Σπάτα, πραγματοποιήθηκε η κυριακάτικη εξόρμηση στους χώρους του Δυτικού Αεροδρομίου.

Λίγο αργότερα στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας η εξόρμηση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και οι κομμουνιστές καλούν τους εργαζόμενους σε αντίσταση και μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνει στις 14 του Μάρτη η Επιτροπή Αγώνα για την κοινωνική ασφάλιση.

Παρακολουθούμε τη συζήτηση μεταξύ των μελών της Κομματικής Οργάνωσης ΥΠΑ του ΚΚΕ και εργαζομένων (που εργάζονται κάτω από τις νέες εργασιακές σχέσεις στον τομέα των αερομεταφορών), οι οποίοι εξίσου πρόθυμα αγοράζουν το «Ριζοσπάστη». Μεταξύ αυτών ο Γιώργος, οργισμένος τονίζει πως «πρέπει να μπει φραγμός στα σχέδια του κράτους ενάντια στην εργατική τάξη, γιατί αν περάσουν όχι σύνταξη δε θα πάρουμε αλλά φοβάμαι πως ούτε καν θα επιβιώνουμε. Θα διαβάσω την εφημερίδα, ανεξάρτητα από την τοποθέτηση του καθενός, τα μέτρα αυτά μας αφορούν όλους. Πρέπει να καταλάβουμε πως οι ιδιωτικές εταιρίες, όταν δε θα υπάρχει το δημόσιο, θα μας "πίνουν το αίμα". Είναι χρέος μας να αγωνιστούμε, από τη συμμετοχή όλων μας στον αγώνα εξαρτάται αν θα περάσουν αυτά τα μέτρα».

Με τη διαπίστωση του συναδέλφου του συμφωνεί και ο Δημήτρης, γνέφει συγκαταβατικά και σημειώνει «υποβάθμισαν τη δημόσια υγεία, όλο αυτό το χάλι που επικρατεί σήμερα, στα νοσοκομεία και αλλού, το επιδίωξαν και το ενίσχυσαν για να σε αναγκάσουν να καταφύγεις στον ιδιωτικό τομέα και να μην αντιδράσεις με την ιδιωτικοποίηση του δημοσίου. Οπότε τι κάνουμε; Είναι αναγκαίος ο αγώνας. Εγώ πάντως ότι προγραμματιστεί είμαι μέσα, θα συμμετέχω».

Με το τέλος της εξόρμησης ζητήσαμε από τη γραμματέα της ΚΟ ΥΠΑ του ΚΚΕ, Σούλα Ακζώτη, δύο λόγια, μια εκτίμηση για την ανταπόκριση των εργαζομένων. Οπως μας είπε: «Οι περισσότεροι συνάδελφοι αγόρασαν την εφημερίδα και γιατί τους καίει το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης. Υπήρξε βέβαια και μια προεργασία στο χώρο από τα μέλη της ΚΟ, που έχουν πλήρη γνώση για το αντικείμενο και τις εξελίξεις γύρω από το θέμα αυτό, έπειτα και από τα αχτίφ και τις σχετικές ενημερώσεις που έγιναν κεντρικά από το Κόμμα. Ενημερώνουμε συνεχώς τους εργαζόμενους, για όλα τα ζητήματα και πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας λόγος που ανταποκρίνονται και αγοράζουν την εφημερίδα σε κάθε εξόρμηση. Υπάρχει βέβαια ένα μικρό ποσοστό, κυρίως νέοι από 18 έως 25 χρονών, κι αυτό είναι το ανησυχητικό, που δηλώνουν πλήρη άγνοια για το τι είναι και τι σημαίνει κοινωνική ασφάλιση. Πώς να νοιαστούν αυτά τα παιδιά για κάτι που δε γνωρίζουν; Αυτό δείχνει και πόσο μεγάλο κακό έχουν κάνει στη νεολαία. Ωστόσο εμείς το παλεύουμε, δίνουμε τη μάχη μας με τον κάθε εργαζόμενο. Και πιστεύουμε ότι η ανταπόκρισή τους θα εκφραστεί και στον αγώνα για την υπεράσπιση της ασφάλισης».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org