Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΕΙΣ ΛΑΓΚΑΔΑ
Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια

Μεγάλη σύσκεψη φορέων της περιοχής, με στόχο το συντονισμό της αντιΝΑΤΟικής δράσης

Avaton

Το αίτημα να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, καθώς και να μη χρησιμοποιηθεί ξανά το πεδίο βολής Ασκού - Προφήτη, αλλά και και ολόκληρη η περιοχή της Θεσσαλονίκης για ΝΑΤΟικές ασκήσεις, διατυπώνουν οι φορείς της επαρχίας Λαγκαδά.

Μέσα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Λαγκαδά αποφασίστηκε η συνέχιση και κλιμάκωση της δράσης των κατοίκων και φορέων της περιοχής. Στη σύσκεψη μετείχαν ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος περιοχής Λαγκαδά, Δασκάλων και Νηπιαγωγών, Γονέων και Κηδεμόνων ΤΕΕ Λαγκαδά, Παραρτήματος Οικοδόμων, Σωματείου Εργαζομένων ΑΓΝΟ, ο πρώην βουλευτής του ΔΗΚΚΙ στη Β` Θεσσαλονίκη Γ. Ρόκκος και δεκάδες άλλοι.

Εκφράστηκε η έντονη ανησυχία όλων για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρχουν - αλλά τις γνωρίζουν - από την ενδεχόμενη χρήση βλημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο, στη διάρκεια διεξαγωγής της ΝΑΤΟικής άσκησης «Dynamic Mix» το καλοκαίρι του 2000. Και αποφασίστηκε να ζητήσουν έγγραφη ενημέρωση από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στο πεδίο βολής Ασκού - Προφήτη, στη διάρκεια της ΝΑΤΟικής άσκησης «Dynamic Mix», καθώς και την έρευνα της περιοχής από ειδικά κλιμάκια επιστημόνων του «Δημόκριτου», αλλά και επιστήμονες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Επίσης αποφασίστηκε να διοργανωθεί νέα σύσκεψη με στόχο τη συμμετοχή όλων των φορέων της περιοχής και της ΤΑ, οι εκπρόσωποι της οποίας δυστυχώς απουσίαζαν, αν και είχαν κληθεί. Επόμενος στόχος είναι η διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, αλλά και ειδικής ημερίδας για την ενημέρωση των κατοίκων της επαρχίας Λαγκαδά.

Οι κάτοικοι προβάλλουν και τον κίνδυνο περιβαλλοντικής καταστροφής, αφού, όπως καταγγέλλουν, δύο χείμαρροι που διέρχονται από το πεδίο βολής, καταλήγουν στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη. Ιδιαίτερα ανάστατοι, όμως, είναι οι αστυνομικοί υπάλληλοι της περιοχής, που στην περίοδο της ΝΑΤΟικής άσκησης είχαν αναλάβει την περιφρούρηση του χώρου σε 24ωρη βάση και την κάλυψη της επιχείρησης μεταφοράς, εγκατάστασης και απομάκρυνσης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων και των όποιων επικίνδυνων υλικών μετακινήθηκαν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητούν έρευνες και άμεση ενημέρωση(2001-01-18 00:00:00.0)
Σε αντιιμπεριαλιστική «ξέρα» προσάραξε η ΝΑΤΟική αρμάδα...(2000-05-31 00:00:00.0)
Στο «πόδι» ξανά οι φιλειρηνιστές(2000-05-24 00:00:00.0)
Στόχος, η κατάπνιξη των λαϊκών κινημάτων(1997-11-20 00:00:00.0)
"Οχι" στη ΝΑΤΟική τρομοκρατία(1997-10-09 00:00:00.0)
Οχι στις ΝΑΤΟικές τρομοκρατικές ασκήσεις(1997-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ