Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Στις 15 Μάρτη συζητείται η υπόθεση της παραγραφής

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσπαθεί να μπλοκάρει το νόμο, με τον οποίο παραγράφτηκαν από τη Βουλή τα... αδικήματα των αγροτών, κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων

Με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου της υπόθεσης των αγροτικών κινητοποιήσεων, καθώς προσδιορίστηκε η ημερομηνία για τις 15 Μάρτη.

Αρειος Πάγος και κυβέρνηση θέλουν τους αγρότες στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αφού δε δίνεται ένα τέλος στο θέμα με την παραγραφή των «αδικημάτων» των αγροτών που... διέπραξαν κατά τη διάρκεια των μεγάλων πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων από το 1995 μέχρι το 1997 (Οι αγρότες κατηγορούνται για παρακώλυση συγκοινωνιών κλπ.).

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με δύο αποφάσεις του (162 και 163/2001) ομόφωνα παρέπεμψε την υπόθεση των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, λόγω μείζονος σημασίας. Θα κριθεί, δηλαδή, αν το άρθρο 24 του νόμου 2721/1999 αντίκειται ή όχι στο άρθρο 47 του Συντάγματος.

Να υπενθυμίσουμε ότι η γνωμοδοτική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έχει ήδη κρίνει αντισυνταγματική την παραγραφή των αδικημάτων, με το σκεπτικό ότι υποκρύπτει κεκαλυμμένη αμνηστία και αυτή δίνεται μόνο σε πολιτικά αδικήματα και όχι σε ποινικά.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την περίοδο των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων, όταν διά στόματος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου μιλούσε για «γαϊδουρινή συμπεριφορά» εκ μέρους των αγροτών και επικαλούνταν ακόμη και το φρικιαστικό «ιδιώνυμο» του Ελ. Βενιζέλου, ουσιαστικά άναβε το «πράσινο φως» για διώξεις των αγροτών. Στη συνέχεια κάτω από τη γενική κατακραυγή αναδιπλώθηκε και ψήφισε το νόμο 2721/1999 για παραγραφή των.. αδικημάτων των αγροτών.

Ωστόσο, η ουσία είναι ότι ποινικοποιήθηκαν οι αγώνες των αγροτών, με αποτέλεσμα να οδηγούνται καθημερινά οι αγρότες στα δικαστήρια και τις περισσότερες φορές να τους επιβάλλονται βαρύτατες ποινές. Πρόσφατα καταδικάστηκαν 84 αγρότες του Αιγίου με ποινές που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν και τις 100 μέρες φυλάκισης.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου εκτός από τη συνταγματικότητα του άρθρου 24 του νόμου του 1999 καλείται να κρίνει και αν μπορούν τα δικαστήρια κατά τον έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων, να κρίνουν και τη σκοπιμότητα των ρυθμίσεων του κοινού νομοθέτη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ