Σάββατο 17 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυνισμός που σοκάρει

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Αλυσσανδράκη στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την έκθεση σχετικά με την «Οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις»

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, παρεμβαίνοντας, στη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την έκθεση για την «Οικονομική ανάπτυξη στην ΕΕ και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις», επισήμανε τα εξής:

«Με κυνισμό που σοκάρει, ο εισηγητής προτείνει την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και ουσιαστικά τη μεγαλύτερη φτώχεια των εργαζομένων. Προτείνει επιτάχυνση του ρυθμού των ιδιωτικοποιήσεων, μείωση των δημόσιων δαπανών, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων για φτηνότερη αγορά της εργασίας, καθώς και απελευθέρωση των χρηματοοικονομικών αγορών και άρση των κανονιστικών και διοικητικών ρυθμίσεων, για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Η ΕΕ συνεχίζει τις πιέσεις για ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, την πλήρη παράδοση του τομέα των συγκοινωνιών, των ταχυδρομικών υπηρεσιών, των τηλεπικοινωνιών στον ιδιωτικό τομέα. Στο όνομα δήθεν της αύξησης της απασχόλησης, αποδιαρθρώνονται οι εργασιακές σχέσεις, συρρικνώνεται το καθεστώς της δημόσιας και δωρεάν κοινωνικής ασφάλισης και καταδικάζονται τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα στη νέα φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ο ίδιος ο εισηγητής παραδέχεται ότι η εντατικοποίηση και ενίσχυση των νεοφιλελεύθερων, μονεταριστικών πολιτικών ευθύνονται για τη σημερινή δυσμενή κατάσταση με τον υψηλό αριθμό ανέργων.

Το αποτέλεσμα της οικονομικής νεοφιλελεύθερης μεταρρύθμισης για τους εργαζόμενους θα είναι ένα εγγυημένο επίπεδο φτώχειας και όχι ένα ελάχιστο επίπεδο ευημερίας, ενώ προωθείται η αντίληψη ότι το σύγχρονο κοινωνικό κράτος πρέπει να εξασφαλίζει μόνον κάποια ελάχιστα στους λαούς, σε μορφή ελεημοσύνης. Η ενίσχυση της ευημερίας προορίζεται βέβαια για το μεγάλο κεφάλαιο, που γίνεται όλο και πιο ισχυρό. Είναι υποκρισία και πρόκληση για τους εργαζόμενους να προτείνονται ως μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μέσω της μείωσης του κόστους εργασίας, της πλήρους απελευθέρωσης και ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας, της ενίσχυσης των άτυπων μορφών απασχόλησης, αφού και όπου εφαρμόστηκαν αυτά τα βάρβαρα, αντιδραστικά και αντιλαϊκά μέτρα, η ανεργία δε μειώθηκε, αλλά το κεφάλαιο αύξησε κι άλλο τα κέρδη και προνόμιά του.

Βασικά στοιχεία πολιτικής θα έπρεπε να είναι η στήριξη του δημόσιου τομέα, η μόνιμη και πλήρης απασχόληση, με 7ωρο και 5ήμερο, η προστασία και βελτίωση του δημόσιου και δωρεάν, κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος. Εμείς επιδιώκουμε μια οικονομική ανάπτυξη βασισμένη στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών, με δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, υγεία, πρόνοια και έρευνα, σε όφελος των λαών. Συνολικά η λαϊκή οικονομία είναι αυτή που θα συμβάλει στην ανάπτυξη τομέων της οικονομίας και στην αύξηση της απασχόλησης. Για τους παραπάνω λόγους οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίσαμε την έκθεση».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org