Κυριακή 18 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το αντιπολεμικό - αντιΝΑΤΟικό μέτωπο στο προσκήνιο
  • Το δυναμικό κίνημα του ελληνικού λαού, ενάντια στο ΝΑΤΟ και τη «νέα τάξη», διαρκώς διευρύνεται και εξαπλώνεται
  • Νέο κύμα κινητοποιήσεων, με αφορμή και τις αποκαλύψεις για τις επιπτώσεις από τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου στους λαούς και το περιβάλλον
  • Στη διοργάνωσή τους συμμετέχουν Εργατικά Κέντρα, δήμαρχοι, νομάρχες και άλλοι φορείς
  • Η αρχή έγινε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ ακολουθούν και άλλες περιοχές, όπου διοργανώνονται συσκέψεις και προγραμματίζονται συγκεντρώσεις

Το αντιπολεμικό - αντιΝΑΤΟικό μέτωπο του ελληνικού λαού διαρκώς διευρύνεται, εξαπλώνεται και εδραιώνει την παρουσία του. Η πλατιά πατριωτική - αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση, που θεμελιώθηκε στη διάρκεια των βάρβαρων ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας, Μάρτης - Ιούνης 1999, έχει συνέχεια και προοπτική. Εξάλλου και το έγκλημα που συντελέστηκε κατά της Γιουγκοσλαβίας, όλο και περισσότερο επιβεβαιώνεται πως αποτελεί ένα έγκλημα διαρκείας συνολικά κατά των λαών των Βαλκανίων, των σημερινών και των επόμενων γενιών.

Οι αποκαλύψεις που καθημερινά γίνονται για τη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου και για τις συνέπειες από αυτούς τους βομβαρδισμούς στην υγεία, τόσο των ανθρώπων που ζουν στις βομβαρδισμένες περιοχές και σε όλη τη Βαλκανική χερσόνησο, όσο και στα ίδια τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα κατοχής που βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία, προκαλούν ένα νέο κύμα αντιδράσεων και λαϊκών κινητοποιήσεων.

Μαζί με τα μπλόκα κατά των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων που διέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία μπλόκα έγραψαν ιστορία, που συνεχίζονται, με τους κομμουνιστές να βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή, νέες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται ανά πόλεις και περιοχές. Στη διοργάνωσή τους, συμμετέχουν τοπικά Εργατικά Κέντρα, Δήμοι και Νομαρχίες, δίνοντας, έτσι, ένα παλλαϊκό χαρακτήρα στην αντίσταση του ελληνικού λαού στη «νέα τάξη».

Μέσα από αυτές, καταδεικνύεται ότι η πολιτική της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων είναι αδίστακτη, δεν έχει φραγμούς και όρια, παρά μόνο αυτά που μπορούν να της θέσουν οι λαοί, που συνειδητοποιούν την κατάσταση και αντιστέκονται. Πρόκειται για μια πολιτική, που εκπέμπει επικίνδυνη και πολιτικά ραδιενεργό ακτινοβολία.


Κορυφαίες στιγμές του νέου αυτού κύματος του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος του ελληνικού λαού, μέσα στο προηγούμενο δεκαήμερο, ήταν αυτές των συγκεντρώσεων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και έπεται συνέχεια.

Η Αθήνα

Την Πέμπτη, 8 Φλεβάρη, οι Ελληνες φιλειρηνιστές έστειλαν το δικό τους μήνυμα αντίστασης από την Αθήνα, με τη συγκέντρωση και συναυλία που διοργάνωσε το ΕΚΑ και μαζικοί φορείς της πρωτεύουσας στα Προπύλαια. Ταυτόχρονα, στη Λάρισα, πραγματοποιήθηκε συμβολικός αποκλεισμός της Εθνικής οδού, σε ένδειξη αγανάκτησης για τη μεταφορά οχημάτων του ΝΑΤΟικού στρατού κατοχής από το Κόσσοβο στη Λάρισα.

Στα Προπύλαια, νέες και νέοι ύψωσαν τις γροθιές τους, ύψωσαν τη φωνή και το ανάστημά τους και απαίτησαν το μέλλον τους να μη θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Εργαζόμενοι από διαφορετικούς χώρους δουλιάς, απαίτησαν τα χρήματα να δίνονται για την Υγεία και την Παιδεία κι όχι για τους βάρβαρους πολεμικούς εξοπλισμούς. Ηταν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, άνθρωποι που ξέρουν καλύτερα απ' τον καθένα πως το δίκιο δε χαρίζεται, κερδίζεται μόνο με αγώνες και θυσίες. Ηταν μητέρες, γυναίκες, που τρέμουν στην ιδέα πως τα παιδιά τους μπορούν αύριο, μεθαύριο να γίνουν τροφή στην αδηφάγα πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ. Ηταν χιλιάδες αυτοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας, αλλά και δεκάδων ακόμη συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων.


Κι έγινε η οργή τους τραγούδι, έγινε η αγανάκτηση σύνθημα μαζικό, έγινε η απαίτησή τους «τρόμος για τους τρομοκράτες». «Στο μαύρο μέτωπο των ιμπεριαλιστών, οι λαοί να χτίσουν το αντίπαλο δέος», ήταν το σύνθημα - απ' το πανό της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη - που ξεχώριζε, που κυριάρχησε μπροστά απ' την κεντρική εξέδρα.

Η Θεσσαλονίκη

Την Τετάρτη 14 Φλεβάρη, στη Θεσσαλονίκη της αντίστασης και του αγώνα, όπου δύο χρόνια τώρα παραμένουν στημένα τα ορμητήρια της λαϊκής αντεπίθεσης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς δολοφονικούς σχεδιασμούς, αντήχησε και πάλι δυνατά το αδιαπραγμάτευτο αίτημα για ειρήνη στα Βαλκάνια. Ο ανυπόταχτος λαός της πλημμύρισε την πλατεία Αριστοτέλους και διαμήνυσε πως θα συνεχίσει ακούραστα και αδιάκοπα τον αγώνα για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, και να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες στρατιώτες και φοιτητές.

Ο λαός, που, με μπλόκα, διαδηλώσεις και πορείες, στάθηκε απέναντι στις επιλογές της κυβέρνησης για μετατροπή της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας σε ορμητήριο θανάτου των ιμπεριαλιστών, απαίτησε, με μια φωνή, απεμπλοκή της χώρας μας από τα σχέδια των δολοφονικών μηχανών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, εργαζόμενοι, νέοι, γυναίκες, συνταξιούχοι, υπάλληλοι, δάσκαλοι, έδωσαν το «παρών» στο κάλεσμα της Επιτροπής Φορέων του Νομού, που διοργάνωσε το μεγάλο παλλαϊκό αντιπολεμικό συλλαλητήριο. Με το πάθος και το δυναμισμό τους κατάφεραν να ξεσηκώσουν στο πόδι την πόλη και να εκφράσουν τα πραγματικά αισθήματα του λαού. Μετέτρεψαν τη συγκέντρωση σε παλλαϊκό εγερτήριο αντίστασης και πάλης, απέναντι στην αδίστακτη νέα τάξη των ιμπεριαλιστών.


Εδωσαν την υπόσχεση πως θα συνεχίσουν να βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους, για να περιφρουρήσουν τα δίκαια και τις ελευθερίες του λαού της χώρας και όλων των λαών της Βαλκανικής. Θα σταθούν ενωμένοι μπροστά στον κοινό, τον έναν εχθρό, τον ιμπεριαλισμό. Τόσο μέσα από τη μεγάλη συγκέντρωση, όσο και με τη μαχητική πορεία που ξεχύθηκε στους δρόμους της πόλης, ο λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης διαδήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν αδιάκοπα και ανυπόταχτα τον αγώνα μέχρι «να σταματήσει το διαρκές έγκλημα.

Και στο Βελιγράδι

Το πρωτοπόρο αντιΝΑΤΟικό κίνημα της Θεσσαλονίκης είχε παρουσία και στο Βελιγράδι, όπου πήρε μέρος στο μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα την Τετάρτη 7 Φλεβάρη, με αφορμή την προκλητική επίσκεψη του αρχιμακελάρη πρώην γγ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα, που σήμερα είναι ο επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ (Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας) της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο συλλαλητήριο αντήχησε το σύνθημα «Λαοί των Βαλκανίων ενωθείτε, στους ιμπεριαλιστές αντισταθείτε».

Προετοιμασίες σε άλλες περιοχές

Σύσκεψη με στόχο το συντονισμό όλων των φορέων της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και την από κοινού διοργάνωση αντιπολεμικού συλλαλητηρίου, διοργανώνει η Αντιπολεμική Επιτροπή Καβάλαςαύριο Δευτέρα 19 του Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας» της Καβάλας. Στη σύσκεψη, μέσω των Τοπικών Επιτροπών Ειρήνης που λειτουργούν στους νομούς της περιοχής, έχουν κληθεί να συμμετάσχουν όλοι οι μαζικοί φορείς. Στόχος της σύσκεψης, όπως προσδιορίζεται μέσα από σχετική ανακοίνωση της Αντιπολεμικής Επιτροπής Καβάλας, είναι να εξεταστούν οι τρόποι, οι μορφές πάλης και ο αγώνας απέναντι στις τραγικές συνέπειες που προκάλεσαν στη Βαλκανική οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία. Η Αντιπολεμική Επιτροπή προτείνει την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου την ημέρα της μαύρης επετείου έναρξης των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών.


Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά πραγματοποιεί την Τετάρτη, 21 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, σύσκεψη στα γραφεία του, στην οποία καλεί μαζικούς φορείς, επαγγελματικές ενώσεις, συνδικαλιστικές οργανώσεις κ.ά., προκειμένου να συζητήσουν και να προγραμματίσουν τη «σθεναρή αντίσταση ενάντια στο έγκλημα που συντελέστηκε και συντελείται από το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, με τρομακτικές οικονομικές και οικολογικές συνέπειες». Τονίζει δε, σε ανακοίνωσή του, ότι στοχεύει στην «οργάνωση και ανάπτυξη ενός παμπειραϊκού κινήματος αντίθεσης και καταδίκης των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, για αποπυρηνικοποίηση των Βαλκανίων, τη διαφύλαξη της ειρήνης και της αποκατάστασης των ζημιών που δημιούργησε ο πόλεμος».



Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ