Κυριακή 18 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΝΟΣΟΥΡΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Πλοία δένουν σε... βράχια!

Την ίδια ώρα που τα παροπλισμένα αχρηστεύουν χώρους επισκευής στη Δραπετσώνα και στο Πέραμα, στη Σαλαμίνα επικρατεί το αίσχος

Σημάδια εγκατάλειψης στην Κυνοσούρα, στο φόντο του καιόμενου «SLOPS»
Σημάδια εγκατάλειψης στην Κυνοσούρα, στο φόντο του καιόμενου «SLOPS»
Οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για τη συρρίκνωση με στόχο τη διάλυση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης είναι κάτι παραπάνω από ορατές, καθώς την ίδια στιγμή που δεν μπορεί να δέσει πλοίο για επισκευές εκεί, γίνονται εργασίες στην Κυνοσούρα Σαλαμίνας όπου η υποδομή είναι ανύπαρκτη! Επί χρόνια, παρά τις υποσχέσεις, η κυβέρνηση αρνείται να δημιουργήσει την κατάλληλη υποδομή, με αποτέλεσμα όχι μόνο να δουλεύουν οι εργαζόμενοι με μέσα του προηγούμενου αιώνα, αλλά και να χάνονται ζωές μεταλλεργατών εξαιτίας αυτών των συνθηκών!

Είναι πρόσφατο ακόμα στις μνήμες των εργαζομένων και γενικότερα στους κατοίκους του Περάματος, η φοβερή έκρηξη που έγινε τον περασμένο Ιούνη στο «SLOPS» (πλοίο μεταφοράς καταλοίπων πετρελαίων) το οποίο βρισκόταν στην Κυνοσούρα Σαλαμίνας και στοίχισε τη ζωή σε έναν εργαζόμενο. Παρ' όλα αυτά, υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και κυβέρνηση κλείνουν «μάτια και αυτιά» χωρίς να νιώθουν καμία ευθύνη για το νεκρό εργάτη!

Την εγκατάλειψη μπορεί να διακρίνει κανείς με το που θα φτάσει στη Σαλαμίνα. Η εικόνα περιέχει αγκυροβολημένα πλοία στα ανοιχτά ή δεμένα στα βράχια. Δεν υπάρχει η στοιχειώδης υποδομή και κανένα μέτρο ώστε να δένουν με ασφάλεια τα πλοία προκειμένου να μπορούν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν χωρίς να βάζουν σε τόσο μεγάλο κίνδυνο τη ζωή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ντόκοι για να δένουν τα πλοία δεν υπάρχουν, αντ' αυτού τα πλοία δένουν πάνω σε άλλα μισοβυθισμένα πλοία ή στα βράχια!

Με τη λήξη του χουντικού διατάγματος που φτιάχτηκε μετά από εντολή του Νιάρχου να μην υπάρχει δεξαμενή σε απόσταση 30 μιλίων από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, βγήκε ένα νέο διάταγμα που χαρακτηρίζει την Κυνοσούρα αρχαιολογικό χώρο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να φτιαχτεί εκεί η υποδομή. Εργασίες όμως επιτρέπεται να γίνονται, αφού τους εφοπλιστές η κυβέρνηση «οφείλει» να τους εξυπηρετήσει, αλλά δεν μπαίνει καν στον κόπο με ένα επιχείρημα να απαντήσει σε ένα χρόνιο αίτημα των εργαζομένων, έστω για τα «μάτια του κόσμου».


KEIMENA
Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ