Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αγροτική βοή στις πόλεις

Συλλαλητήρια σήμερα, στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, στη Νέα Αγορά της Καρδίτσας, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων και στην πλατεία Ελευθερίας του Βόλου

Αποψη από προηγούμενη κινητοποίηση των Θεσσαλών αγροτών
Αποψη από προηγούμενη κινητοποίηση των Θεσσαλών αγροτών
Σήμερα, στις πλατείες των πρωτευουσών των τεσσάρων θεσσαλικών νομών θ' ακουστεί βροντερή η φωνή της αγροτιάς. Η φωνή της οργής και του δίκιου. Η φωνή του αγώνα. Στα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν στις 11 το πρωί - στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, στη Νέα Αγορά της Καρδίτσας, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων και στην πλατεία Ελευθερίας του Βόλου - οι ξωμάχοι της θεσσαλικής υπαίθρου θ' απαιτήσουν άμεσες λύσεις σε πολλά από τα οξυμένα προβλήματά τους και, ταυτόχρονα, θα διαδηλώσουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν την πάλη για ν' ανατρέψουν την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σήμερα στις πλατείες των θεσσαλικών μεγαλουπόλεων θα ακουστεί:

  • Η κραυγή διαμαρτυρίας και θα υψωθεί γροθιά αντίστασης του Θεσσαλού ξωμάχου.
  • Η φωνή του «ξεριζωμένου» από τη γη του, που σπρώχνεται στην ανεργία και στην ξενιτιά ή «θάβεται» στις «ανθρώπινες χωματερές» της ελληνικής υπαίθρου.
  • Η φωνή του «χρεοκοπημένου», που κατάντησε «όμηρος» της τοκογλυφικής Αγροτικής Τράπεζας, η οποία οδεύει προς ιδιωτικοποίηση.
  • Η φωνή του «ανασφάλιστου», που δεν έχει να πληρώσει το «χαράτσι» στον ΟΓΑ και στερείται την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, του «φτωχοσυνταξιούχου», που αδυνατεί να ζήσει με 40.000 σύνταξη το μήνα και γίνεται «βάρος» στα παιδιά και στα εγγόνια του.
  • Η φωνή του «απελπισμένου» παραγωγού, που βλέπει τις καλλιέργειές του να «καίγονται» από την έλλειψη νερού και την πολιτεία ν' αδιαφορεί και να μην προχωράει στην κατασκευή των μεγάλων αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων.

Σήμερα στις πλατείες των θεσσαλικών νομών «χτυπάει» ξανά η καρδιά της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Ο χτύπος της, γρήγορος και αποφασιστικός. Ενωμένοι οι αγρότες, παλεύουν για ν' ανατρέψουν την πολιτική που ευθύνεται για τα βάσανά τους. Την πολιτική που είναι η «φύτρα» των προβλημάτων τους.

Εχουν ιεραρχήσει τα προβλήματα και τα αιτήματά τους. Στην πρώτη σειρά, η αντιμετώπιση των μέτρων περιορισμού των καλλιεργειών, των ποσοστώσεων στην αγροτική παραγωγή, των προστίμων συνυπευθυνότητας, της απαγόρευσης κατασκευής έργων υποδομής για την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, το πάγωμα ή και τη μείωση των τιμών των προϊόντων, που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων των ελληνικών κυβερνήσεων. Και μαζί μ' αυτά, τα αιτήματα που αφορούν στη μείωση του κόστους παραγωγής - με την κατασκευή έργων υποδομής και τον έλεγχο της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των πολυεθνικών στα αγροτικά μέσα και εφόδια - στην ουσιαστική ρύθμιση των χρεών, στην αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω της πολιτικής παγώματος ή μείωσης των τιμών των αγροτικών προϊόντων και των καταστροφών από αντίξοες καιρικές συνθήκες, στο σταμάτημα των δικαστικών διώξεων σε βάρος του αγροτικού κινήματος κ.ά.

Στις σημερινές κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Θεσσαλίας θα προβάλλουν και τα επιμέρους αιτήματά τους, που αφορούν κατά περιοχή, κατά καλλιέργεια και κατά προϊόν.

Στην Αγιά

Χτες, εξάλλου, μεγάλη κινητοποίηση μηλοπαραγωγών έγινε στην Αγιά Λάρισας. Οι μηλοπαραγωγοί που έχουν περιέλθει σε τραγική κατάσταση - περίπου 45 χιλιάδες τόνοι μήλων παραμένουν απούλητοι και όσοι καταφέρνουν, τα πουλούν σε εξευτελιστικές τιμές, εκβιαζόμενοι από τους εμπόρους - πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Αγιάς, με πολλά τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι εάν δε λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους θα προχωρήσουν σε ακόμα πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Οι μηλοπαραγωγοί κατήγγειλαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας που περιορίζεται να δίνει ανέξοδες υποσχέσεις και αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Την αναγκαιότητα της αγωνιστικής δράσης κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, τόνισαν, μιλώντας στη συγκέντρωση, οι Στέλιος Ζέικος και Πέτρος Σίμος, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και Χαρίλαος Αρχοντής, Γραμματέας της ΕΟΑΣΝΛ και μέλος της Νομαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Αγροτών Λάρισας.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, ο Θ. Σερδένης, νομαρχιακός σύμβουλος εκπρόσωπος της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και άλλοι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων.

Την αποφασιστικότητά τους να δώσουν δυναμικό «παρών» στο σημερινό συλλαλητήριο δήλωσαν και οι αγρότες των Φαρσάλων, σε επαρχιακή σύσκεψη που πραγματοποίησαν στην Κρήνη. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, επίσης, η συνέχιση των κινητοποιήσεων με τη διοργάνωση συλλαλητηρίου με τρακτέρ στα Φάρσαλα στις 22 Φλεβάρη, ενώ για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης συγκροτήθηκε Επαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ