Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Τα κέρδη της άγγιξαν τα 300 δισ. δραχμές

Αυξημένα κατά 30,3% - 8πλάσια του πληθωρισμού - ήταν πέρσι τα κέρδη της ΕΤΕ, που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στο τζογάρισμα με τα κρατικά ομόλογα

Πολύ υψηλό παρέμεινε για το 2000 το περιθώριο κερδών για το «εγχώριο» τραπεζικό κεφάλαιο, ακόμη και για τις δραστηριότητες εκείνες που έχουν να κάνουν με τον καθημερινό τζόγο στα χρηματιστήρια και στις αγορές των κρατικών ομολόγων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη συσσώρευση κερδών δίνει η Εθνική Τράπεζα.

Από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης της ΕΤΕ για το έτος 2000 - που δημοσιοποιήθηκαν χτες από τη διοίκηση της τράπεζας - προκύπτει ότι:

  • Τα προ φόρων κέρδη της τράπεζας έφτασαν σε 298 δισ. δρχ. (από 228,7 δισ. το 1999), σημείωσαν δηλαδή αύξηση κατά 30,3%, ποσοστό που είναι 8πλάσιο του πληθωρισμού.
  • Τα αντίστοιχα κέρδη των επιχειρήσεων του ομίλου της Εθνικής αυξήθηκαν σε ποσοστό 3,7% φτάνοντας σε 334,2 δισ. δραχμές.

Η κερδοφορία της τράπεζας αλλά και των επιχειρήσεων του ομίλου της Εθνικής οφείλεται κυρίως στα κεφαλαιακά κέρδη που υπήρξαν από τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, κέρδηπου εξασφάλισε στο τραπεζικό κεφάλαιο η διαδικασία της σύγκλισης με την ΟΝΕ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Εθνική έπεσαν το 2000 στο 30,6% του ενεργητικού από 35,6% το 1999. Ο διοικητής της Εθνικής, Θ. Καρατζάς, παρουσιάζοντας χτες τα οικονομικά αποτελέσματα, επισήμανε ότι οι επιχειρήσεις του ομίλου είχαν το 1999 «μη επαναλαμβανόμενα κέρδη» από την πώληση μετοχών της τράπεζας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και ότι αν απομονωθεί η επίδραση της κερδοφορίας αυτής η αύξηση στα προ φόρων κέρδη του ομίλου για το 2000 φτάνει σε 24%.

Η διοίκηση της ΕΤΕ επισήμανε τη σημαντική αύξηση των εργασιών «λιανικής τραπεζικής», ιδιαίτερα μάλιστα στη χορήγηση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, που τα τελευταία χρόνια σημειώνουν ραγδαία αύξηση και τροφοδοτούν την κερδοφορία των τραπεζών. Χαρακτηριστικό για τις τάσεις που επικρατούν στο τραπεζικό κεφάλαιο είναι και το γεγονός ότι η Εθνική, σύμφωνα με τα λεγόμενα της διοίκησής της, πέτυχε να συγκρατήσει το ρυθμό αύξησης των κάθε είδους δαπανών μόλις στο 3,9%, ενώ το «καθαρό επιτοκικό περιθώριο», δηλαδή τα κέρδη που αναλογούν προς το συνολικό ενεργητικό, αυξήθηκε το 2000 σε 2,6% από 2,4% το 1999.

Με βάση την κερδοφορία η διοίκηση της τράπεζας θα προτείνει διανομή μερίσματος 370 δρχ. ανά μετοχή (έναντι 274 δρχ. το 1999).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ