Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνταγές λιτότητας και από τον ΟΟΣΑ

Και ο ΟΟΣΑ βάζει «πλάτες» στην κυβέρνηση Σημίτη για εμπλουτισμό της ακολουθούμενης αντιλαϊκής πολιτικής με νέα μέτρα, όπως η «αναμόρφωση του συστήματος υγείας, συνταξιοδότησης και δημόσιας διοίκησης»

Αν θέλετε να αποτρέψετε αναζωπύρωση του πληθωρισμού, των κρατικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους, θα πρέπει να εμπλουτίσετε την εφαρμοζόμενη - μέχρι σήμερα - πολιτική μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων με νέα αντιλαϊκά μέτρα. Αυτό είναι το στίγμα της έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα στο Παρίσι και αποτελεί «δεκανίκι» στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να προχωρήσει στην εφαρμογή νέων αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων.

Οι συντάκτες της έκθεσης του ΟΟΣΑ εκτιμούν πως:

  • Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα κινηθεί φέτος στο 4,6% και θα περιοριστεί στο 4,4% το 2002.
  • Το ποσοστό της ανεργίας, από το 11,4% που είχε φτάσει το 2000, «θα μειωθεί φέτος στο 10,7% και σε 10% το 2002».
  • Ο πληθωρισμός από το 4% που έφτασε το 2000, θα μειωθεί στο 3% κατά το 2001, ενώ αναμένεται και νέα ελαφρά υποχώρηση το επόμενο έτος.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις συνοδεύονται με τις σχετικές υποδείξεις για νέα μέτρα, που θεωρούνται «αναγκαία» για να... προκόψει η ελληνική οικονομία στη ζώνη του ευρώ. Ετσι, οι συντάκτες της έκθεσης του ΟΟΣΑ, αφού απονέμουν τα εύσημα στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που «από τις αρχές της δεκαετίας του '90 έχουν προχωρήσει με μεγάλα βήματα προς την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισοτήτων» και οι προσπάθειές αυτές «επιβραβεύτηκαν με την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ το 2001», εκφράζουν δημόσια τις ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, λόγω «χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που συνεπάγεται η είσοδος στην Ευρωπαϊκή και Νομισματική Ενωση (ΕΝΕ)».

Για να αποτραπούν αυτοί οι κίνδυνοι, οι συντάκτες της έκθεσης του ΟΟΣΑ συμβουλεύουν την κυβέρνηση Σημίτη ότι:

  • Θα «πρέπει να εφαρμοστεί σκληρότερη δημοσιονομική πολιτική και να μην εφαρμοστούν περικοπές στη φορολογία παρά μόνον εάν συνοδεύονται από περικοπές των δαπανών».
  • «Θα πρέπει να προχωρήσει στην αναμόρφωση του συστήματος υγείας,συνταξιοδότησης και δημόσιας διοίκησης»,

Και στο «διά ταύτα» δεν παραλείπουν να υπογραμμίσουν πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι «απαραίτητες όχι μόνο για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα», αλλά και για τη «διασφάλιση γρήγορου περιορισμού του δημόσιου χρέους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία κινείται στο ίδιο πνεύμα των υποδείξεων που έκανε στην ελληνική κυβέρνηση το Διευθυντήριο των Βρυξελλών παράλληλα με την έγκριση του νέου 4ετούς Προγράμματος Σταθερότητας (σ.σ. διάβαζε λιτότητας) στην προχτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΕΚΟΦΙΝ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ