Πέμπτη 5 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ευρυζωνικότητα τους έλειπε...

«Εργο πνοής για την ελληνική περιφέρεια», χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης την ανάπτυξη δικτύου ευρυζωνικών συνδέσεων (γρήγορο ίντερνετ) στις αγροτικές περιοχές.

Μιλάμε για 200 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα 10ετίας και με όρους ΣΔΙΤ, συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως αποφάσισε η σχετική διυπουργική. Κάτι που ευθύς εξαρχής θέτει το ζήτημα των προϋποθέσεων για τη χρήση από τους αγρότες και κυρίως του κόστους.

Αλλά πέρα από αυτό, πρόκειται για μια εξαγγελία και ένα πρόγραμμα που έρχεται να «ακουμπήσει» στη ρημαγμένη παραγωγικά και οικονομικά φτωχή αγροτιά, από τις πολιτικές της ΕΕ και των πρόθυμων ευρω-κυβερνήσεων. Τι να την κάνει την ευρυζωνικότητα ένας αγρότης που δεν μπορεί να ζήσει από την καλλιέργεια των λίγων χωραφιών του; Τι να την κάνει μια αγροτική οικονομία που δεν μπορεί να εξασφαλίσει - με τις σημερινές καπιταλιστικές συνθήκες - την τροφή του λαού;

Καλή είναι η ευρυζωνικότητα και πρέπει να υπάρχει, αλλά κυρίως πρέπει να υπηρετεί ένα σκοπό. Κι αυτός δεν μπορεί να είναι οι θετικοί ισολογισμοί μερικών εταιρειών του τηλεπικοινωνιακού κλάδου που θα κάνουν μπίζνες με δημόσιο χρήμα, ούτε η τυχόν εξυπηρέτηση λίγων μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών μονάδων σε απομακρυσμένες περιοχές, που έχουν ανάγκη το ίντερνετ, για να πλασάρουν τα προϊόντα τους.

Ο σκοπός θα είναι η σύγχρονη τεχνολογία να γίνει εργαλείο ανάπτυξης προς όφελος του λαού και της φτωχής αγροτιάς. Τότε και μόνο τότε θα μιλήσουμε σοβαρά για έργο «πνοής». Αλλά αυτό με καπιταλισμό δε γίνεται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ