Πέμπτη 5 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προβολές - αφιέρωμα στον Σοκούροφ

«Πατέρας και γιος»
«Πατέρας και γιος»
Μετά τις αφιερωμένες στον Γούντι Αλεν προβολές, το Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» διοργανώνει τέσσερις προβολές αφιερωμένες στον πολυβραβευμένο (με εθνικά και διεθνή βραβεία, καθώς και της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου) Ρώσο σκηνοθέτη Αλεξάντερ Σοκούροφ, ο οποίος ως γνωστό βραβεύθηκε με το «Χρυσό Λιοντάρι» στο Φεστιβάλ Βενετίας (2011), για την ταινία του «Φάουστ». Η εικαστική δύναμη και το ηθικό βάθος των ταινιών του Αλεξάντερ Νικολάγιεβιτς Σοκούροφ, τον έχουν φέρει στην πρώτη γραμμή της πνευματικής πρωτοπορίας του ρωσικού κινηματογράφου, ενώ τον έχουν χαρακτηρίσει και «συνεχιστή» της κληρονομιάς του Ταρκόφσκι.

Οι προβολές στο ΙΜΜ γίνονται με τη συνεργασία της «New Star», κάθε Τετάρτη (9.30μμ), με ελεύθερη είσοδο (αναγκαία η κράτηση θέσεων, τηλ. 210-3418579, 10π.μ. -2 μ.μ.). Η πρώτη προβολή έγινε χτες, με την ελεγειακή ταινία «Μητέρα και γιος» (η πρώτη ταινία της τριλογίας του Σοκούροφ για δράματα των ανθρώπων). Η ταινία τιμήθηκε με το Οικουμενικό Βραβείο του Φεστιβάλ Βερολίνου, το 1966.

Την επόμενη Τετάρτη (11/1), θα προβληθεί η δεύτερη ταινία της τριλογίας «Πατέρας και γιος» (2003). Την επί οθόνης «σκυτάλη» θα πάρει στις 18/1 η ταινία (μέρος μιας τετραλογίας με θέμα την εξουσία) «Ηλιος», που αφορά στον αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, Χιροχίτο. Πρόκειται για μια προσωπική «ματιά» του σκηνοθέτη, όχι τόσο για το ηγετικό πρόσωπο του Χιροχίτο, όσο για τον «εσωτερικό κόσμο» του. Το αφιέρωμα θα κλείσει με προβολή την Τετάρτη, 25 Γενάρη, με την αντιπολεμική ταινία «Αλεξάνδρα».

Να σημειώσουμε ότι ο Αλεξάντερ Σοκούροφ γεννήθηκε στη Ρωσία το 1951. Σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο «Γκόρκι». Στα 19 του χρόνια έκανε την πρώτη του δουλειά ως παραγωγός στην τηλεόραση. Σπούδασε, επίσης, σκηνοθεσία κινηματογράφου στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Το 1980 προσλήφθηκε στο Στούντιο «Λένινφιλμ», ενώ παράλληλα άρχισε να δουλεύει στο Στούντιο «Λένινγκραντ», όπου γύρισε τα ντοκιμαντέρ του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ