Πέμπτη 5 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προσεγγίζοντας τον Γιάννη Χρήστου

Ενας από τους σημαντικούς συνθέτες της σύγχρονης μουσικής του 20ού αιώνα υπήρξε ο συνθέτης και στοχαστής της τέχνης Γιάννης Χρήστου (1926-1970). Ο πρόωρος θάνατός του, σε τραγικό δυστύχημα (8/1/1970), ανήμερα των γενεθλίων του, στέρησε τη σύγχρονη μουσική από ένα από τα μεγάλα ταλέντα που έφερε σημαντικές καινοτομίες με τις συνθέσεις του.

Πρώτη μεγάλη σειρά συνθέσεων ήταν η «Μουσική του Φοίνικα», σε σειριακή γραφή, και ακολούθησαν πολλές άλλες καινοτόμες συνθέσεις. Κορυφαία ήταν και η προσφορά του με την μουσική του στις παραστάσεις αρχαίου δράματος Εθνικού Θεάτρου: «Προμηθεύς Δεσμώτης» και «Αγαμέμνων», καθώς και του Θεάτρου Τέχνης «Βάτραχοι», «Οιδίπους Τύραννος» και «Πέρσες».

Την Κυριακή (8/1), ανήμερα της διπλής επετείου γέννησης και θανάτου του, πραγματοποιείται στο «Baumstrasse/ Δρόμος με Δέντρα» (Σερβίων 8, 2ος Οροφος, Βοτανικός) βραδιά αφιερωμένη στον δημιουργό με την ανεκτίμητη παρακαταθήκη. Με τη φροντίδα και επιμέλεια του Κωστή Ζουλιάτη - μουσικού, ερευνητή, σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ «Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)», που ολοκληρώνεται σύντομα- θα γίνει συζήτηση για τη ζωή και τη δημιουργία του, ακροάσεις έργων του και προβολές σπάνιων κινηματογραφημένων ντοκουμέντων από παραστάσεις, ενώ θα παρουσιαστεί, σε πρώτη προβολή, μικρό απόσπασμα του ντοκιμαντέρ. Το ντοκιμαντέρ αποπειράται να σκιαγραφήσει την προσωπικότητά του και να ακολουθήσει τη διαδρομή της σύντομης ζωής του, μέσα από την παρουσίαση της εργογραφίας του συνθέτη, με σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα αλλά και συνεντεύξεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ