Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Η προστασία της αναπηρίας δεν συμβιβάζεται με τα κέρδη

Μαχητική διαδήλωση το περασμένο Σάββατο, Παγκόσμια Μέρα των ΑμΕΑ, με πρωτοβουλία της ΣΕΑΑΝ

Από την πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου
Από την πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου
Με αίτημα αιχμής «αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν - υψηλής ποιότητας υγεία, πρόνοια και ειδική αγωγή», δεκάδες άνθρωποι με ειδικές ανάγκες διαδήλωσαν με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) το περασμένο Σάββατο μετατρέποντας την Παγκόσμια Μέρα των ΑμΕΑ σε μέρα αγώνα και διεκδίκησης.

«Να διευρύνουμε τα ρήγματα» που δημιουργούνται. Οσο πιο άδικο γίνεται το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι, τόσο πιο κοντά έρχεται η ανατροπή τους. Η καθημερινή πάλη είναι δεμένη όσο ποτέ άλλοτε με την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Πάρτε θέση, συμβάλλετε ενεργά στην ισχυροποίηση της κοινωνικής συμμαχίας, στον απεγκλωβισμό λαϊκών δυνάμεων από τα κόμματα του κεφαλαίου», υπογράμμισε ο Γιώργος Νάνος, μέλος της ΚΕΟΕ και επικεφαλής του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Οι εργαζόμενοι στην ειδική αγωγή μένουμε απλήρωτοι από 2 μέχρι 9 μήνες περιμένοντας τις επιδοτήσεις που συνεχώς μειώνονται. Ζητούνται δίδακτρα από τους γονείς, οι οποίοι δεν έχουν να τα δώσουν», ήταν η κατάσταση που περιέγραψε η Γεωργία Κουρή, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Μονάδων Ιδρυμάτων Σχολείων Ειδικής Αγωγής.

Ο Χάρης Χουρδάκης, εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ, επισήμανε ότι «προστασία της αναπηρίας, δικαιώματα του λαού, των αναπήρων στην Υγεία, την Πρόνοια, την εκπαίδευση, τον Πολιτισμό δε συμβιβάζονται με κέρδη. Στήριγμα αυτής της πολιτικής όλα αυτά τα χρόνια ήταν και οι συμβιβασμένες ηγεσίες της ΕΣΑΜΕΑ και ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ, καθώς ακόμη και όταν "διαμαρτύρονται" μιλούν για επιμέρους πλευρές της πολιτικής των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, συγκαλύπτοντας τις πραγματικές αιτίες».

Ο Mιχάλης Λαλαδάκης, γραμματέας του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, μίλησε για την «ακόμη πιο δύσκολη ζωή που μας δημιουργεί ο συνδυασμός των περικοπών, κόβοντας λογοθεραπείες, φυσικοθεραπείες σε κινητικά ανάπηρους, έρχονται χαράτσια το ένα μετά το άλλο».

Την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους εξέφρασε ο Ραφαήλ, εκ μέρους της μαθητικής κοινότητας του ΚΕΑΤ, ενώ ο Γιάννης Κάτσης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων ΚΕΑΤ, τόνισε τη «δική μας ανάγκη να φτιάξουμε μια άλλη κοινωνία». Ο Βασίλης Τόγιας, πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, μίλησε για την απόφαση να μη συνεχιστεί αυτή η βαρβαρότητα, και η Ιωάννα Καραγεωργίου, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Υγείας, ξεκαθάρισε ότι «για το μαύρο μέτωπο η υγεία του λαού είναι κόστος που θέλουν να το μειώσουν. Δε θα τους αφήσουμε να παίξουν με την υγεία του λαού, θα σταθούμε απέναντι».

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε πορεία στο μέγαρο Μαξίμου, όπου ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν κλείσει το δρόμο. Κάτω από την ισχυρή πίεση των διαδηλωτών επιτεύχθηκε συνάντηση με τον Γιώργο Σταυρόπουλο, υπουργό Επικρατείας, ο οποίος δήλωσε για τα προβλήματα των ΑμΕΑ «άγνοια της κυβέρνησης, καθώς είναι νέα»...

Μαχητική πορεία των τυφλών

Μαζική κινητοποίηση των τυφλών με μαχητική την παρουσία του μπλοκ της ΣΕΑΑΝ έγινε χτες στους δρόμους της Αθήνας.

Οι τυφλοί ξεκίνησαν από τα γραφεία τους στην οδό Βερανζέρου και πήγαν στη Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Σταδίου 29) και στη συνέχεια στο υπουργείο Οικονομικών. Κατέληξαν στη Βουλή όπου επέδωσαν ψηφίσματα στα κόμματα. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν: «Ο κανονισμός τους είναι καρμανιόλα, αν δεν ξεσηκωθούμε θα μας τα πάρουν όλα» και «Εμπρός για τον Καιάδα, ο ανταγωνισμός και τα ΑμΕΑ και ο εργαζόμενος».

  • Σήμερα στις 11 το πρωί, οι εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στο υπουργείο Υγείας, αύριο στις 11 το πρωί στο παράρτημα του υπουργείου Υγείας στην Κηφισίας και την Πέμπτη στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.
  • Την Κυριακή 11 Δεκέμβρη στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) με θέμα: «Το τραγούδι μέσα από τους αγώνες του λαού μας χτες και σήμερα». Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τη μαθητική κοινότητα του ΚΕΑΤ, το Σύλλογο Γονέων Τυφλών Μαθητών και τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ