Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στο επίκεντρο τα σχέδια για τη Μέση Ανατολή

Η αμερικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει τη συμβολή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή

Μόνο καινούρια δεινά πρέπει να περιμένει ο λαός από τις συναντήσεις όπως αυτή ανάμεσα στις κυβερνήσεις ΗΠΑ - Ελλάδας
Μόνο καινούρια δεινά πρέπει να περιμένει ο λαός από τις συναντήσεις όπως αυτή ανάμεσα στις κυβερνήσεις ΗΠΑ - Ελλάδας
Θερμή πολιτική στήριξη στη στρατηγική και στα ταξικά μέτρα που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, πρόσφερε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου. Η «αλληλεγγύη» και η «πολιτική στήριξη» που έδωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος στον Ελληνα πρωθυπουργό, συνιστά επιδοκιμασία των στρατηγικών κατευθύνσεων της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου, η οποία, εναρμονισμένη με τις πολιτικές των ιμπεριαλιστικών κέντρων, επιτίθεται στο εισόδημα και στα δικαιώματα του λαού.

Ταυτόχρονα η χτεσινή συνάντηση επιβεβαίωσε την ενεργή συμμετοχή της ελληνικής πλουτοκρατίας και των αστικών κομμάτων στους γενικότερους γεωστρατηγικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της συνάντησης Μπάιντεν - Παπαδήμου, συζητήθηκαν η κρίση στην Ευρωζώνη, οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, μεταξύ των οποίων το Κυπριακό, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στα Βαλκάνια. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος αναφέρθηκε στο «σημαντικό ρόλο» της Ελλάδας, αλλά και των στρατιωτικών βάσεων που βρίσκονται στη χώρα στα πλαίσια των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή.

«Είμαστε και οι δύο χώρες - μέλη και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να ξεπεράσει την δύσκολη κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζ. Μπάιντεν, ενώ πρόταξε την «ετοιμότητα των ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ελλάδα με κάθε τρόπο». Η «βοήθεια» που υποσχέθηκε ο Αμερικανός αξιωματούχος, ευθυγραμμίζεται με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για την ευρύτερη περιοχή, αφού ο ελλαδικός χώρος παραμένει βασικό πολεμικό ορμητήριο.

Από την πλευρά του, ο Λ. Παπαδήμος, εκφράζοντας το σύνολο της ντόπιας άρχουσας τάξης και των αστικών κομμάτων, ανέφερε ότι «η Ελλάδα και οι ΗΠΑ συνδέονται με μακροχρόνια στενή φιλία και κοινές αξίες και αγώνες για την ελευθερία και τη δημοκρατία» και πρόσθεσε ότι στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία, η οποία επεκτείνεται πέραν των ορίων της Ελλάδας και της Ευρώπης, «η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα υπήρξε σημαντική, συνεπής και σταθερή». Η Ελλάδα, ισχυρίστηκε ο Λ. Παπαδήμος «μπορεί να προσδοκά την ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ στο μέλλον».

Στη γύρα για επενδύσεις

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, συναντήθηκε νωρίτερα και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια. Στις δηλώσεις του, ο Αμερικανός αξιωματούχος δίνοντας μια πτυχή των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων ανέφερε ότι οι ΗΠΑ «επιδιώκουν η Ελλάδα να επανακτήσει το ρόλο και την ισχύ που είχε στην Ευρωπαϊκή Ενωση», και πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος «ασκεί πιέσεις σε Γερμανία και Γαλλία ώστε να βρεθεί λύση στην ευρωπαϊκή κρίση». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε να υπάρξουν άμεσες αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα, προβάλλοντας τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συναντήθηκε και με τον Γ. Παπανδρέου και τον Αντ. Σαμαρά, όπου σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε η πορεία της συγκυβέρνησης και του «δημοσιονομικού προγράμματος», αλλά και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Β. Αφρική. Χτες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με την πρωθυπουργό της Δανίας Tόρινγκ Σμιτ, που η χώρα της αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ. Τέλος, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε χτες τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ