Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΣΩΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Η ΞΕΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ: «Ανεξάρτητα από τη διατύπωση και την ερμηνεία ή την παρερμηνεία του όποιου συμβιβασμού, η Σύνοδος στις 9 Δεκεμβρίου είναι - δίχως υπερβολή - η πιο κρίσιμη στην ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης (...) για πρώτη φορά μετά το Μάαστριχτ, το 1991, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις και οι ισορροπίες μεταξύ των 17 χωρών-μελών της Ευρωζώνης και των χωρών που έχουν αυτοεξαιρεθεί - Βρετανία, Δανία, Σουηδία - αλλά και αυτών που καθυστερούν - Πολωνία και Τσεχία - την υποχρέωσή τους να προσχωρήσουν (...) Στην καλύτερη περίπτωση θα εξασφαλίσει η Ευρωζώνη κάτι καλύτερο από μια ολιγόμηνη ανάπαυλα; (...) στην καλύτερη εκδοχή έκβασής της, η Σύνοδος Κορυφής θα είναι το ορόσημο μετά το οποίο η δυναμική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα είναι ένα πλοίο που ταξιδεύει σε αχαρτογράφητη θαλάσσια περιοχή» (ο Γ. Καπόπουλος στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΟ ΣΩΣΙΒΙΟ: «Η χώρα πρέπει να σταθεί στα πόδια της, να μείνει στο ευρώ και να πάρει γρήγορα τον δρόμο της ανάπτυξης. Για να τα πετύχουμε όλα αυτά έχουμε να περάσουμε από ορισμένα αναγκαστικά, όσο και κρίσιμα, στάδια. Πρώτα απ' όλα πρέπει να τελειώσει και να ενεργοποιηθεί η συμφωνία για τη διαγραφή του ελληνικού χρέους, το λεγόμενο ΡSI (...) Είναι όμως προφανές ότι για να μπούμε σε κάποιες ράγες ασφαλείας η τρόικα θα ζητήσει την ψήφιση ενός ακόμη πακέτου μέτρων, ως προϋπόθεση για το PSI (...) Εδώ που βρισκόμαστε το λογικό θα ήταν να κάνουμε μια παρένθεση στα πολιτικά μας παιχνίδια και με επικεφαλής τον κ. Παπαδήμο να διαπραγματευθούμε όσο καλύτερα γίνεται, με τη βοήθεια και τη συμμετοχή του κ. Σαμαρά και των συμβούλων του, μια συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους και παραμονής στο ευρώ» (ο Α. Παπαχελάς στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΚΑΙ Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΩΝ: «Οι εποχές διαφέρουν αλλά τα πολιτικά ρεύματα μοιάζει να αναβράζουν. Στο ερώτημα τι θα φέρουν στον αφρό, δηλαδή τι θα ψηφίσουν οι Κεντρώοι, η απάντηση είναι δύσκολη. Κυρίως είναι δύσκολη η απάντηση στο ερώτημα ποιοι μπορούν να παίξουν σήμερα τους ρόλους του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Ανδρέα Παπανδρέου, ακόμη και του Γεωργίου Μαύρου» (ο Σ. Ψυχάρης στο ΒΗΜΑ).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ