Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Τριμερής συνάντηση για προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Ξεκίνησαν χτες στην Κωνσταντινούπολη οι τριμερείς συνομιλίες Αφγανιστάν - Πακιστάν - Τουρκίας, στις οποίες συμμετέχουν οι πρόεδροι των τριών χωρών, Χαμίντ Καρζάι, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι και Αμπντουλάχ Γκιουλ, αναφορικά με την κατάσταση στην περιοχή και τη συνεργασία για τη διασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας. Η συνάντηση πραγματοποιείται υπό το πρίσμα της «διαμάχης» που έχει ξεσπάσει μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν, η οποία υποθάλπεται από τις ΗΠΑ, αναφορικά με τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών του Ισλαμαμπάντ με ομάδες των Ταλιμπάν, που έχουν σαν αποτέλεσμα οι «μαχητές» να βρίσκουν στη χώρα ένα ασφαλές καταφύγιο, που τους επιτρέπει να εφορμούν ενάντια στις αμερικανο - ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις. Οι σχέσεις των Ταλιμπάν με τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν, ωστόσο μετρούν από την εποχή της συνεργασίας των σημερινών «ανταρτών» με τις ΗΠΑ εναντίον της Λαϊκής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν και της ΕΣΣΔ.

Η χτεσινή τριμερής συνάντηση με θέμα την εξέλιξη των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή του Αφγανιστάν και του Πακιστάν προετοιμάζει τη σημερινή διεθνή συνάντηση για την ευρύτερη περιοχή του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, στην Κωνσταντινούπολη, με θέμα «Ασφάλεια και Συνεργασία στην Καρδιά της Ασίας». Στη σημερινή συνάντηση θα συμμετάσχουν 14 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ινδία, το Ιράν, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία, ενώ Γαλλία, Γερμανία και άλλες δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αναμένεται να έχουν απεσταλμένους.

Το Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της χτεσινής μέρας επιχείρησε να προτάξει τις ανάγκες σε ασφάλεια, ενώ ζήτησε μεγαλύτερη πίεση στο Πακιστάν για καταπολέμηση των «Ταλιμπάν» στο έδαφός του, ακολουθώντας τη γραμμή των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χτες ανακοινώθηκε η έναρξη της δίκης από στρατοδικείο του λοχία Κάλβιν Γκιμπς, της «ομάδας δολοφόνων» των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων, που όπως δημοσιοποιήθηκε δολοφονούσε άμαχους Αφγανούς «για διασκέδαση», κρατώντας μέλη του σώματός τους για «αναμνηστικά». Ο Κ. Γκιμπς δήλωσε «αθώος» και στις 16 κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org