Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Συμφωνία για αποκλιμάκωση συγκρούσεων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ.--

Συμφωνία επιτεύχθηκε, νωρίς χθες το απόγευμα, ανάμεσα στον Αραβικό Σύνδεσμο και στις συριακές αρχές, σχετικά με την πρόταση που είχε καταθέσει ο οργανισμός για αποκλιμάκωση της έντασης. Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο Αλγερινός υπουργός Εξωτερικών, Μουράντ Μεντέλσι. Το περιεχόμενο της συμφωνίας παραμένει άγνωστο. Διπλωμάτες του Συνδέσμου από την έδρα του στο Κάιρο δήλωναν ότι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Σύμφωνα, πάντως, με διαρροές, η αρχική, τουλάχιστον, πρόταση του Συνδέσμου προέβλεπε άμεση απόσυρση του στρατού από τους δρόμους, τερματισμό των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης, απελευθέρωση όσων έχουν συλληφθεί για συμμετοχή στις διαμαρτυρίες από το Φλεβάρη μέχρι σήμερα, ανάπτυξη σε όλη τη χώρα παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου και έναρξη διαλόγου ανάμεσα στη συριακή ηγεσία και στην αντιπολίτευση. Ορισμένες πηγές, προσκείμενες στη Δαμασκό, υποστήριζαν ότι στις αρχικές προτάσεις του Συνδέσμου έχουν γίνει «κάποιες τροποποιήσεις».

Ενώ αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις, η Ουάσιγκτον έσπευσε, πάντως, να εκφράσει τη δυσφορία της απέναντι στην προοπτική εκτόνωσης της κατάστασης χωρίς κάποιου είδους δική της παρέμβαση ή έλεγχο. Ετσι, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε «ικανοποίηση» για τις διεθνείς προσπάθειες αποκλιμάκωσης, αλλά συμπλήρωσε ότι «επιμένει στην άποψη ότι πρέπει ν' απομακρυνθεί ο Ασαντ από την Προεδρία»!

Εντός Συρίας, νέα μεγάλη διαδήλωση υπέρ του Προέδρου Ασαντ πραγματοποιήθηκε στο Ντέιρ αλ Ζουρ. Ταυτόχρονα, διαδηλώσεις ενάντια στη συριακή ηγεσία πραγματοποιήθηκαν σε Χούλα, Ντεράα και Ιντλίμπ, ενώ, σύμφωνα με την κυβέρνηση, σε ενέδρα ενόπλων σε αυτές τις περιοχές σκοτώθηκαν ένας αξιωματικός και ένας στρατιώτης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το αραβικό σχέδιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας(31/1/2012)
Καταγγέλλει «συνωμοσία» με αραβική συμμετοχή(25/1/2012)
Συμφωνία με τον Αραβικό Σύνδεσμο(20/12/2011)
Παραμένει η ένταση παρά τη συμφωνία με τον Αραβικό Σύνδεσμο(5/11/2011)
Πιέσεις Αραβικού Συνδέσμου, κλιμάκωση ενόπλων συγκρούσεων(1/11/2011)
Πιέσεις από τον Αραβικό Σύνδεσμο(27/10/2011)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org