Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΡΓΙΖΙΑ
Θα κλείσει η αμερικανική βάση;

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κιργιζίας Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ ανακοίνωσε χτες πως η στρατιωτική βάση που διατηρούν οι ΗΠΑ στην αεροπορική βάση Μάνας θα πρέπει να κλείσει επειδή η παρουσία της θέτει σε κίνδυνο τη χώρα για τυχόν ανταποδοτικό χτύπημα από αυτούς που βρίσκονται σε συγκρούσεις με τις ΗΠΑ. Ο ίδιος πάντως υποστήριξε πως η Κιργιζία θα τηρήσει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει επιτρέποντας τη λειτουργία της βάσης έως τα μέσα του 2014, οπότε αυτή λήγει.

«Γνωρίζουμε πως οι ΗΠΑ συχνά εμπλέκονται σε συγκρούσεις. Πρώτα στο Ιράκ, μετά στο Αφγανιστάν και τώρα έχει τεταμένες σχέσεις με το Ιράν», τόνισε προσθέτοντας πως «δεν θα ήθελα μία απ' αυτές τις χώρες να εκτοξεύσουν μια αντεκδικητική επίθεση κατά της στρατιωτικής βάσης».

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ εγκατέστησαν το «διαμετακομιστικό κέντρο» στην αεροπορική βάση Μάνας μετά τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους το 2001 ώστε να στηρίξουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις και να συνεχίσουν την κατοχή τους στο Αφγανιστάν. Το 2009, μετά από πιέσεις και ανταλλάγματα, οι ΗΠΑ κατάφεραν να ανανεώσουν την συμφωνία παραμονής τους στη βάση Μανάς εξαγοράζοντας ουσιαστικά την τότε κυβέρνηση με 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για ενοίκιο - τρεις φορές περισσότερο απ' ό,τι τον προηγούμενο χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ