Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Απειλεί για την απόφαση της «Unesco»

Η κατοχή, οι εποικισμοί και η στρατιωτική βία είναι για άλλη μια φορά η απάντηση του Ισραήλ στην Παλαιστίνη
Η κατοχή, οι εποικισμοί και η στρατιωτική βία είναι για άλλη μια φορά η απάντηση του Ισραήλ στην Παλαιστίνη
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Τα «αντίμετρα» που θα ληφθούν μετά την αποδοχή της Παλαιστίνης ως ισότιμο μέλος στην «Unesco» επρόκειτο να εξετάσει, αργά το βράδυ χθες, σε συνεδρίασή του το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο. Μια πρόγευση, πάντως, των ισραηλινών αντιδράσεων είχε, ήδη, δοθεί. Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έδωσε εντολή να επιταχυνθεί η ανέγερση 2.000 επιπλέον κατοικιών στον εποικισμό Γκίλο της ανατολικής Ιερουσαλήμ, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια «πρώτη απάντηση στις μονομερείς κινήσεις που κάνει η παλαιστινιακή πλευρά». Παρέλειψε, βέβαια, να υπενθυμίσει ότι η ισραηλινή πλευρά, παγίως, προχωρεί σε μονομερείς κινήσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά την κατοχή και τον εποικισμό.

Η απόφαση εισόδου της Παλαιστίνης στην «Unesco», όμως, φαίνεται ότι ενέτεινε περαιτέρω και την, ήδη, υπάρχουσα ένταση στη Λωρίδα της Γάζας μετά το αιματηρό μπαράζ των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών ως «αντίποινα» για εκτοξεύσεις ρουκετών, τα τελευταία 24ωρα. Οπως ανακοινώθηκε από το Τελ Αβίβ, δόθηκε το «πράσινο φως» στον ισραηλινό στρατό «να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποτρέψει την εκτόξευση ρουκετών, ακόμη και αν σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και μια χερσαία επιχείρηση». Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Αιγύπτιος πρέσβης στο Ισραήλ, Γιάσερ Οτμάν, ο οποίος δήλωσε ότι η αιγυπτιακή διαμεσολάβηση «έσωσε την τελευταία στιγμή τη Γάζα από μια νέα καταστροφή», καθώς το Ισραήλ «συμφώνησε να μην προχωρήσει σε καμία επιχείρηση και να δοθεί χρόνος για την επίτευξη μιας νέας επίσημης εκεχειρίας με τις οργανώσεις στη Γάζα», κάτι που, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μοιάζει να επιτυγχάνεται εντός των επομένων ωρών. Το πόσο θα διαρκέσει βέβαια είναι ένα άλλο θέμα.

Την ίδια ώρα, ηλεκτρισμένη παραμένει η ατμόσφαιρα και στις διάφορες οργανώσεις του ΟΗΕ, μετά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της «Unesco». Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι μιλούσαν για μεγάλη διπλωματική νίκη και άφηναν ανοιχτό να θέσουν ανάλογα αιτήματα συμμετοχής και στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Απέφυγαν, πάντως, επισταμένα να αναφερθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, στου οποίου τη δικαιοδοσία έχουν ζητήσει από το 2009 να συμπεριληφθούν και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στο Ισραήλ που εκτιμά ότι θα μπορούσε να κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου. Βέβαια, εφόσον η Παλαιστίνη δεν είναι ανεξάρτητο κράτος, δεν μπορεί να υπογράψει την ιδρυτική διακήρυξη του ΔΠΔ.

Χθες, τη δυσφορία του για την πρώτη αντίδραση της Ουάσιγκτον, που προχώρησε σε ανακοίνωση διακοπής του μεριδίου της από τη χρηματοδότηση της «Unesco» (20% του συνολικού προϋπολογισμού) εξέφρασε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, μιλώντας για «εφαρμογή μιας νομοθεσίας» και ζητώντας από την προεδρία Ομπάμα να κάνει πράξη τα όσα έχει δηλώσει ως «προς το ενδιαφέρον του για την "Unesco" και για την Μ. Ανατολή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ