Κυριακή 16 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εντελώς διαφορετική η φιλοσοφία του ΚΕΘΕΑ από τον ΟΚΑΝΑ

Συζήτηση με αφορμή το ενδεχόμενο συγχώνευσης των Οργανισμών που προωθεί η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συγχώνευσης του ΟΚΑΝΑ με το ΚΕΘΕΑ. Ο ΟΚΑΝΑ λειτουργεί κατά κύριο λόγο προγράμματα χορήγησης υποκαταστάτων (τα οποία πολλαπλασιάζονται τώρα με τις νέες μονάδες τα νοσοκομεία), ενώ το ΚΕΘΕΑ έχει αποκλειστικά και μόνο «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης.

Η συζήτηση με τους εργαζόμενους στο ΚΕΘΕΑ επεκτάθηκε και σε αυτό το θέμα:

«Είναι δυο διαφορετικές φιλοσοφίες, ακόμη και στο τι σημαίνει θεραπεία. Στο ΚΕΘΕΑ, μέσα από την ενεργητική του συμμετοχή ο θεραπευόμενος πετυχαίνει αλλαγές, δεν είναι ένας παθητικός δέκτης μιας θεραπείας που κάθεται και περιμένει να γίνει καλά. Από την πρώτη μέρα μέχρι την τελευταία συμμετέχει ενεργά, δεν του χαρίζεται τίποτα στην κοινότητα, όλα τα κερδίζει. Για παράδειγμα, για να φάνε τριάντα άτομα, άλλοι μαγειρεύουν, άλλοι στρώνουν το τραπέζι, άλλοι πλένουν τα πιάτα. Δεν υπάρχουν μάγειρες, καθαρίστριες, όλα τα κάνουν οι θεραπευόμενοι. Είναι μια δυναμική διαδικασία όπου ο καθένας βρίσκει τον εαυτό του μέσα σε μια ομάδα», σημειώνει ο Παναγιώτης Σαϊβανίδης, υπεύθυνος του Street Work».

Και συμπληρώνει: «Στη μεθαδόνη, περιμένει στην ουρά, παίρνει ένα χαπάκι και φεύγει. Είναι ένας ισόβιος χρήστης κι έτσι τον έχει κάλμα, τον ελέγχει. Σκέψου να έχεις 6.000 σκεπτόμενους νέους που να διεκδικούν και 6.000 πρόβατα που μπορείς να τα πας σε όποια πλαγιά θες να βοσκήσουν κι αν δε θες τα βάζεις και στην... άκρη».

«Στον ΟΚΑΝΑ δεν είναι θεραπεία αλλά συντήρηση. Στους εφήβους έτσι κι αλλιώς απαγορεύεται η χορήγηση υποκαταστάτων, αν συγχωνευτούμε με ποιου είδους προσέγγιση θα δουλεύουμε με αυτά τα παιδιά; Για μας το ζητούμενο είναι ο άνθρωπος να ανακαλύψει τις δυνάμεις του. Δε δίνουμε καμιά ουσία, δε δίνουμε το χαπάκι της συνειδητοποίησης, της ωριμότητας, της ευθύνης. Στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ μιλάμε για την προσωπική αλλαγή, για τη στάση απέναντι στη ζωή», υπογραμμίζει η Κυρατσώ Σκορδογιάννη, υπεύθυνη του προγράμματος «ΣΤΡΟΦΗ» του ΚΕΘΕΑ.

Και συμπληρώνει: «Το Νοέμβριο αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή στη χρηματοδότηση οι συνέπειες θα είναι τραγικές. Στην Κοινότητα τίθεται θέμα διατροφής, πώς θα το λύσουμε αυτό; Δε θα μπορούμε να πληρώσουμε τα λειτουργικά μας. Υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν μονάδες του ΚΕΘΕΑ. Είναι ένας οργανισμός που έχει πολλές δομές, ανθρώπους, θεραπευτικές κοινότητες, ξενώνες, προγράμματα διαμονής. Δε μπορεί να στηρίζεσαι σε χορηγίες και στους γονείς»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ