Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οι ελλείψεις και η υποστελέχωση των δομών στο προσκήνιο

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ σε δημόσιες μονάδες απεξάρτησης

Περιοδεία σε δομές απεξάρτησης από ναρκωτικά, αλκοόλ και τυχερά παίγνια στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε προχτές κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τους Παναγιώτη Κατηφέ, υπεύθυνο του Τμήματος της ΚΕ του Κόμματος Κατά των Ναρκωτικών, και Ορέστη Παπαγιαννόπουλο, μέλος του Τμήματος.

Στο τμήμα επανένταξης του προγράμματος απεξάρτησης «Ιανός» του ΨΝΘ συζήτησαν με τους εργαζόμενους γύρω από τις ελλείψεις και την υποστελέχωση των δημόσιων δομών απεξάρτησης, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης αλλά και των ευρωενωσιακών πολιτικών για τις εξαρτήσεις που εφάρμοσαν απαρέγκλιτα όλες οι κυβερνήσεις, ενώ μια σειρά δραστηριότητες του προγράμματος ανεστάλησαν στο όνομα της πανδημίας. Απασχόλησαν ζητήματα όπως η λογική της μείωσης της βλάβης που προωθείται, οι αιτίες που οδηγούν έναν νέο στην τοξικοεξάρτηση, αλλά και τα νέα επικίνδυνα ιδεολογήματα περί «λειτουργικών» και «μη λειτουργικών» χρηστών. Τέλος, αναδείχθηκε η ανάγκη σταθερής και αξιοπρεπούς δουλειάς με δικαιώματα, ως θεμέλιο για την ομαλή κοινωνική επανένταξη των θεραπευόμενων αλλά και την πρόληψη της υποτροπής.

Δεύτερος σταθμός ήταν η μονάδα απεξάρτησης από το αλκοόλ και τα τυχερά παίγνια «Μέθεξις» του ΨΝΘ. Ο συντονιστής - διευθυντής του προγράμματος, Γιώργος Τσενεκίδης, ψυχίατρος, ενημέρωσε για τις δραστηριότητες του προγράμματος και ανέδειξε την τραγική κατάσταση γύρω από τις ελλείψεις προσωπικού στη μοναδική δημόσια δομή απεξάρτησης από το αλκοόλ και τον τζόγο για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και τη συνειδητή, προκλητική αδιαφορία από τη διοίκηση και την πολιτεία. Τόσο ο ίδιος όσο και οι εργαζόμενοι της δομής αναφέρθηκαν στην κατακόρυφη αύξηση της κατάχρησης αλκοόλ και κυρίως διαδικτυακού τζόγου κατά την πανδημία, άρα και τις τεράστιες ανικανοποίητες ανάγκες για απεξάρτηση.

Στο ΠΕΘΕΑ «Αργώ» για άλλη μια φορά άνοιξε συζήτηση γύρω από τη συνειδητή απαξίωση των δημόσιων δομών απεξάρτησης και την τεράστια υποστελέχωση του ΕΣΥ, καθώς έχει παγιωθεί η παράτυπη μετακίνηση εξειδικευμένου προσωπικού από το πρόγραμμα, για την κάλυψη αναγκών σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου. Αναδείχθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των προγραμμάτων απεξάρτησης χωρίς υποκατάστατα, με αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα, όπως και κεντρικού σχεδιασμού για την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας σε πρόληψη, θεραπεία και επανένταξη.

Περιοδεία πραγματοποιήθηκε και στο ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη», όπου ο διευθυντής του προγράμματος και συντονιστής του κέντρου πρόληψης «Σείριος», Φαίδων Καλοτεράκης, μέσα από μία αναδρομή στην ιστορία και στις θεραπευτικές ανάγκες που οδήγησαν στην υλοποίηση του ΚΕΘΕΑ, ανέδειξε την ανάγκη του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, παράλληλα με ενίσχυση και στελέχωση των δομών του. Εγινε συζήτηση γύρω από τα ιδεολογήματα περί μείωσης της βλάβης, τον σημαίνοντα ρόλο των «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης και την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών κοινοτήτων, αλλά και τη στήριξη του λαού στον αγώνα των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ κόντρα στα κυβερνητικά σχέδια ελέγχου της λειτουργίας του.

Στο ΚΕΘΕΑ «Προμηθέας» άνοιξε πλούσια συζήτηση με τους εργαζόμενους αλλά και με θεραπευόμενους, πρώην φυλακισμένους, που έδωσαν τη δική τους οπτική μέσα από τα ίδια τα βιώματά τους. Για άλλη μια φορά πρόβαλε η ανάγκη στελέχωσης των προγραμμάτων απεξάρτησης, ολόπλευρα σχεδιασμένων και μακρόπνοων παρεμβάσεων για απεξάρτηση σε σωφρονιστικά ιδρύματα και αλλαγής του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για τα άτομα αυτά. Οι ίδιοι οι θεραπευόμενοι στάθηκαν ιδιαίτερα στην απεξάρτηση ως όρο κινητοποίησης, κοινωνικοποίησης και ενεργού συμμετοχής του ατόμου στη ζωή και στην κοινωνία, σε αντιδιαστολή με τα υποκατάστατα, που απλά διαιωνίζουν την εξάρτηση και την κοινωνική απομόνωση του εξαρτημένου.

Σε όλους τους σταθμούς της περιοδείας, μέσα από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους και τους θεραπευόμενους, αναδείχθηκε η απήχηση της θέσης του ΚΚΕ για τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις και επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα ο λαός να παλέψει για μια νέα κοινωνία, πραγματικά ελεύθερη, απαλλαγμένη από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και όλα τα δεινά που αυτή γεννά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η λογική «κόστους - οφέλους» διαλύει την ουσιαστική πρόληψη κατά των ναρκωτικών(2023-12-07 00:00:00.0)
Εμπρακτο χτύπημα στη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη(2020-01-14 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις ενάντια στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου(2019-10-09 00:00:00.0)
Σύσκεψη για τη λειτουργία κλειστού θεραπευτικού προγράμματος του ΚΕΘΕΑ(2019-02-13 00:00:00.0)
Η θέση των απεξαρτημένων είναι στην κοινωνία και όχι στη φυλακή(2017-05-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2009-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ