Κυριακή 23 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αριστερο-υποκατάστατα

Στις 18/2/2008 έγινε στη Θεσσαλονίκη μια σύσκεψη για τα ναρκωτικά με τη συμμετοχή φορέων και επιστημόνων. Σ' αυτή τη σύσκεψη ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Βασίλης Φλωρίδης διατύπωσε την άποψη της συνταγογράφησης μεθαδόνης από ιδιώτες γιατρούς, ως μέτρο για την αντιμετώπιση της λίστας αναμονής στα προγράμματα υποκαταστάτων.

Αμέσως διαχώρισαν τη θέση τους ο Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων - ΚΕΘΕΑ, που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ενώ ακολούθησαν ανακοινώσεις και άλλων φορέων όπως του «18 Ανω» και συλλόγων γονέων θεραπευτικών κοινοτήτων που υπογράμμιζαν τον αντεπιστημονικό και επικίνδυνο χαρακτήρα μιας τέτοιας πρότασης. Η θεραπεία των χρηστών δεν μπορεί να επιτευχθεί απλώς και μόνο με τη χορήγηση μεθαδόνης - η οποία δεν είναι «φάρμακο» αλλά υποκατάστατο της ναρκωτικής ουσίας ηρωίνη - αλλά σε συνδυασμό με την παροχή κοινωνικού περιεχομένου υπηρεσιών, υπογράμμιζε ο ΟΚΑΝΑ σε ανακοίνωσή του στις 21/2/2008.

Κι όμως η «Αυγή» (15/3/2008) επανέφερε το θέμα με ολοσέλιδο άρθρο του νευρολόγου ψυχιάτρου Κ. Γαζγαλίδη: «Θετική η πρόταση του εισαγγελέα Βασ. Φλωρίδη. Αναγκαία η ελεγχόμενη συνταγογράφηση των υποκαταστάτων από μια ομάδα εθελοντών γιατρών που θα συμβληθεί με τον ΟΚΑΝΑ», αναφέρεται στο άρθρο.

Αυτή τη θέση ο ΣΥΝ θέλει να την παρουσιάσει ως αριστερή πρόταση απέναντι στη χρήση του ουσιών (!) δείχνοντας στην πράξη πόσο σέβεται και τις επιστημονικές προσεγγίσεις των φορέων, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου από την αποδοχή της. Αλλωστε ήταν φυσική συνέπεια η ενσωμάτωση τέτοιων προτάσεων στη φαρέτρα της συμβιβασμένης πολιτικής τους, από τη στιγμή που ο ΣΥΝ αποδέχτηκε το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά» και «μαλακά». Διότι η καθαρή στάση απέναντι στις ουσίες εκφράζεται με τέσσερις λέξεις: «ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά»!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ