Motion Team |
«Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αλλαγή σε σχέση με το ρόλο της οικογένειας και την κινητοποίηση του εφήβου. Στο παρελθόν δεν υπήρχε διαπραγμάτευση ή ανοχή από τη μεριά της οικογένειας. Οταν η οικογένεια αντιλαμβανόταν ότι γίνεται χρήση από το παιδί δεν το διαπραγματευόταν, τον πήγαινε αμέσως σε πρόγραμμα. Σήμερα υπάρχει μια τάση οι γονείς να αρχίζουν να ανησυχούν όταν τα πράγματα έχουν ήδη σοβαρέψει. Το χασίς είναι πολύ διαδεδομένο και θεωρείται πια, ειδικά στους νέους, "ακίνδυνο, αθώο" κλπ. Το θέμα δεν είναι να περάσει το παιδί στην ηρωίνη. Οι γονείς πρέπει να παρέμβουν έγκαιρα, ζητώντας βοήθεια και να σώσουν μια κατάσταση. Από τα στοιχεία μας βλέπουμε ότι μπορεί να μεσολαβήσουν 3-4 χρόνια χρήσης για να ενταχθεί ένα παιδί σε θεραπεία. Αυτά είναι πολύτιμα χρόνια, γιατί το παιδί μπορεί να εμπλακεί σε πολλές ουσίες, σε παραβατικότητες, να παρατήσει το σχολείο», αναφέρει η Κ. Σκορδογιάννη. Και συνεχίζει: «Η δουλειά στα σχολεία είναι πολύ σημαντική. Τα προηγούμενα χρόνια κάναμε ενημερώσεις μετά από αιτήματα των συλλόγων γονέων. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μείωση των αιτημάτων, γιατί δημιουργείται μια ανοχή στην κοινωνία, φαίνεται να έχει εξοικειωθεί με το πρόβλημα. Το κάθε ναρκωτικό έχει τις συνέπειές του. Γονείς, εκπαιδευτικοί, φίλοι οφείλουν να κινητοποιούνται άμεσα».
«Τι σημαίνει "μαλακά" και "σκληρά" ναρκωτικά; Το δικό μου παιδί από τα "μαλακά" και "ακίνδυνα" κινδύνευσε σοβαρά. Για τα "μαλακά" βρέθηκα εδώ που είμαι. Δεν υπάρχει τίποτα αθώο και ακίνδυνο, όλα επικίνδυνα είναι. Ενα παιδί 12 χρονών - η ηλικία του γιου μου όταν έμπλεξε με τα ναρκωτικά - τι ικανότητα έχει να κρίνει τους κινδύνους των πράξεών του; Πριν 15 μέρες άκουσα έναν πολιτικό να λέει ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστούν τα ναρκωτικά είναι να τα απελευθερώσουμε εντελώς. Είναι εγκληματικά τέτοια πράγματα. Ξέρουμε όλοι πολύ καλά ποια συμφέροντα εξυπηρετούν. Στέλνω μήνυμα σε όλους τους γονείς: Να κινητοποιηθούν. Τα πράγματα δεν είναι αθώα», λέει ο Δημήτρης, πρόεδρος του Συλλόγου Οικογένειας της «ΣΤΡΟΦΗΣ».
«Θέλουν αποχαυνωμένα παιδιά, ακίνδυνα, χωρίς στόχους. Ερμαια. Πώς να τα θέλουν; να νοιάζονται; να βγαίνουν μπροστά και να διεκδικούν πράγματα; Οχι! Στο Σύλλογο βρήκαμε σπίτι και στήριγμα. Οταν πρωτοήρθαμε ήταν όλα στο κεφάλι μας δύσκολα και ανακατεμένα, βρήκαμε έναν τρόπο με το προσωπικό να βάλουμε μια τάξη στη σκέψη μας και να δούμε πραγματικά το πρόβλημα. Το παιδί μου ήρθε σε ηλικία 15,5 χρονών. Τώρα καμαρώνω όταν το αντικρίζω. Οι εργαζόμενοι έρχονται εδώ το πρωί και φεύγουν το βράδυ, τα Σαββατοκύριακα τα περνούν μαζί με τα παιδιά μας. Τους βλέπουμε παντού μαζί με τα παιδιά μας. Είναι σχέσεις καρδιάς πια, κομμάτια της ψυχής μας», σημειώνει η Θεοδώρα, μητέρα, μέλος του Συλλόγου Οικογένειας.
«Θα έπρεπε να γίνουν προσλήψεις να επεκταθεί αυτό το έργο και αντί γι' αυτό επεκτείνουν τη χρήση γιατί φέρνει κέρδη οικονομικά, ιδεολογικά. Θέλουν το όπιο θρησκεία των λαών. Οταν ήρθα πίστευα ότι ο γιος μου είναι άρρωστος και κάποιος θα κάνει τα μαγικά του με μια ωραία θεραπεία και μετά από 2-3 μέρες όλα θα ήταν εντάξει και θα φεύγαμε... Περνώντας από δω μέσα έχουν αλλάξει πολλά πράγματα απ' όσα πίστευα και υπέθετα. Ο χρήστης δεν είναι άρρωστος. Η χρήση είναι το σύμπτωμα μιας άρρωστης κοινωνίας. Ολοι μπορούν να απεξαρτηθούν. Πώς θα γίνει καλά με τη μεθαδόνη; Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να εξαρτάται η ύπαρξή του από ουσίες», σημειώνει ο Δημήτρης και καταλήγει: «Αν νομίζει κάποιος ότι μπορεί να πάρει τη νεολαία, ένα από τα πιο δυνατά κομμάτια της κοινωνίας, και να το πετάξει, αυταπατάται. Θα το εμποδίσουμε. Δε θεωρούμε τα παιδιά μας "καμμένα χαρτιά". Η ανθρωπότητα έχει μέλλον»...
(Τηλέφωνο για εφήβους στο θεραπευτικό πρόγραμμα «ΣΤΡΟΦΗ»: 210.8820.277. Για οικογένειες: 210.8840.862. Το πρόγραμμα είναι Δωρεάν, χωρίς λίστες αναμονής).