Κυριακή 16 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Μανδύας απόκρυψης μαγνητικών πεδίων

Αριστερά απεικονίζεται το μαγνητικό πεδίο ενός κυλινδρικού μαγνήτη. Στη μέση, ένας δεύτερος μαγνήτης επηρεάζει το πεδίο του πρώτου. Δεξιά, το μαγνητικό πεδίο του δεύτερου μαγνήτη αποκρύπτεται μέσα στο μανδύα, ο οποίος επιπλέον επιτρέπει στο πεδίο του πρώτου μαγνήτη να πάρει τη μορφή που θα είχε, αν δεν υπήρχε καθόλου ο δεύτερος μαγνήτης
Αριστερά απεικονίζεται το μαγνητικό πεδίο ενός κυλινδρικού μαγνήτη. Στη μέση, ένας δεύτερος μαγνήτης επηρεάζει το πεδίο του πρώτου. Δεξιά, το μαγνητικό πεδίο του δεύτερου μαγνήτη αποκρύπτεται μέσα στο μανδύα, ο οποίος επιπλέον επιτρέπει στο πεδίο του πρώτου μαγνήτη να πάρει τη μορφή που θα είχε, αν δεν υπήρχε καθόλου ο δεύτερος μαγνήτης
Μετά τους μανδύες απόκρυψης αντικειμένων από προσπίπτοντα σ' αυτά κύματα φωτός και ήχου, ακόμα και κύματα νερού, επιστήμονες ανακοίνωσαν πρόσφατα και τη δυνατότητα κατασκευής μανδύα απόκρυψης από μαγνητικά πεδία, έτσι που ένα μαγνητικό υλικό να μη γίνεται αντιληπτό από την επίδρασή του στο μαγνητικό πεδίο που το περιβάλλει.

Βεβαίως, η εξουδετέρωση ενός στατικού μαγνητικού πεδίου ώστε να μην επηρεάζει ένα αντικείμενο δεν είναι δύσκολη υπόθεση. Αρκεί το αντικείμενο να τοποθετηθεί μέσα σε ένα δοχείο φτιαγμένο από υπεραγώγιμο υλικό. Τα ηλεκτρικά ρεύματα εξ επαγωγής όταν πλησιάσει στο δοχείο ένας μαγνήτης, καθώς μπορούν να κινηθούν χωρίς αντίσταση μέσα στον υπεραγωγό, θα προκαλέσουν ένα ίσης έντασης και αντίστροφης πολικότητας μαγνητικό πεδίο, που θα εξουδετερώσει πλήρως το εξωτερικά εφαρμοζόμενο. Αυτό δε συμβαίνει με τους συνήθεις αγωγούς, που απορροφούν λόγω αντίστασης τα επαγόμενα ηλεκτρικά ρεύματα.

Ομως αυτό δεν κάνει το υπεραγώγιμο κουτί μανδύα απόκρυψης, καθώς έξω από το κουτί το πεδίο που παράγεται από τον υπεραγωγό, αλλοιώνει το εφαρμοζόμενο πεδίο και κατ' αυτό τον τρόπο αποκαλύπτει την παρουσία του. «Σπρώχνει» τις δυναμικές γραμμές του εξωτερικού πεδίου προς τα έξω, δημιουργώντας μία «τρύπα» σ' αυτό. Τη λύση θα έδινε ένα υλικό που θα απωθούσε τα μαγνητικά πεδία προς τη μια κατεύθυνση και θα τα έλκυε προς την αντίθετη. Ομως, τέτοιο υλικό δεν υπάρχει.

Η πρακτική λύση στο πρόβλημα, όπως υπέδειξαν πρόσφατα ερευνητές του πανεπιστημίου της Μπαρτσελόνα, είναι να περιβληθεί το κυλινδρικό υπεραγώγιμο κουτί με διαδοχικές στρώσεις από δύο διαφορετικά υλικά, από τα οποία το ένα μαγνητίζεται εύκολα και έλκει τις δυναμικές γραμμές του πεδίου προς το κουτί (π.χ. στρώμα πλαστικού με ενσωματωμένα ρινίσματα σιδήρου) και το άλλο είναι υπεραγώγιμο και σπρώχνει το πεδίο, εμποδίζοντάς το να κατευθυνθεί προς το κέντρο. Με 10 τέτοιες στρώσεις, εκτιμούν οι ερευνητές, το κουτί θα μπορούσε να αντέξει αρκετά ισχυρά πεδία, όντας μαγνητικά «αόρατο» σε αυτά.

Μια συσκευή με μανδύα απόκρυψης μαγνητικών πεδίων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί είτε για την προστασία κάποιας περιοχής από εξωτερικά μαγνητικά πεδία, χωρίς να είναι ορατή σε αυτά, ή για να αποκρύψει ένα μαγνητικό αντικείμενο και να εμποδίσει το μαγνητικό του πεδίο να εξαπλωθεί στο γύρω χώρο. Πιθανότερη είναι η εφαρμογή του στην ιατρική. Ενας στρατηγικά τοποθετημένος μανδύας θα μπορούσε όχι μόνο να προστατέψει τον ασθενή στον οποίο έχουν τοποθετηθεί χειρουργικά ευαίσθητες ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά θα εξαφάνιζε και την τρύπα 10 έως 15 εκατοστών στις μαγνητικές αξονικές τομογραφίες, εξαιτίας αυτών των συσκευών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ