Επισημαίνουμε ότι τη «μείωση της βλάβης» επικαλούνται και οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις διαστρεβλώνοντας όμως εντελώς το πραγματικό νόημά της. Χαρακτηρίζουν «μείωση της βλάβης» την πριμοδότηση και τη συντήρηση της χρήσης με την ευρεία χορήγηση υποκαταστάτων, τη νομιμοποίηση ενός κοινωνικού περιθωρίου! Η ποιοτική διαφορά του ίδιου όρου αποτυπώνεται στη δουλειά μυρμηγκιού που κάνουν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «ΕΞΕΛΙΞΙΣ» προσπαθώντας να χτίσουν σχέσεις με τους χρήστες στις πιάτσες, με προοπτική την ένταξή τους στην απεξάρτηση. Οι παρεμβάσεις τους έχουν στόχο να δημιουργήσουν τη γέφυρα προς τη θεραπεία, που για τον κάθε χρήστη προσωπικά είναι εφικτή, προϋποθέτει όμως μια γενναία απόφαση που δεν είναι καθόλου απλό και εύκολο να την πάρει ο χρήστης.
Ο «Ρ» βρέθηκε κοντά στους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «ΕΞΕΛΙΞΙΣ» στη δύσκολη, εξειδικευμένη και σύνθετη δουλειά που κάνουν. Επίσης, μιλήσαμε με γονείς εφήβων που είναι στο «στεγνό» πρόγραμμα «ΣΤΡΟΦΗ» και με εργαζόμενους, για το δικαίωμα στην απεξάρτηση, για την ανάγκη να μη σπάσει κανένας κρίκος στην αλυσίδα πρόληψη - απεξάρτηση - κοινωνική επανένταξη.
Την ίδια ώρα η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης του κοινωνικού κανιβαλισμού, απειλεί (μέσω μείωσης του προϋπολογισμού, εργασιακής εφεδρείας, συγχώνευσης ΚΕΘΕΑ με τον ΟΚΑΝΑ) να τινάξει στον αέρα το σημαντικό και αποτελεσματικό έργο του ΚΕΘΕΑ, επιβάλλει ανασφάλεια σε εργαζόμενους και γονείς, ενώ για χιλιάδες θεραπευόμενους τίθεται ζήτημα ζωής ή θανάτου.