Κυριακή 16 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ
Χτίζοντας γέφυρες ζωής

Από τα μέσα της δεκαετίας του '90 υπάρχει ένας αριθμός χρηστών ναρκωτικών ουσιών που ζει και κοιμάται στο δρόμο, ο οποίος αυξάνεται διαρκώς. Ο συγκεκριμένος πληθυσμός, μετακινούμενος από πιάτσα σε πιάτσα, αδιάφορος για τη ζωή και τον εαυτό του, δεν επιθυμεί να ενταχθεί σε διαδικασία θεραπείας, είναι αποκομμένος από υπηρεσίες και την κοινωνία. Το 1995 δημιουργήθηκε στην Αθήνα το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ «ΕΞΕΛΙΞΙΣ» και η ονομασία του μόνο τυχαία δεν είναι. Πρόκειται για ένα πολύπλευρο δίκτυο υπηρεσιών που προσεγγίζει αυτούς τους χρήστες στις πιάτσες και σε πρώτο επίπεδο επιδιώκει τη μείωση της βλάβης, δηλαδή τους παρέχει υπηρεσίες ώστε να περιοριστούν όσο γίνεται οι κίνδυνοι και τα προβλήματα που συνδέονται με τη χρήση ουσιών.

Επισημαίνουμε ότι τη «μείωση της βλάβης» επικαλούνται και οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις διαστρεβλώνοντας όμως εντελώς το πραγματικό νόημά της. Χαρακτηρίζουν «μείωση της βλάβης» την πριμοδότηση και τη συντήρηση της χρήσης με την ευρεία χορήγηση υποκαταστάτων, τη νομιμοποίηση ενός κοινωνικού περιθωρίου! Η ποιοτική διαφορά του ίδιου όρου αποτυπώνεται στη δουλειά μυρμηγκιού που κάνουν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «ΕΞΕΛΙΞΙΣ» προσπαθώντας να χτίσουν σχέσεις με τους χρήστες στις πιάτσες, με προοπτική την ένταξή τους στην απεξάρτηση. Οι παρεμβάσεις τους έχουν στόχο να δημιουργήσουν τη γέφυρα προς τη θεραπεία, που για τον κάθε χρήστη προσωπικά είναι εφικτή, προϋποθέτει όμως μια γενναία απόφαση που δεν είναι καθόλου απλό και εύκολο να την πάρει ο χρήστης.

Ο «Ρ» βρέθηκε κοντά στους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «ΕΞΕΛΙΞΙΣ» στη δύσκολη, εξειδικευμένη και σύνθετη δουλειά που κάνουν. Επίσης, μιλήσαμε με γονείς εφήβων που είναι στο «στεγνό» πρόγραμμα «ΣΤΡΟΦΗ» και με εργαζόμενους, για το δικαίωμα στην απεξάρτηση, για την ανάγκη να μη σπάσει κανένας κρίκος στην αλυσίδα πρόληψη - απεξάρτηση - κοινωνική επανένταξη.

Την ίδια ώρα η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης του κοινωνικού κανιβαλισμού, απειλεί (μέσω μείωσης του προϋπολογισμού, εργασιακής εφεδρείας, συγχώνευσης ΚΕΘΕΑ με τον ΟΚΑΝΑ) να τινάξει στον αέρα το σημαντικό και αποτελεσματικό έργο του ΚΕΘΕΑ, επιβάλλει ανασφάλεια σε εργαζόμενους και γονείς, ενώ για χιλιάδες θεραπευόμενους τίθεται ζήτημα ζωής ή θανάτου.


Κείμενα:
Ελένη ΤΖΙΒΡΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ