Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΕΥΚΑ ΚΕΛΙΑ» ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
«Η σιωπή είναι συνενοχή»

Δύο ήταν χτες - κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας - οι στόχοι της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν. Ο πρώτος είχε να κάνει καθαρά και μόνο με την ενημέρωση του ελληνικού λαού, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη γειτονική χώρα και με τη συνεχιζόμενη - από τις 20 Οκτώβρη του 2000 - απεργία πείνας μέχρι θανάτου περίπου 1.600 πολιτικών κρατουμένων. Ο δεύτερος στόχος της Επιτροπής ήταν να ανακοινώσει την προχτεσινή της απόφαση: Η 14η Φλεβάρη ανακηρύσσεται «πανελλήνια ημέρα δράσης», κάτι που όλοι χτες επισήμαναν πως «αυτό είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, για να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας σ' αυτόν τον αγώνα».

Την ημέρα εκείνη, στα Προπύλαια, θα γίνει συμβολικά απεργία πείνας - στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν όσοι πολίτες το επιθυμούν - από τις 8 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα. Κάτι ανάλογο προσπαθούν τα μέλη της Επιτροπής να δημιουργήσουν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας μας. Ηδη, όπως είπε χτες ο Αλ. Βεναρδάκης - μέλος της Επιτροπής - υπάρχει επαφή με όλα τα Εργατικά Κέντρα αυτών των πόλεων, και μέχρι τις 14 Φλεβάρη θα ανακοινωθούν «οι όποιες άλλες δραστηριότητες αποφασιστούν να γίνουν». Στα πλαίσια αυτά, η Επιτροπή θα κινηθεί την ερχόμενη Δευτέρα και θα πάει συμβολικά σε μια εφημερίδα και σε ένα τηλεοπτικό κανάλι για να επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας, «διότι το θέμα της απεργίας πείνας στις φυλακές της Τουρκίας δεν "παίζεται" απ' τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ». Το κεντρικό σύνθημα αυτής της διαμαρτυρίας θα είναι: «Η σιωπή είναι συνενοχή».

Οσον αφορά τώρα τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία μετά την αιματηρή επέμβαση στις φυλακές, στις 19 Δεκέμβρη, θα μπορούσαν να συμπυκνωθούν στην εξής φράση: «Απόλυτο κλίμα ασφυξίας, ανελευθερίας και καταπάτησης στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Αυτό δε, δεν το αποδεικνύουν μόνο τα όσα είπαν χτες οι εκπρόσωποι της Επιτροπής, αλλά κυρίως τα όσα είδαν και άκουσαν κατά τη διάρκεια της τριήμερης αποστολής τους εννέα άνθρωποι - δικηγόροι στην πλειοψηφία τους - που πήγαν απ' την Κρήτη στην Κωνσταντινούπολη. Επιστρέφοντας χτες η αποστολή στην Αθήνα και μιλώντας στο «Ρ» ο Δημήτρης Ξηρητάκης - εκ μέρους όλων - είπε: Περίπου 1.600 κρατούμενοι συνεχίζουν την απεργία πείνας μέχρι θανάτου. Μαζί τους και δεκάδες συγγενείς, φίλοι και σύντροφοι, που κάνουν απεργία απ' τα σπίτια τους, σε ένδειξη συμπαράστασης!

Οι δικηγόροι της Τουρκίας, με τους οποίους συναντήθηκαν, τόνισαν πως οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές είναι απαράδεκτες, ότι συλλήψεις γίνονται χωρίς ένταλμα, πως δεν υπάρχει ανώτατο όριο για όποιον προφυλακίζεται (υπάρχουν άνθρωποι που μένουν μέχρι και ...έξι χρόνια στη φυλακή έως ότου γίνει η δίκη τους), ενώ οι δικηγόροι μπορούν να βλέπουν τους πελάτες τους μόνο δύο φορές τη βδομάδα, για μισή ώρα και κάτω απ' το ...άγρυπνο μάτι μιας κάμερας! «Δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για το πόσοι έχουν ήδη μεταφερθεί στα "λευκά κελιά". Ωστόσο, είναι αδύνατον να φτάσεις στην Τουρκία και να μην διαπιστώσεις τον απάνθρωπο μηχανισμό καταπίεσης εις βάρος ανθρώπων που αγωνίζονται - με τίμημα τη ζωή τους - για τη δημοκρατία και την ελευθερία», κατέληξε ο Δ. Ξηρητάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ