Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ανοικτή συστράτευση στη βάρβαρη πολιτική

Ξεκάθαρο μήνυμα, για πιο επιθετική συναίνεση, από τη συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σκάβουν μαζί το λάκκο στο λαό. Στο χέρι των εργαζομένων είναι να ακυρώσουν τα σχέδιά τους, με ανυπακοή και αντιπάλεμα της πολιτικής τους
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σκάβουν μαζί το λάκκο στο λαό. Στο χέρι των εργαζομένων είναι να ακυρώσουν τα σχέδιά τους, με ανυπακοή και αντιπάλεμα της πολιτικής τους
Ξεκάθαρο μήνυμα συστράτευσης και σύμπλευσης μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ προκειμένου το επόμενο διάστημα να περάσουν τα άγρια μέτρα και οι αντιδραστικές αλλαγές του μεσοπρόθεσμου, εξέπεμψε η χτεσινή συνάντηση του Α. Σαμαρά με τον Ευ. Βενιζέλο. Παρά την προσπάθεια που κατέβαλαν οι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ να θολώσουν τα νερά και να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού για ψηφοθηρικούς λόγους, το συμπέρασμα από τη συνάντηση, που κράτησε πάνω από μία ώρα, προέκυπτε αβίαστα: Η ηγεσία της ΝΔ όχι μόνο δεν έχει καμία διαφωνία με τα προωθούμενα βάρβαρα μέτρα, αλλά θα τα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της, κλιμακώνοντας την τακτική της επιθετικής συναίνεσης.

Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείται δεδομένη η συναίνεση και στο φορολογικό νομοσχέδιο, στη βάση των προτάσεων της ΝΔ, δηλαδή στη βάση της δραστικής μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη στο 15% από 20%, που η ηγεσία της ΝΔ λανσάρει ως διέξοδο από την κρίση.

Τη συναίνεση κυβέρνησης - ΝΔ στο Φορολογικό προεξόφλησε ουσιαστικά στις δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος ο υπουργός Οικονομικών. «Μιλήσαμε για το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα και για την ανάγκη να υπάρξει ευρεία πολιτική και εθνική συναίνεση ώστε να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο, στέρεο και μόνιμο εθνικό φορολογικό σύστημα που να λειτουργεί ως "καθρέφτης" της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ευ. Βενιζέλος. Μάλιστα, κατέστησε σαφές ότι θα διευκολύνει και διαδικαστικά την επίτευξη συναίνεσης, επισημαίνοντας ότι η ουσιαστική συζήτηση θα γίνει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου όπως είπε χαρακτηριστικά «ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εξαιρετικά κρίσιμος».

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι έγινε διεξοδική συζήτηση «για ζητήματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, τις δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, η εργασιακή εφεδρεία, η αναδιάρθρωση των φορέων», συμπληρώνοντας με νόημα πως το κλίμα «ήταν πολύ καλό». Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι η ηγεσία της ΝΔ στηρίζει πλήρως τις αντιλαϊκές ανατροπές στα συγκεκριμένα ζητήματα.

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επιβεβαίωσε το κλίμα συναίνεσης που επικράτησε στη συνάντηση, λέγοντας ότι «υπάρχουν πάντα πολλά και γόνιμα πεδία στα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων και πάντα είμαστε ανοικτοί εμείς, αλλά θέλω να ελπίζω ότι αυτή είναι και η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μία εθνικά υπεύθυνη στάση που είναι η βάση της συναίνεσης». Αναδεικνύοντας μάλιστα την ανάγκη της επιθετικής συστράτευσης και συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, υπογράμμισε ότι «τα πάντα εξαρτώνται από την ειλικρινή, έντιμη και ανοικτή συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης».

Την ίδια ώρα, στενοί συνεργάτες του Α. Σαμαρά προσπαθούσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις περί ανοικτής συναίνεσης και σύμπλευσης, δηλώνοντας ότι «υπήρξε ενημέρωση για όλα τα θέματα», αλλά ο πρόεδρος της ΝΔ απλώς «άκουγε τον υπουργό» και «δεν έγινε ανταλλαγή απόψεων»... Ειδικά για το Φορολογικό, ανέφεραν ότι η ΝΔ «ό,τι είναι, θα το πει στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή».

Υπέρ της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων

Πίσω από τα επικοινωνιακά παιχνίδια εντυπώσεων, η ηγεσία της ΝΔ συνεχίζει να στηρίζει τα πλέον άγρια αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, με αιχμή το Εργασιακό και το Ασφαλιστικό. Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή δήλωση του τομεάρχη Εργασίας, που τάσσεται ανοικτά υπέρ της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων και της κυριαρχίας των ελαστικών μορφών απασχόλησης, όπως και της απαλλαγής των επιχειρήσεων από τις ασφαλιστικές εισφορές, στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας.

«Η ανταγωνιστικότητα είναι κρίσιμος κόμβος όχι μόνο για τις επιχειρήσεις και την επιβίωσή τους, αλλά και για την οικονομία και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», τόνισε ο Ν. Νικολόπουλος, δίνοντας το στίγμα της θέσης της ΝΔ με αφορμή τις συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τις εργασιακές σχέσεις. Πλειοδότησε μάλιστα υπέρ της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων, υποστηρίζοντας ότι «απαιτούνται νέες κοινωνικές συμφωνίες που θα εξασφαλίζουν την αναγκαία βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων».

Σε άλλο σημείο, μάλιστα, ανέφερε ότι «επιβάλλεται αναδιαπραγμάτευση για τις κλαδικές συμφωνίες, που "στέκουν" με υψηλές αμοιβές», που όπως ισχυρίστηκε «δεν έχουν αντίκρισμα για τους εργαζομένους, αφού οι αντίστοιχοι κλάδοι βρίσκονται υπό κατάρρευση (κλωστοϋφαντουργία - καπνοβιομηχανία)». Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της «γενναίας μείωσης του μη μισθολογικού κόστους (μείωση εισφορών)», στο όνομα πάντα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και με άλλη δήλωση επιβεβαίωσε τη στήριξη της ΝΔ στη σφαγή των επικουρικών συντάξεων και γενικότερα στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ