Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρες και νέα σενάρια για το μέλλον της Ευρωζώνης

Συνεχίζονται οι ζυμώσεις για ένα νέο συμβιβασμό πάνω στη συμφωνία της 21ης Ιούλη

Ισχυρές ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες εκφράζονται γύρω από το ζήτημα της ελεγχόμενης καταστροφής κεφαλαίου για το πρόσκαιρο ξεπέρασμα της κρίσης
Ισχυρές ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες εκφράζονται γύρω από το ζήτημα της ελεγχόμενης καταστροφής κεφαλαίου για το πρόσκαιρο ξεπέρασμα της κρίσης
Παραμένουν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ οι ενδεχόμενες εγγυήσεις της Ελλάδας προς τις χώρες - δανειστές, προκειμένου να συμμετάσχουν στο νέο δανειακό πακέτο. Σε αυτό το πλαίσιο και ενώ οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις για την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης συνεχίζονται, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δηλώνει ότι «σημειώθηκε πρόοδος σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων μόλις χτες» και εκτιμά ότι οι τελικές λεπτομέρειες θα «αποτελέσουν το αντικείμενο συναίνεσης πολύ σύντομα».

Παράλληλα, καλεί τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωζώνης να προχωρήσουν «όσο πιο γρήγορα γίνεται» στην εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιούλη, που προβλέπουν ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία για το κεφάλαιο και ανεξέλεγκτη πτώχευση του λαού, τονίζοντας ότι «η εφαρμογή αυτών των αποφάσεων είναι σημαντική για την ΕΕ στο σύνολό της». Χτες, εξάλλου, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η ΕΕ εξετάζει πρόταση της Αυστρίας για υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας μέσω της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού, ώστε να αποδοθεί στους δανειστές, αν η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (ΙASB), με επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Αρχή Χρεογράφων και Αγορών, προειδοποιεί ότι ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να εγγράψουν μεγαλύτερες απώλειες από τις απομειώσεις στα χαρτοφυλάκιά τους από το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», η επιστολή αντανακλά την πεποίθηση ότι ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες έγραψαν στον ισολογισμό τους μικρότερες ζημιές από αυτές που θα έπρεπε. Αναφέρεται, μάλιστα, σε δύο ευρωπαϊκές τράπεζες που ανακοίνωσαν ζημιές για τα ελληνικά ομόλογα ύψους 21%, σύμφωνα με ό,τι προβλέπει το δεύτερο δανειακό πακέτο, ενώ άλλες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες ανακοίνωσαν ζημιές ύψους 50%.

Από την πλευρά του, ο οίκος αξιολόγησης «Fitch» εκτιμά ότι η εμπιστοσύνη των αγορών παραμένει «άπιαστη» για την Ελλάδα και επαναλαμβάνει ότι το πρόγραμμα συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών με την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων θα χαρακτηριστεί «επιλεκτική χρεοκοπία», θεωρώντας πολύ πιθανή μια χρεοκοπία βραχυπρόθεσμα.

Ζυμώσεις για τη διαχείριση της κρίσης

Την ίδια στιγμή, ο ένας μετά τον άλλον οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί καταγράφουν στις εκτιμήσεις τους το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης. Μετά τη «Citigroup» και την UBS, η «Standard & Poor's» παίρνει τη σκυτάλη και μειώνει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη στο 1,7% το 2011 (από 1,9% που εκτιμούσε τον περασμένο μήνα) και στο 1,54% το 2012 (από 1,8%). Σε έκθεση της «Standard & Poor's» αναφέρεται: «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι θα αποφευχθεί μια γνήσια διπλή ύφεση καθώς βλέπουμε διάφορες πηγές συνεχούς ανάπτυξης για τους επόμενους 18 μήνες, μεταξύ των οποίων την ακόμη ισχυρή ζήτηση από τις αναδυόμενες αγορές και μια συνεχιζόμενη ανάκαμψη, αν και βραδεία, στις κεφαλαιακές δαπάνες των εταιρειών».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών Χανς - Ολαφ Χένκελ προβάλλει ως «λύση» τη διάσπαση της Ευρωζώνης και τη δημιουργία μιας νέας νομισματικής ένωσης, που θα αποτελείται από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία. Σε άρθρο του στους «Financial Times», προτείνει οι τέσσερις αυτές χώρες να έχουν το δικό τους, κοινό νόμισμα, και οι υπόλοιπες να παραμείνουν στο ευρώ. Οπως εκτιμά, αν αυτή η διάσπαση σχεδιασθεί και εκτελεσθεί προσεκτικά, το ευρώ θα υποτιμηθεί σε σχέση με το νέο νόμισμα και έτσι θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των χωρών που θα παραμείνουν σε αυτό και θα τονωθεί η ανάπτυξή τους.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι υπάρχουν τέσσερις προϋποθέσεις για να προχωρήσει το σχέδιο: Πρώτον, να διασωθούν οι τράπεζες και όχι τα κράτη. Δεύτερον, οι τέσσερις χώρες να παραιτηθούν από σημαντικό τμήμα των εγγυήσεών τους για τη δανειοδότηση της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, ως «τίμημα» για την αποχώρησή τους από το ευρώ. Τρίτον, να δημιουργηθεί μια νέα κεντρική τράπεζα, που θα βασίζεται στη Γερμανική. Και τέταρτον, να ακολουθηθεί μια διαδικασία ένταξης παρεμφερής με εκείνη για την ένταξη στην Ευρωζώνη. Ο ίδιος θεωρεί ιδιαίτερα επικίνδυνη την πρόταση για ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδό της από την Ευρωζώνη και προειδοποιεί ότι «σε κάθε περίπτωση τώρα μιλάμε και για την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και, φοβάμαι, σύντομα και για τη Γαλλία».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, εμφανίζεται βέβαιος ότι η Ευρωζώνη μπορεί να ξεπεράσει την τρέχουσα κρίση, καθώς βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ό,τι είναι οι ΗΠΑ αναφορικά με το δημόσιο χρέος. «Το αμερικανικό έλλειμμα είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό της Ευρωζώνης. Επιπρόσθετα, τα σχέδια λιτότητας έχουν ήδη εγκριθεί για κάθε χώρα της Ευρωζώνης, κάτι που στις ΗΠΑ αργεί πολύ ακόμη», σημειώνει σχετικά. «Η νομισματική ένωση δεν πρόκειται να διασπαστεί (...) Το οικονομικό τίμημα μιας αποτυχίας θα είναι πολύ υψηλό. Οι πιθανότητες για μια χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ, όποια κι αν είναι αυτή, είναι μηδενικές», τονίζει ο Κ. Ρέγκλινγκ.

Προωθούν την «οικονομική διακυβέρνηση»

Στον απόηχο των ασίγαστων ανταγωνισμών και αντιπαραθέσεων γύρω από τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης υπέρ των μονοπωλίων, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, τονίζει ότι «πολλοί ανησυχούν, αλλά δεν χρειάζεται καθώς το νόμισμα είναι ισχυρό». Και υπογραμμίζει: «Στόχος μας είναι να βγούμε από αυτή την κρίση πιο ισχυροί από όταν μπήκαμε, όπως κάναμε και στην τραπεζική κρίση». Αλλωστε, όλα τα μέτρα τα οποία προβάλλουν ως «λύση» η Α. Μέρκελ και οι άλλοι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας, δεν είναι παρά μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας με ακόμα φθηνότερους εργάτες στο κεφάλαιο, ώστε να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης με καλύτερους όρους.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Α. Μέρκελ ξεκαθαρίζει ότι «εκείνα τα κράτη που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους δεν θα λάβουν την υποστήριξή μας». Δηλαδή, επαναλαμβάνει ότι προϋπόθεση για την όποια ληστρική δανειοδότηση κρατών, είναι να εφαρμόζουν πιστά τα προγράμματα των αντιλαϊκών ανατροπών. Παράλληλα, η Α. Μέρκελ επαναλαμβάνει ότι τάσσεται υπέρ της εναρμόνισης των οικονομικών πολιτικών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης και τονίζει ότι «το να συζητάμε δεν αρκεί, πρέπει να λάβουμε μέτρα», όπως ο στόχος Γαλλίας - Γερμανίας για εναρμόνιση της φορολογίας προς τις επιχειρήσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή, χτες, οι βουλευτές της Ισπανίας ενέκριναν την επείγουσα διαδικασία για την προώθηση της συνταγματικής αναθεώρησης με στόχο τη θέσπιση του «χρυσού κανόνα» για το χρέος, μετά από συμφωνία του κυβερνώντος κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Να θυμίσουμε ότι η συνταγματική ή νομική θέσπιση ενός «φρένου χρέους» ή «χρυσού κανόνα» περιλαμβάνεται στις αποφάσεις της συνάντησης κορυφής Γαλλίας και Γερμανίας για την προώθηση της «οικονομικής διακυβέρνησης» στην Ευρωζώνη.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν χαιρετίζει την προώθηση της υιοθέτησης του «χρυσού κανόνα» για το χρέος από την Ισπανία. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμαντέο Αλταφάζ, τονίζει ότι «η ίδια η αρχή των ισορροπημένων προϋπολογισμών είναι ένας ακρογωνιαίος λίθος του (ευρωπαϊκού) Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», καλώντας έτσι έμμεσα και τα άλλα κράτη - μέλη να προχωρήσουν στις αντίστοιχες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε πλήρη εξέλιξη η επίθεση στους λαούς(2012-08-19 00:00:00.0)
Ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις(2012-07-27 00:00:00.0)
Με προπαγάνδα και μέτρα ενάντια στο λαό(2011-09-13 00:00:00.0)
Σενάρια ή μύχιες επιδιώξεις;(2011-09-06 00:00:00.0)
Γενικεύονται η σφαγή και τα βάρβαρα μέτρα(2010-05-09 00:00:00.0)
Ακονίζει τα νύχια της η αντιλαϊκή ΕΕ(2010-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ