Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Επισπεύδεται το «Συμβούλιο συνεργασίας»

Εξελίξεις προαναγγέλλει ο ενεργειακός ανταγωνισμός στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Προάγγελο εξελίξεων σε ό,τι αφορά τις διμερείς διευθετήσεις, ενδέχεται να αποτελέσει η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για επιστροφή στα μειονοτικά κοινωφελή ιδρύματα της ακίνητης περιουσίας τους. Με δική του πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου επικοινώνησε χτες με τον ομόλογο του Τ. Ερντογάν, προκειμένου - σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου - να εκφράσει την ικανοποίησή του για την πρόσφατη απόφαση του Τούρκου πρωθυπουργού. Ενόψει των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και τις απειλές της Τουρκίας για τη ματαίωσή της, οι ελληνοτουρκικές επαφές για το Αιγαίο παίρνουν νέα διάσταση.

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί άμεσα η Σύνοδος του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, η οποία είχε αναβληθεί για δεύτερη φορά τον περασμένο Ιούνη, εξαιτίας των εκλογών στην Τουρκία. Μέσω των Συνόδων του Ανώτατου Συμβουλίου, οι δυο κυβέρνησης έχουν θέσει στόχο τη διευθέτηση των διμερών ζητημάτων σε ό,τι αφορά στο Αιγαίο, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση, με τους πολυεθνικούς ομίλους να ετοιμάζονται να ορμήξουν στον ορυκτό πλούτο της ευρύτερης περιοχής.

Παπανδρέου και Ερντογάν συζήτησαν επίσης τις διεθνείς εξελίξεις, κύρια στη Λιβύη και στη Συρία. Στόχος τόσο της ελληνικής όσο και της τουρκικής κυβέρνησης είναι για λογαριασμό της αστικής τάξης της κάθε χώρας να διασφαλίσουν μερίδιο από τη λεία.

  • Την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Γ. Παπανδρέου στο περιθώριο της προσεχούς Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι. Ο ίδιος τάχτηκε υπέρ της «εντατικοποίησης της διπλωματικής δραστηριότητας για τη διευθέτηση του ζητήματος του ονόματος εφόσον το επιθυμεί και η άλλη πλευρά».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από τη Μαδρίτη και το Ελσίνκι στην Αθήνα(2010-05-15 00:00:00.0)
Στο παζάρι τα σύνορα στο Αιγαίο;(2010-05-02 00:00:00.0)
«Προετοιμασία» για το Αιγαίο;(2010-04-01 00:00:00.0)
Ετοιμάζεται νέα συνάντηση(2006-04-01 00:00:00.0)
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ(2002-11-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ