Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αμεσα μέτρα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για την ανεργία, τις συνέπειές της στην εργατική - λαϊκή οικογένεια και τα ασφαλιστικά ταμεία

Μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων απαιτεί το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες προς τον πρωθυπουργό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Η ανεργία είναι φαινόμενο σύμφυτο με το καπιταλιστικό σύστημα, γεννιέται και αναπαράγεται από την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, την ανάπτυξη που έχει κριτήριο το κέρδος, οξύνεται από την αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και του ΟΑΕΔ μαρτυρούν για πολλοστή φορά ότι η ανεργία καλπάζει και ότι μεγάλο ποσοστό είναι χρόνια άνεργοι. Στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, ιδιαίτερα για τους νέους και τις νέες, για τις γυναίκες.

Με την επιδείνωση της οικονομικής ύφεσης είναι βέβαιο ότι η ανεργία θα αυξηθεί. Εκατομμύρια άνθρωποι της βιοπάλης υποφέρουν από τη μάστιγα της ανεργίας μαζί και οι οικογένειές τους με δραματικές επιπτώσεις σε όλες τις πλευρές της ζωής τους. Χιλιάδες οικογένειες ανέργων αδυνατούν να πληρώσουν ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και να ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες. Για άλλους τόσους η ανεργία στέκεται σα δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια τους εξαναγκάζοντάς τους να αποδεχθούν μείωση των μισθών, να εργάζονται ανασφάλιστοι κ.ά.

Πέραν όλων των άλλων η ανεργία αποτελεί βόμβα για τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων οργανισμών, αφού, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν απολεσθεί ασφαλιστικές εισφορές δισεκατομμυρίων ευρώ από τις χιλιάδες απολύσεις, απειλώντας ακόμη και τις πενιχρές συντάξεις και τις παροχές.

Η όποια ανάπτυξη ακολουθήσει την καπιταλιστική κρίση θα είναι αναιμική και βραχύβια. Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι κακοπληρωμένες και υποπολλαπλάσιες από αυτές που χάθηκαν και θα χαθούν. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν χιλιάδες απολυμένων από το Δημόσιο και συμβασιούχων που λήγει η σύμβασή τους. Ο τεράστιος αριθμός ανέργων που υπάρχει θα αυξηθεί από τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους - επαγγελματοβιοτέχνες, μικρούς και μεσαίους αγρότες που καταστρέφονται από την αντιλαϊκή πολιτική, την κρίση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Τα προγράμματα "κοινωφελούς εργασίας" το μόνο που εξυπηρετούν είναι να ανακυκλώνουν ένα μικρό κομμάτι ανέργων με μισθούς πείνας, καταργώντας ντε φάκτο τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και διευκολύνοντας παράλληλα το κράτος να αποσυρθεί από μία σειρά κοινωνικούς τομείς και τομείς Πρόνοιας.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το ΚΚΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες αγώνων για την προστασία και την ανακούφιση των ανέργων και των οικογενειών τους, παράλληλα διατυπώνει και διεκδικεί μέτρα άμβλυνσης του δραματικού φαινομένου.

Ερωτάται ο κ. πρωθυπουργός:

  • Τι μέτρα θα παρθούν για τη γενναία αύξηση του επιδόματος ανεργίας, για όλο το διάστημα που κάποιος παραμένει άνεργος, για την προστασία των ανέργων από τη διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, για την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ίδιων και των οικογενειών τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για την εγγραφή στους βρεφονηπιακούς σταθμούς παιδιών άνεργων οικογενειών, για το πάγωμα όλων των δανείων και την αναστολή κατασχέσεων, για τις οικογένειες ανέργων με παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι;
  • Τι μέτρα θα ληφθούν για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε αγρότες που ξεκληρίστηκαν από την αντιαγροτική πολιτική και αυτοαπασχολούμενους που έκλεισε η επιχείρησή τους;».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ