Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ούτε συναίνεση ούτε δημοψήφισμα

Την ένταση μιας παράπλευρης προσπάθειας της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τις λαϊκές συνειδήσεις, σηματοδοτεί η συζήτηση σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο του νομοσχεδίου για τα δημοψηφίσματα. Είναι ψέμα ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να εκμαιεύσει μέσα από τα δημοψηφίσματα τη γνώμη του λαού για ζητήματα «εθνικής σημασίας» ή για ψηφισμένους νόμους. Είναι ψέμα ότι επιδιώκει τη μεγαλύτερη συμμετοχή του λαού «στον έλεγχο της εξουσίας», όπως έλεγε τις προάλλες ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών. Ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να νομιμοποιήσει προσχεδιασμένα αντιλαϊκά μέτρα και αντιδραστικές αλλαγές στο αστικό πολιτικό σύστημα, αξιοποιώντας και το δημοψήφισμα.

Δεν πέρασαν πολλές μέρες απ' όταν ο Χ. Καστανίδης έλεγε σε συνέντευξη ότι ακόμα και το Ασφαλιστικό θα μπορούσε να αποτελέσει θέμα δημοψηφίσματος. Η κυβέρνηση προανήγγειλε ακόμα δημοψηφίσματα για θέματα σχετικά με τη λειτουργία και τους θεσμούς του αστικού συστήματος, όπως η θητεία και ο αριθμός των βουλευτών, η συνταγματική αλλαγή για το νόμο περί ευθύνης υπουργών, ακόμα και τα οικονομικά των κομμάτων ή ο εκλογικός νόμος. Πρόκειται για μέτρα που είτε κάνουν το αστικό σύστημα πιο επιθετικό απέναντι στο ταξικό κίνημα και το ΚΚΕ, είτε ρίχνουν νερό στο μύλο της αυταπάτης ότι μπορεί το πολιτικό σύστημα στον καπιταλισμό να γίνει «τίμιο», μέσα από το μερεμέτισμα των θεσμών του, ώστε να ενσωματωθούν οι λαϊκές αντιδράσεις για την κυρίαρχη πολιτική.

Τα δημοψηφίσματα αποτελούν ψηφίδα στο μωσαϊκό της δρομολογημένης αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό, με στόχο να βρεθεί ο λαός στο καναβάτσο, να γίνει συμμέτοχος στην επίθεση εναντίον του ή να καταστεί ανενεργός στην άμυνα και την αναγκαία αντεπίθεση. Η συζήτηση για συναίνεση των αστικών κομμάτων μέχρι τη συγκυβέρνηση έχει τον ίδιο στόχο. Πετροβολούν το λαό με μέτρα και επιτίθενται με λύσσα στη συνείδησή του, σπρωγμένοι από τα αδιέξοδα της βαθιάς κρίσης και της αστικής διαχείρισης. Συμφέρον του λαού είναι να μεγαλώσει κι άλλο τις δυσκολίες τους. Να φοβίσει τους πάνω, που προσπαθούν να τον φοβίσουν. Ισχυρό ΚΚΕ και οργάνωση παντού, για να βγει ο λαός νικηφόρα στην αντεπίθεση.


Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ