Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
Αυξημένο ενδιαφέρον και από την πλευρά των ΗΠΑ

Περιπλέκεται το κουβάρι των ανταγωνισμών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία (21 Σεπτέμβρη ή αρχές Οκτώβρη) κατά την οποία η Κύπρος, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στο «οικόπεδο 12» που βρίσκεται στην ΑΟΖ του νησιού, προκειμένου να διευκρινιστεί το μέγεθος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ενδεχόμενα και πετρελαίου. Το γεγονός ότι η εταιρεία που θα πραγματοποιήσει τις γεωτρήσεις (Noble Energy) εκπροσωπεί κατά βάση αμερικάνικα συμφέροντα, έχει ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και την εμπλοκή τους στη διαμάχη που οξύνεται μεταξύ Κύπρου - Τουρκίας, με συμμετοχή και του Ισραήλ.

Η Τουρκία επιχείρησε μέσω και των ΗΠΑ να ματαιώσει τις γεωτρήσεις, εκτοξεύοντας ταυτόχρονα απειλές προς την Κύπρο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», αποδέκτης των τούρκικων αιτημάτων έγινε ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία Φρ. Ρίτσιαρτον, ύστερα από συνάντηση στην Αγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας. Μετά τη συνάντηση, ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι «δε συνηθίζει να δίνει συμβουλές σε αμερικανικές εταιρείες», επιβεβαιώνοντας τα ισχυρά αμερικάνικα συμφέροντα και ενεργειακά ενδιαφέροντα στην περιοχή.

Σχολιάζοντας χτες τις παρεμβάσεις από την πλευρά των ΗΠΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Στ. Στεφάνου δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τις θέσεις της Ουάσιγκτον. Σχολιάζοντας τις τουρκικές απειλές, πρόσθεσε ότι η Κύπρος ενεργεί πάντα σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του διεθνούς δικαίου και υπέδειξε ότι η Τουρκία δεν έχει επικυρώσει τη Διεθνή Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ