Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Κόβουν και τα ψίχουλα από τους συνταξιούχους

Προχτές, η κυβέρνηση δημοσιοποίησε την εγκύκλιο στην οποία παρουσιάζονται οι νέες προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ένας συνταξιούχος προκειμένου να πάρει τα ψίχουλα του λεγόμενου Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ). Στόχος είναι να περιοριστεί ακόμα πιο πολύ ο αριθμός των συνταξιούχων που παίρνει το ΕΚΑΣ. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, αποκλείονται τουλάχιστον 15.000. Με τις νέες προϋποθέσεις για τον υπολογισμό του εισοδήματος λαμβάνονται, πλέον, υπόψη και τα όποια μικρά ποσά έχει βάλει στην άκρη ο συνταξιούχος, τα οποία προέρχονται από τους κόπους χρόνων ή λόγου χάρη από κάποιο εφάπαξ που πήρε με τη συνταξιοδότηση. Ετσι, ένας συνταξιούχος που έχει κάποιες καταθέσεις και από αυτές βγάζει για παράδειγμα 1.000 με 1.500 ευρώ το χρόνο, δεν μπορεί να πάρει το ΕΚΑΣ. Σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα συκοφαντική προπαγάνδα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση προκειμένου να πλήξει μια σειρά κλάδους, είναι προφανές πως έφθασε η ώρα να θεωρηθούν και οι συνταξιούχοι «προνομιούχοι» και «ρετιρέ».

Από την άλλη, ακόμα και αυτοί που θα πάρουν το ΕΚΑΣ δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αισθάνονται τυχεροί. Τα κλιμάκια του ΕΚΑΣ κυμαίνονται από 57 ευρώ για εισοδήματα (από συντάξεις, μισθούς, επιδόματα) που φθάνουν τα 8.400 ευρώ έως τα 230 ευρώ για εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τα 7.700 ευρώ. Είναι αντιληπτό ότι αποτελούν ψίχουλα, πόσο μάλλον όταν ήδη οι συντάξεις έχουν παγώσει από το 2008 μέχρι το 2013, τουλάχιστον. Οταν, ακόμα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατάργησε τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας για να τα αντικαταστήσει με το ποσό των 800 ευρώ μεικτά για όλους τους συνταξιούχους. Η επιλογή της κυβέρνησης να κόψει ακόμα και τα ψίχουλα του ΕΚΑΣ χρησιμοποιώντας ως κριτήριο τα ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία που έχουν οι συνταξιούχοι, φανερώνει το χαρακτήρα και τους στόχους της πολιτικής της. Η καπιταλιστική κρίση και τα όσα επιφέρει αντιμετωπίζονται με μέτρα που θα βγάλουν «και από τη μύγα ξίγκι». Θα προσπαθήσουν να αφαιμάξουν τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες στο έπακρο. Είναι όμως αποφασισμένοι να μην πειράξουν στο ελάχιστο τους κεφαλαιοκράτες, τους οποίους άλλωστε υπηρετούν. Για λογαριασμό τους ο συνταξιούχος των 630 ευρώ βλέπει να αφαιρούνται 60 - 70 ευρώ από τη σύνταξή του, να μη δικαιούται το ΕΚΑΣ, να πληρώνει τα διπλάσια και τριπλάσια ποσά για πετρέλαιο θέρμανσης, λογαριασμούς και άλλα. Από την άλλη, φανερώνεται το πόσο επιζήμια είναι η επιδοματική πολιτική που ασκούν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου.

Σε αυτή την πολιτική, που θέτει πια ακόμα και ζήτημα επιβίωσης για τους συνταξιούχους και συνολικά για το λαό, δεν πρέπει να υπάρξει άλλη ανοχή. Οι συνταξιούχοι, μαζί με τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, είναι ανάγκη να παλέψουν ενάντια στις επιδοματικές πολιτικές, να απαιτήσουν μισθούς και συντάξεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις να μην περάσουν οι αντιλαϊκές πολιτικές με προοπτική την ανατροπή.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ