Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διευρύνει και επιταχύνει την αντιλαϊκή ατζέντα

Σύσκεψη σήμερα για μέτρα του Μεσοπρόθεσμου και προετοιμασίες για την παρουσία του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ

Με οργάνωση στους τόπους δουλειάς και ταξική πάλη, ο λαός καλείται να δώσει τη δική του απάντηση στα χειρότερα που απεργάζονται σε βάρος του
Με οργάνωση στους τόπους δουλειάς και ταξική πάλη, ο λαός καλείται να δώσει τη δική του απάντηση στα χειρότερα που απεργάζονται σε βάρος του
Με αφετηρία και πρόσχημα τις τρανταχτές αστοχίες στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, τη διόγκωση των εμφανιζόμενων ελλειμμάτων, τις «υστερήσεις» στη μάζα των αντιλαϊκών φόρων που εισρέουν στο κρατικό ταμείο, διαπιστώνοντας τα βαθιά αδιέξοδα και από την πλευρά της πολιτικής διαχείρισης, το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας δρομολογεί τις προϋποθέσεις και διαδικασίες για την «ελεγχόμενη πτώχευση».

Με αυτή την ατζέντα και για την αξιολόγηση του αντιλαϊκού προγράμματος, καταφθάνουν ξανά τις μέρες αυτές τα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών. Τις μέρες αυτές, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος βρίσκεται σε κύκλο αλλεπάλληλων τηλεφωνικών διαβουλεύσεων με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Χτες ο Ευ. Βενιζέλος είχε συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου ενόψει της σημερινής διευρυμένης κυβερνητικής σύσκεψης που έχει συγκαλέσει ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε επί τάπητος το χρονοδιάγραμμα αλλά και η πορεία της εφαρμογής των αντιδραστικών μέτρων και των αναδιαρθρώσεων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

«Είχαμε μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης με τον πρωθυπουργό», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ευ. Βενιζέλος. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι προχτεσινές ανακοινώσεις των Μέρκελ - Σαρκοζί για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη, ενώ συζητήθηκε και η πορεία των «διαπραγματεύσεων» της κυβέρνησης με τους ιδιώτες και τις τράπεζες για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.

Στη σημερινή κυβερνητική σύσκεψη θα συζητηθεί το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων με στόχο να επισπευσθούν οι διαδικασίες για το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Θα συζητηθεί επίσης το σχέδιο για το κλείσιμο και τη συγχώνευση δημοσίων υπηρεσιών, οργανισμών και ΔΕΚΟ, που θα συνοδευτεί από μαζικές απολύσεις εργαζομένων. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιαστεί και το σχέδιο του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλ. Μόσιαλου, για «λουκέτα» και απολύσεις σε κρατικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Στην ατζέντα θα βρεθούν ακόμα οι νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση καθώς θα συζητηθούν τα νομοσχέδια που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας για τις επικουρικές συντάξεις (προβλέπονται δραστικές μειώσεις) και το καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Νωρίτερα, σήμερα, ο πρωθυπουργός θα έχει άλλες δύο συσκέψεις ενόψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτέμβρη και της παρουσίας του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ.

Ταυτόχρονα, Τράπεζα της Ελλάδας και υπουργείο Οικονομικών, για «κάθε ενδεχόμενο» και σε συνεννόηση με την τρόικα, βάζουν στα σκαριά την ενεργοποίηση για πρώτη φορά του λεγόμενου «έκτακτου μηχανισμού» για τη στήριξη της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος σε «ακραίες καταστάσεις» προκειμένου να προλάβουν κλυδωνισμούς από ενδεχόμενο «κενό χρηματοδότησης».

Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι οι «ανάγκες ρευστότητας» του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου δεν έχουν καλυφθεί ούτε και από τον πακτωλό με τα 105 δισ. ευρώ που σήμερα έχουν από το μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και που κάποτε πρέπει να τα επιστρέψουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου(8/10/2014)
Βάζουν μπροστά νέα αντεργατικά μέτρα(16/9/2014)
Σαφές μήνυμα ότι προχωρούν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις(25/7/2014)
Απειλές και φοβέρες στα χρεοκοπημένα νοικοκυριά(4/2/2012)
Απειλές και φοβέρες στα χρεοκοπημένα νοικοκυριά(4/2/2012)
Λεονταρισμοί, για να κρυφτεί η «νόμιμη» ληστεία(17/8/2011)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org