Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ
Ναυπηγική βιομηχανία προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων

Υπόμνημα κατέθεσαν χτες τα σωματεία στους υπουργούς Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Εργασίας, στον ΟΑΕΔ και τον ΟΛΠ, προειδοποιώντας για δυναμικούς αγώνες

Υπόμνημα που αποδεικνύει με κάθε λεπτομέρεια ότι οι πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες δήθεν για τη «σωτηρία» της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης προμηνύουν επί της ουσίας τη διάλυσή της, και το οποίο περιέχει τις προτάσεις των εργαζομένων που αποτελούν τη μοναδική λύση για την ανάπτυξη της Ζώνης και συνολικά της ναυπηγικής βιομηχανίας προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, κατέθεσαν χτες τα ταξικά σωματεία της Ζώνης στους υπουργούς Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Εργασίας, στον ΟΑΕΔ και τον ΟΛΠ, προειδοποιώντας για δυναμικούς αγώνες.

Υπενθυμίζεται ότι οι εξαγγελίες αυτές προβλέπουν:

«Διάθεση 100 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ, σε προγράμματα εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, κάλυψη του 70% των δαπανών που θα πραγματοποιήσουν οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να κατευθυνθούν σε νέα πεδία δραστηριότητας, ένταξη στο ΕΤΕΑΝ των επιχειρήσεων που θα αξιοποιήσουν τις παραπάνω δράσεις, ώστε να καλύψουν τις δανειακές τους ανάγκες με ευνοϊκό δανεισμό και ενίσχυση των εργαζομένων, που εργάζονται κυρίως σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, με 8 εκατ. ευρώ από το Αποθεματικό Απροβλέπτων για δράσεις κατάρτισης και επανακατάρτισης».

Οπως ξεκαθαρίζουν τα σωματεία, οι εξαγγελίες σηματοδοτούν την παραπέρα δραστική συρρίκνωση και την αλλαγή χρήσης των χώρων της Ζώνης, τη «διαγραφή» χιλιάδων θέσεων εργασίας με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, το «σβήσιμο» εκατοντάδων μικρών ΕΒΕ και τη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων με μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες να λυμαίνονται ό,τι απομείνει από τη Ζώνη.

Οπως καταγγέλλουν «ήδη σχεδιάζεται ένα «φαγοπότι» άνευ προηγουμένου, με ομάδα 14 επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση, να μονοπωλήσουν τη Ν/Ζώνη, πετώντας στην ανεργία εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζόμενους. Η «ομάδα» αυτή, κατά τα σωματεία, θα αναλάβει ένα μέρος της Ζώνης, λειτουργώντας ως μονοπώλιο «επιβάλλοντας εργασιακό μεσαίωνα και αλλάζοντας χρήση στο υπόλοιπο».

Πρώτη απόδειξη για τους διαλυτικούς σχεδιασμούς σε βάρος της Ζώνης είναι ότι η εξαγγελία για τη διάθεση των 100 εκατ. ευρώ «σε προγράμματα εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων», αφορά καθαρά μια μικρή ομάδα μεγαλοεπιχειρηματιών, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων της Ζώνης χρησιμοποιεί κατά 80% τις υποδομές του ΟΛΠ. Επομένως, επισημαίνουν τα σωματεία, τα κονδύλια πρέπει να δοθούν για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του ΟΛΠ και όχι σε επιχειρηματίες. Ανάλογα και οι υπόλοιπες εξαγγελίες ευνοούν ορισμένους, ενώ γίνεται και προσπάθεια για εξαγορά των συνειδήσεων των εργαζομένων με τα προγράμματα δήθεν κατάρτισης που, σύμφωνα με τα σωματεία, θα ελέγχουν αναξιόπιστοι φορείς και επιτήδειοι.

Τα σωματεία υπογραμμίζουν ότι πάγια θέση τους είναι η «άσκηση κλαδικής πολιτικής στη ναυπηγική βιομηχανία η οποία θα στηρίζεται σε έναν ενιαίο 100% δημόσιο φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας, που σκοπό θα έχει να καλύπτει παραγωγικά, μέσα από κεντρικό σχεδιασμό τις τεράστιες και πραγματικές ανάγκες της χώρας» και απαιτούν όλα τα ναυπηγεία να περάσουν άμεσα σε κρατικό έλεγχο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θέλει λέει δημόσιο λιμάνι, αλλά για την ανάπτυξη των καπιταλιστών(2015-05-20 00:00:00.0)
Η αλλαγή χρήσης της Ζώνης δε θα περάσει(2013-02-12 00:00:00.0)
ΑΔΙΣΤΑΚΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ σακάτεψε στο ξύλο τους εργάτες της Ζώνης(2011-04-13 00:00:00.0)
Να μη γίνει «παραμάγαζο» των πολυεθνικών(2001-09-07 00:00:00.0)
Στη μάχη για τη Ζώνη(1999-07-08 00:00:00.0)
Αρωγός της διαλυτικής πολιτικής ο ΟΛΠ(1999-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ