Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Παρωνυχίδα μπροστά στα μέτρα που φέρνει το δάνειο

Κι άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης αναμένεται να ζητήσουν ανάλογες ρυθμίσεις

Οξύνονται οι κόντρες και οι ανταγωνισμοί κυβερνήσεων και μερίδων της πλουτοκρατίας, γύρω από το πώς θα επιμερίσουν τη χασούρα από την ελεγχόμενη πτώχευση, την καταστροφή μέρους από τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, ανάμεσά τους και αυτά που έχουν «επενδύσει» στο κρατικό χρέος. Οι χρηματικές εγγυήσεις που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συμφώνησε να δώσει στην Φινλανδία, προκειμένου η τελευταία να συμμετέχει στο νέο δανειακό πακέτο, αποτελεί απειροελάχιστο τμήμα μπροστά στον όγκο των νέων πρόσθετων αντιλαϊκών πακέτων που ετοιμάζουν σε συνέχεια του αρχικού μνημονίου, του μεσοπρόθεσμου σχεδίου και του εφαρμοστικού νόμου τους.

Οπως συμφωνήθηκε την Τρίτη, η Ελλάδα θα καταθέσει εγγύηση 1 δισ. ευρώ σε κρατικό λογαριασμό της Φινλανδίας και αυτή θα επενδύσει τα κεφάλαια σε ομόλογα με αξιολόγηση ΑΑΑ. Μόλις η Ελλάδα αποπληρώσει το δάνειο, η Φινλανδία θα επιστρέψει έντοκα την εγγύηση. Ως αριθμητικό μέγεθος, το ποσό της εγγύησης είναι ανάξιο λόγου σε σχέση με τα παλιά και τα νέα δάνεια, πολύ περισσότερο σε σχέση με τους ποσοτικούς και ποιοτικούς αντιλαϊκούς στόχους που σκοπεύουν να ξεδιπλώσουν στις επόμενες δεκαετίες.

Από το υπουργείο Οικονομικών παρέχεται η πληροφορία ότι σε αντίστοιχη ρότα με την Φινλανδία ενδέχεται να κινηθούν ακόμη δύο με τρεις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, εξέλιξη που προαναγγέλλει νέο κύκλο εκβιασμών και απειλών σε βάρος του λαού. Τη συσκότιση της πραγματικότητας ως προς τη συμφωνία με τη Φιλανδία, επιχείρησε και η ΝΔ. Ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ Ν. Μηταράκης έκανε λόγο για «απογοητευτική και ανησυχητική εξέλιξη», επειδή «η έννοια της κοινοτικής αλληλεγγύης υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο».

Το ΚΚΕ

Για τις χρηματικές εγγυήσεις προς τη Φινλανδία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του τονίζει: «Οι χρηματικές εγγυήσεις που δίνει η κυβέρνηση στη Φιλανδία για τη συγκατάθεσή της στο νέο δάνειο της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι παρωνυχίδα μπροστά στα όσα επώδυνα, επιπλέον του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου, μέτρα θα το συνοδεύουν. Αυτό επιχειρούν να το κρύψουν από το λαό η κυβέρνηση, η ΝΔ και η πλουτοκρατία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ