Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ
«Δούρειος Ιππος» το ΕΚΑΣ για το παραπέρα χτύπημα των συντάξεων

Κάλεσμα αγώνα ενάντια στις επιδοματικές λογικές και για τη διεκδίκηση μισθών και συντάξεων που θα ανταποκρίνονται στις βασικές ανάγκες, απευθύνει το ΠΑΜΕ σε συνδικάτα, εργαζόμενους και συνταξιούχους, με ανακοίνωση που έβγαλε με αφορμή τη δημοσιοποίηση από την κυβέρνηση των νέων κριτηρίων για το λεγόμενο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ).

Με τα κριτήρια αυτά η κυβέρνηση αποκλείει περίπου 15.000 συνταξιούχους από τα ψίχουλα του ΕΚΑΣ, ενώ και όσοι το παίρνουν δεν μπορούν με αυτό να αντισταθμίσουν τη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης που έχει παγώσει τις συντάξεις από το 2008 μέχρι, τουλάχιστον, το 2013 και έχει, ουσιαστικά, καταργήσει τις αποκαλούμενες 13η και 14η σύνταξη.

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ επισημαίνεται:

«Αποδεικνύεται περίτρανα στη ζωή αυτό που χρόνια το ταξικό κίνημα υποστηρίζει ότι οι επιδοματικές πολιτικές τόσο στις αποδοχές των εργαζομένων όσο και στα επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) των κυβερνήσεων, αποτελούν τον "Δούρειο Ιππο" και το μέσο για το παραπέρα χτύπημα των μισθών και των συντάξεων.

Η κυβέρνηση, διά του υπουργείου Εργασίας, ανακοίνωσε τις νέες κλίμακες καταβολής του ΕΚΑΣ για το έτος 2011. Οπως πέρσι έτσι και φέτος μέσα από αυτή τη διαδικασία αποκλείονται πάνω από 15.000 συνταξιούχοι να λάβουν το ΕΚΑΣ, όταν οι πενιχρές συντάξιμες αποδοχές τους ή όποιο άλλο βοήθημα ή άλλες αποδοχές ξεπερνούν τις 8.472,09 ευρώ το χρόνο.

Στην ουσία, με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αποκλείει χιλιάδες μικροσυνταξιούχους που υποφέρουν να λάβουν ακόμα και αυτά τα ψίχουλα. Πέρα από αυτό, η κυβέρνηση στο σχεδιασμό της για το επόμενο διάστημα έχει ως στόχο τον παραπέρα περιορισμό του ΕΚΑΣ. Δηλαδή, αν κάποιος απέκτησε ένα μικρό περιουσιακό στοιχείο αυτό θα λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο για τον περιορισμό ή και την αφαίρεση του ΕΚΑΣ.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και όσων τη στηρίζουν καθώς επίσης το ρόλο των συμβιβασμένων ηγεσιών της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που έβαλαν και βάζουν πλάτη για να περάσουν.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους από κοινού να αντιπαλέψουν ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές, τις επιδοματικές λογικές και από κοινού να αγωνιστούν για μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις που θα ανταποκρίνονται στις βασικές τους ανάγκες.

Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα τόσο από τις πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούν τα κέρδη του κεφαλαίου όσο και από το ρόλο των συμβιβασμένων ηγεσιών και να δώσουν τη μάχη για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων και την ανατροπή των αντεργατικών, αντιλαϊκών πολιτικών».

Τα κριτήρια

Υπενθυμίζεται ότι για να πάρει κάποιος το ΕΚΑΣ πρέπει να έχει καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις, μισθούς και λοιπά επιδόματα έως 8.472,09 ευρώ. Συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα που ανέρχεται έως τα 9.884,11 ευρώ. Συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα που ανέρχεται έως τα 15.380,90 ευρώ. Με βάση τα παραπάνω, για όποιον έχει εισόδημα από συντάξεις μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα:

Μέχρι 7.715,65 ευρώ καταβάλλεται επίδομα 230 ευρώ το μήνα. Από 7.715,66 έως 8.018,26 ευρώ καταβάλλεται επίδομα 172,50 ευρώ. Από 8.018,27 έως 8.219,93 ευρώ καταβάλλεται επίδομα 115 ευρώ. Από 8.219,94 έως 8.472,09 ευρώ καταβάλλεται επίδομα 57,50 ευρώ. Τέλος, δημιουργείται μια νέα κατηγορία που θα παίρνει 30 ευρώ το μήνα (!) εάν το καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις και μισθούς κυμαίνεται από 8,472,10 έως 9.200 ευρώ και το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα φθάνει τα 13.500 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ