Τετάρτη 8 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΠΑΜΑ - ΜΕΡΚΕΛ
Επαναπροσδιορίζοντας τους ιμπεριαλιστικούς τους στόχους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Η διατλαντική συμμαχία είναι ο θεμέλιος λίθος όλων ενεργειών μας για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αναφερόμενος προφανώς στις ιμπεριαλιστικές τους επιδιώξεις, υποδεχόμενος την Γερμανίδα καγκελάριο Ανκελα Μέρκελ στην 6η κατά σειρά επίσκεψή της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μία επίσκεψη που ουσιαστικά εξελίχθηκε σε διμερή σύνοδο καθώς η Μέρκελ συνοδευόταν από πέντε κορυφαίους υπουργούς, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνεχείς διμερείς συναντήσεις κορυφής για όλα τα θέματα της ατζέντας των δύο, από τη Βόρεια Αφρική και το Αφγανιστάν μέχρι την κρίση στην ευρωζώνη. Στόχος η εξομάλυνση των πρόσφατων εκδηλωμένων αντιθέσεών τους με επίκεντρο κατά βάση τον πόλεμο εναντίον της Λιβύης.

Η Γερμανία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη Λιβύη από τη στιγμή που θα φύγει από την εξουσία ο Μουαμάρ Καντάφι, ένα βήμα αναπόφευκτο, στο οποίο συμφωνούν και οι δύο, όπως τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την Ανκελα Μέρκελ μετά τη χτεσινή τους συνάντηση στο Λευκό Οίκο. Εξάλλου, όπως είπε ο Ομπάμα, θα πρέπει να γίνουν πολλά ώστε να στηριχθεί ο λαός της Λιβύης και η οικονομία της χώρας, ενώ οι βομβαρδισμοί θα ενταθούν μέχρι να φύγει ο Καντάφι...

«Περασμένα ξεχασμένα», λοιπόν, όσον αφορά την ανοικτή δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για τη στάση της Γερμανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά τον πόλεμο, αλλά και την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Λιβύης και προσφορά στα λάφυρα της Λιβύης εκ μέρους του Αμερικανού Προέδρου για την άρση των γερμανικών αντιρρήσεων, όπως ακριβώς έπραξε και με τη Ρωσία κατά την πρόσφατη Σύνοδο της G8, τακτική που απέδωσε τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση.

«Περασμένα ξεχασμένα» και όσον αφορά τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για τη στάση που τήρησε η Γερμανία στην κρίση του ευρώ. Η «σύμπνοια» ήταν εμφανής όσον αφορά την «κοινή πεποίθησή» τους ότι δεν μπορούν να επιτρέψουν «την κρίση στην ευρωζώνη να απειλήσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη» και ότι στην περίπτωση που εκδηλωθεί μία χρεοκοπία στην ευρωζώνη αυτό «θα βλάψει την παγκόσμια οικονομία», ενώ από την πλευρά της η Ανκελα Μέρκελ τόνισε ότι «τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης μοιράζονται ένα αμοιβαίο συμφέρον» και ότι... «εμείς οι Γερμανοί θα δράσουμε κατά τρόπο ώστε, όπως και να έχει το πράγμα, να είναι εγγυημένη η βιωσιμότητα του ευρώ».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org