Τετάρτη 8 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ενταση κοντά στα σύνορα με Τουρκία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ._

Σε στάση Σύρων στρατιωτών που αρνήθηκαν να πυροβολήσουν άμαχο πλήθος, απέδωσαν μέλη αντικαθεστωτικών οργανώσεων τον μεγάλο αριθμό απωλειών στις τάξεις του στρατού που μεταδόθηκε από τα κρατικά ΜΜΕ και αναφέρει 120 νεκρά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Τζισρ αλ Σούγκουρ στα βορειοδυτικά της χώρας. Τη σημασία του έχει το γεγονός ότι οι πληροφορίες αυτές «έρχονται» από περιοχές εντός Τουρκίας όπου έχουν καταφύγει αρκετοί αντικαθεστωτικοί ενώ έχουν μεταφερθεί και τραυματίες από την ευρύτερη περιοχή.

Εξίσου ενδιαφέρον έχει πληροφορία από κατοίκους της περιοχής, που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη μεθόριο με την Τουρκία, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μεγάλο μέρος των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών στο Τζισρ αλ Σούγκουρ έχουν σχέση με τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», οι οποίοι έχουν βαθιές ρίζες στην περιοχή, όπου σημειώθηκαν αιματηρές ταραχές και καταστολή και το 1982. Επίσης, κατά τις ίδιες πηγές, στην περιοχή δεν υπήρχαν όπλα και ό,τι όπλο έχει βρεθεί, προέρχεται από την Τουρκία και έχει βρεθεί στα χέρια μελών των «Αδελφών Μουσουλμάνων» κατά κύριο λόγο.

Η συριακή ηγεσία δεν σχολίασε καθόλου τις εκδοχές αυτές. Απέστειλε, όμως, επιπλέον στρατιωτικές ενισχύσεις στην περιοχή.

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, ανακοίνωσε ότι η Γαλλία, μαζί με τις Βρετανία, Γερμανία και Πορτογαλία, έχουν απεργαστεί ένα σχέδιο απόφασης, που καταδικάζει τη χρήση βίας από το καθεστώς και θέτει τις βάσεις, για ακόμη σκληρότερες κυρώσεις σε βάρος της Συρίας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org