Τετάρτη 8 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΙΔΗΜΙΑ
Επικρίνουν τη Γερμανία για την αντιμετώπιση της κρίσης

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ειρωνικά χαμόγελα προκάλεσε χτες στους υπουργούς Γεωργίας χωρών της ΕΕ με μεγάλη αγροτική παραγωγή η πρόταση του επίτροπου Γεωργίας της ΕΕ Ντάσιαν Σόλος για συνολικές αποζημιώσεις ύψους 150.000.000 ευρώ στους αγρότες που επλήγησαν από τη διατροφική επιδημία με το εντερο-αιμορραγικό βακτήριο «e.coli» στη Γερμανία. Υπολογίζουν ότι το πάγωμα των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων σε μεγάλες εξαγωγικές αγορές όπως της Ρωσίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Σαουδικής Αραβίας κοστίζει εβδομαδιαία 207 εκατ. ευρώ στους Ισπανούς, 100 εκατ. στους Ιταλούς, 50 εκατ. στους Ολλανδούς και από 30 εκατ. στους Γερμανούς και Γάλλους αγρότες.

Στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας χτες στο Λουξεμβούργο η Ισπανίδα υπουργός Γεωργίας Ρόζα Αγκιλάρ χαρακτήρισε «ανεπαρκέστατη» την πρόταση του Επιτρόπου διεκδίκησε αποζημιώσεις στο 90% - 100% των ζημιών. Εντονη ήταν και η αντίδραση των ομολόγων της από την Ιταλία και τη Γαλλία. Ο Ντάσιαν Σόλος αργότερα υποσχέθηκε να φέρει νέα πρόταση με περισσότερα χρήματα...

Την ίδια ώρα ο έτερος επίτροπος της ΕΕ για θέματα Υγείας, Τζον Ντάλι, προσπάθησε μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο να εκτονώσει τις ισπανικές αντιδράσεις επικρίνοντας τη Γερμανία για τις «ανακριβείς και πρόωρες» κατηγορίες που εκτόξευσε κατά της Ισπανίας.

Πυρά δέχεται η γερμανική κυβέρνηση και από το Σύνδεσμο Γερμανικών Νοσοκομείων (DKG) αφού οι μεγάλες περικοπές δαπανών στον τομέα της Υγείας τα τελευταία χρόνια έχουν συρρικνώσει τον αριθμό νοσομειακών γιατρών, κλινών και νοσηλευτών. Γεγονός που εξηγεί μεταξύ άλλων γιατί η τρέχουσα διατροφική κρίση έχει προκαλέσει χάος στα γερμανικά νοσοκομεία. Ως χτες οι νεκροί από την επιδημία έφθασαν τους 24, τα κρούσματα ανέρχονται σε 2.325, εκ των οποίων τα 642 είναι περιπτώσεις «Ουραιμικού Αιμολυτικού Συνδρόμου».

  • Συμπτώματα από το «e.coli» εμφάνισε Γερμανίδα τουρίστρια κατά την παραμονή της στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων η ασθενής έχει ήδη επιστρέψει στην πατρίδα της σε καλή κατάσταση.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org