Τετάρτη 8 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Νέος Πρόεδρος ο Ογιάντα Ουμάλα

ΛΙΜΑ.--

Τη δέσμευσή του «για οικονομική ανάπτυξη σε συνδυασμό με την κοινωνική ένταξη» επανέλαβε ο Ογιάντα Ουμάλα, νικητής του δεύτερου γύρου των εκλογών της Κυριακής στο Περού, απευθυνόμενος στους οπαδούς του που συνέρρευσαν στην πλατεία 2ας Μαΐου στην πρωτεύουσα Λίμα. «Θα προχωρήσουμε σε ριζικές μεταρρυθμίσεις της παραγωγής στη γεωργία και στη βιομηχανία, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, αλλά και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα», τόνισε.

Δηλώσεις που επιβεβαιώνουν τη διαχειριστική πολιτική που θα ακολουθήσει, η οποία δεν συνιστά πραγματική αλλαγή, παρά το γεγονός ότι η ψήφος προς τον Ουμάλα σημαίνει την πλήρη απόρριψη προς την χρόνια ακολουθούμενη πολιτική εξόντωσης των εργαζομένων και παράδοσης των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας στο κεφάλαιο, εγχώριο, αλλά, κατά κύριο λόγο, πολυεθνικό.

Η νίκη του Ουμάλα - με πολύ μικρή διαφορά από την αντίπαλό του Κέικο Φουχιμόρι, κόρη του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι που βρίσκεται στη φυλακή - έγινε αποδεκτή διθυραμβικά από πολλούς. Κατ' αρχήν οι χαρακτηριζόμενες ως αριστερές κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική έκαναν λόγο για μεγάλη αλλαγή, νίκη της «αριστεράς» και πλήγμα στην Ουάσιγκτον, καθώς της στερεί έναν εκ των δύο κύριων συμμάχων της στη Νότια Αμερική. Ο άλλος είναι η κυβέρνηση της Χιλής, υπό τον Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο οποίος εντούτοις έσπευσε πρώτος όλων να συγχαρεί τον Ουμάλα. Οι ΗΠΑ επίσης έσπευσαν να τον συγχαρούν και να δηλώσουν έτοιμες να συνεργαστούν μαζί του. Ενδεικτικές αντιδράσεις ήταν του χρηματιστηρίου του Περού που κατέγραψε άνοδο - ρεκόρ 12,5% και των γνωστών εταιρειών «Goldman Sachs» και «JP Morgan», που καλούν τους επενδυτές «να αγοράσουν Περού».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org