Τετάρτη 8 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
«Σοβαρά τραυματισμένος» ο Σάλεχ

Ενοπλοι του σεΐκ Σαντίκ αλ Αχμάρ, επικεφαλής της ισχυρότερης φυλής της χώρας, περιπολούν στη Σάνα'α
Ενοπλοι του σεΐκ Σαντίκ αλ Αχμάρ, επικεφαλής της ισχυρότερης φυλής της χώρας, περιπολούν στη Σάνα'α
ΣΑΝΑ'Α.--

«Πιο σοβαρά τραύματα από ό,τι φαινόταν αρχικά» έχει ο, επί 33 χρόνια, ισχυρός άνδρας της Υεμένης, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, ο οποίος νοσηλεύεται από το Σάββατο στη Σαουδική Αραβία μετά από την επίθεση με οβίδες που δέχτηκε το προεδρικό μέγαρο την Παρασκευή, κατά την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις φρουροί του. Αυτό τουλάχιστον διέρρεαν, χθες, υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, επικαλούμενοι τους θεράποντες γιατρούς του Σάλεχ. Εννοείται ότι η συγκεκριμένη πληροφορία δεν μπορεί να διασταυρωθεί, αλλά μπορεί κάλλιστα να αξιοποιηθεί ως ένα καλό πρόσχημα «εξόδου» του Σάλεχ από την εξουσία, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις και των, πάλαι ποτέ, «καλών του συμμάχων», των ΗΠΑ, έτσι ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση που σοβεί στη χώρα από τις αρχές Φλεβάρη και έχει, ήδη, στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 400 ανθρώπους.

Οι πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του Σάλεχ έγιναν δεκτές με μεγάλες πανηγυρικές διαδηλώσεις από αντικαθεστωτικούς σε διάφορες πόλεις της χώρας. Από την άλλη, στην Τάιζ, αντικαθεστωτικές δυνάμεις διατείνονταν ότι έχουν θέσει την πόλη υπό τον έλεγχό τους.

Αντίθετα, στην πόλη Ζινζιμπάρ, μαίνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε στρατιώτες και σε ενόπλους ισλαμιστές, φίλα προσκείμενους στην «αλ Κάιντα», οι οποίοι είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη, αλλά αυτό δε φαίνεται να ισχύει πλέον. Νοσοκομειακές πηγές μιλούσαν για τουλάχιστον 30 νεκρούς ενόπλους και εννιά στρατιώτες.

Δύο πολεμικά πλοία (Fort Victoria - Argus) της Βρετανίας βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή της Υεμένης, υποστηρίζουν το BBC και το Sky News, υποστηρίζοντας ότι σε αυτά επιβαίνουν τουλάχιστον 100 ετοιμοπόλεμοι πεζοναύτες. Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε μόνο ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ασκήσεις ρουτίνας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org