Τετάρτη 8 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επανέρχονται οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Το θέμα της «συμφιλίωσης» της κυβέρνησης του Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν που επιθυμούν το συμβιβασμό, φέρνουν ξανά στο προσκήνιο ιμπεριαλιστικά κέντρα και κυβέρνηση της Καμπούλ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εγκάθετου Προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι και τη θέση της Ουάσιγκτον, μπορεί να προχωρήσει συζήτηση με όσους Ταλιμπάν αποφασίσουν να συνεργαστούν, αποκηρύσσουν τη βία, αποδέχονται το «αφγανικό Σύνταγμα» και διακόπτουν τις σχέσεις με την «αλ Κάιντα». Επίσης, οι Ταλιμπάν που θα προσέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών, θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να καταθέσουν τα όπλα, ενώ το αντάλλαγμα είναι συμμετοχή στους θεσμούς και τη διακυβέρνηση, καθώς και αρκετά χρήματα για την εξαγορά τους. Για τη «διευκόλυνση» των συνομιλιών τα Ηνωμένα Εθνη χτες πρότειναν να διαχωριστούν οι «μαύρες λίστες», των Ταλιμπάν από την «αλ Κάιντα», υποστηρίζοντας ότι δε θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι οι ίδιοι άνθρωποι που λειτουργούν ως «πληροφοριοδότες» των κατοχικών δυνάμεων έχουν διπλό ρόλο, συνεργαζόμενοι και με τους Ταλιμπάν.

Στο Πακιστάν σημειώθηκε νέα επίθεση «Ταλιμπάν» σε ΝΑΤΟικά φορτηγά προμηθειών με προορισμό το Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να καταστραφούν πέντε πετρελαιοφόρα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org