Τετάρτη 8 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Κλιμακώνονται βομβαρδισμοί και διπλωματία

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνιζαν, χτες, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας τη λιβυκή πρωτεύουσα όπου τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις τους και πλήττουν με αλλεπάλληλα κύματα βομβών εγκαταστάσεις στα προάστια αλλά και στο κέντρο της πόλης πραγματοποιώντας χαμηλές πτήσεις. Οπως επιβεβαιώθηκε και από τη λιβυκή κρατική τηλεόραση επλήγησαν εγκαταστάσεις της Προεδρικής Φρουράς και άλλων στρατιωτικών σωμάτων μέσα και πέριξ της Τρίπολης. Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανακοίνωνε το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων 6 λιβυκών οργανισμών λιμένων.

Καθώς το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, με τον τρόπο αυτό, εντείνουν τις πιέσεις του προς το λιβυκό καθεστώς, στη Βεγγάζη έφτασαν για πρώτη φορά Ρώσοι και Κινέζοι υψηλόβαθμοι διπλωμάτες. Ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος Μιχαήλ Μαργκέλοφ, όπως και ο προϊστάμενός του υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, απέφυγε επισταμένα να δώσει στην παρουσία του στη Βεγγάζη τη χροιά της αναγνώρισης του αντικαθεστωτικού Εθνικού Συμβουλίου ως μοναδικού εκπροσώπου του λιβυκού λαού. Τόνισε ότι δεν προωθεί κάποιο διαμεσολαβητικό σχέδιο και ότι βασικός του στόχος είναι η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός προκειμένου οι δύο πλευρές να αναζητήσουν από κοινού λύση και να διασφαλιστεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Την ίδια ώρα, στο Πεκίνο έφθανε ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντούλ Αϊ αλ Ομπέιντι. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει με Κινέζους αξιωματούχους θα είναι και η κατάσταση στη Λιβύη καθώς και η αναγκαιότητα κατάπαυσης του πυρός.

Οι κινήσεις αυτές αποτελούν ένα βήμα περαιτέρω γεφύρωσης των διαφωνιών του Πεκίνου και της Μόσχας με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για τη Λιβύη. Την ίδια στιγμή, ελαφρά «στροφή» σε βάρος του καθεστώτος Καντάφι αρχίζει να γίνεται αισθητή και από την πλευρά της Αφρικανικής Ενωσης. Ο Μαυριτανός πρόεδρός της, δήλωσε, χθες, για πρώτη φορά ότι «είναι αναγκαίο να εγκαταλείψει την εξουσία ο Καντάφι».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org