Τετάρτη 25 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ολοι στη μάχη!

Τα νέα μέτρα του λεγόμενου μεσοπρόθεσμου προγράμματος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι φριχτά. Η κυβέρνηση, έχοντας βάλει τη θηλιά στο λαιμό του λαού, είναι αποφασισμένη να τη σφίξει μέχρι ασφυξίας προκειμένου να ενισχύσει και να σώσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες από τη βαθιά οικονομική κρίση. Ετσι κι αλλιώς τα συγκεκριμένα μέτρα από μόνα τους στραγγαλίζουν μεροκάματα, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα, συνολικά το λαϊκό εισόδημα, αυξάνουν την ανεργία. Πολύ περισσότερο που έρχονται ως συνέχεια των προηγούμενων άγριων αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων του μνημονίου, συνθέτοντας ένα εκρηκτικό μείγμα που κάνει το βίο αβίωτο σε εργαζόμενους, ανέργους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες, συνταξιούχους, νεολαία. Η κυβέρνηση οδηγεί στην καρατόμηση των επικουρικών συντάξεων, των εφάπαξ, των αναπηρικών συντάξεων, επιφέρει νέες δραστικές περικοπές στην παροχή υπηρεσιών Υγείας και φαρμάκων, επιβάλλει άγριο τσεκούρι σε κοινωνικά επιδόματα, όπως ανεργίας, ΕΚΑΣ, ΑμΕΑ, εργατικής κατοικίας κ.ά. Καταργεί θέσεις εργασίας με απολύσεις στο Δημόσιο. Αυξάνει την ασφαλιστική εισφορά των εργαζομένων, όταν την ίδια ώρα μειώνει δραστικά τις συντάξεις. Επιβάλλει νέους φόρους - καρμανιόλα για τα λαϊκά στρώματα. Η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα αναψυκτικά, η αύξηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, η αύξηση του ΦΠΑ από 13% στο 23% στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης θα τινάξουν τις τιμές στα ύψη επομένως θα ωθούν στην εξαθλίωση. Η μείωση του αφορολόγητου εισοδήματος στα 6.000 - 8.000 ευρώ από το ήδη βαριά αντιλαϊκό σημερινό ύψος των 12.000 ευρώ, αλλά και των παρεχόμενων φοροελαφρύνσεων των λαϊκών νοικοκυριών (δαπάνες για στεγαστικό δάνειο α' κατοικίας, φροντιστήρια παιδιών, Υγεία, νοίκια κ.ά.) είναι επιπλέον μέτρα λαϊκής αφαίμαξης, όταν έχουν ήδη μειώσει δραστικά τη φορολογία του κεφαλαίου, η τελευταία μείωση ήταν από 24% στο 20% με έτοιμα σχέδια για περαιτέρω μείωση. Ετοιμάζουν μαζικά ετήσια «χαράτσια» απέναντι στη μικρή ιδιοκτησία.

***

Τα μέτρα δεν τσακίζουν μόνο εργαζόμενους και συνταξιούχους, αλλά και αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες. Πέρα από τη μείωση του αφορολόγητου ετήσιου εισοδήματος και των άλλων φοροελαφρύνσεων, τους χτυπά η χρονιάτικη φορολογία της μικρής ιδιοκτησίας. Αλλά και η αύξηση των ειδικών φόρων και του ΦΠΑ. Για παράδειγμα, αυξάνεται το κόστος παραγωγής για τους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά και για τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, μειώνοντας το εισόδημά τους. Οι τιμές για τα προϊόντα τους καθορίζονται από τον οξύτατο ανταγωνισμό με τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, επομένως με τα νέα μέτρα το κεφάλαιο αποκτά ένα ακόμη εργαλείο για το ξεκλήρισμά τους. Να ένας ακόμη λόγος για τη συμμαχία τους με την εργατική τάξη ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους. Είναι μεγάλο ψέμα ότι η κυβέρνηση μάχεται «για τη σωτηρία της χώρας» και ότι «στην υπηρέτηση αυτού του πατριωτικού καθήκοντος δεν συγχωρείται λιγοψυχία», όπως είπε προχτές ο πρωθυπουργός. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η πολιτική που έχει χαράξει η κυβέρνηση και λίγο - πολύ υποστηρίζουν και τα άλλα κόμματα για τη σωτηρία γενικά της Ελλάδας, ωθεί τα δικαιώματα των εργαζομένων να φτάσουν κυριολεκτικά στον πάτο, αν και δεν υπάρχει πάτος σ' αυτό τον κατήφορο, για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις, ώστε να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος επενδύσεων από τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια. Με πολύ λιγότερο εργατικό δυναμικό, με εφεδρικό στρατό ανέργων που θα πιέζουν τα μεροκάματα προς τα κάτω, με εργασιακές σχέσεις σύγχρονου μεσαίωνα. Ετσι, μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις, που δε γίνονται για το χρέος αλλά για να επενδύσει το κεφάλαιο, θα σωθούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες από την κρίση.

***

Μπορούμε να αποκρούσουμε τη νέα επιδρομή που οδηγεί το λαό στην εξαθλίωση. Κανείς δεν πρέπει να σκύψει το κεφάλι στα τρομοκρατικά διλήμματα κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας. Πατριωτισμός είναι το δίκιο του λαού! Τώρα είναι ώρα ευθύνης, ώρα συμμετοχής στην ταξική - λαϊκή πάλη και συμπόρευσης με το ΚΚΕ. Για να σωθεί ο λαός, όχι η πλουτοκρατία και ο καπιταλισμός. Ολοι στη μάχη. Τώρα να οργανώσουμε την πάλη στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους, στις εργατογειτονιές. Καμία συναίνεση, καμία ανοχή! Φρένο στην πτώχευση του λαού δεν μπορεί να βάλει η αγανάκτηση ή τα εκτονωτικά ξεσπάσματα. Αυτό που μπορεί να ορθώσει εμπόδια είναι η ριζοσπαστικοποίηση, η οργανωμένη πάλη των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Τώρα είναι η ώρα του λαού. Απέναντί του δε στέκεται μόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προηγούμενα της ΝΔ, είναι η δικτατορία των μονοπωλίων, του κεφαλαίου. Το ζήτημα της εργατικής - λαϊκής εξουσίας και της αποδέσμευσης από την ΕΕ να ανέβει στις σημαίες των εργαζομένων και να υπάρξει στρατηγικά μελετημένος αγώνας γι' αυτόν το στόχο.


I.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ